Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / «Ο Χρόνιος Πόνος και η διαχείρισή του» στο επίκεντρο δράσεων του ΠΣΦ για τον Σεπτέμβριο

«Ο Χρόνιος Πόνος και η διαχείρισή του» στο επίκεντρο δράσεων του ΠΣΦ για τον Σεπτέμβριο

Η Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου, με κεντρικό στόχο την ενημέρωση του ευρέως κοινού για την καθοριστική συμπεριφορά της φυσικοθεραπείας στην κινητικότητα, την ανεξαρτησία και το ευ ζην των ανθρώπων.

Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Φυσικοθεραπείας αποφάσισε να αναδείξει ως κεντρική δράση του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Φυσικοθεραπείας τον Χρόνιο Πόνο και την Διαχείρισή του.

Υπολογίζεται ότι ένας στους πέντε ανθρώπους ή 1.500.000.000 άτομα παγκοσμίως αντιμετωπίζουν τον χρόνιο πόνο. Οστεοαρθίτιδες, πονοκέφαλοι και πόνος στην μέση είναι μερικές από τις αιτίες του χρόνιου πόνου και είναι συχνότερες στις μεγάλες ηλικίες.

  • Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πόνος στη μέση προκαλεί περισσότερη αναπηρία από οποιαδήποτε άλλη πάθηση.
  • Μόνο περίπου το 1-5% του πόνου στη μέση προκαλείται από σοβαρή νόσο ή τραυματισμό.
  • Σύμφωνα με υπολογισμούς σε άλλες χώρες, ο χρόνιος πόνος είναι η τρίτη πιο δαπανηρή επιβάρυνση υγείας και η κύρια αιτία της πρόωρης συνταξιοδότησης και των απουσιών εργασίας. Η δε επιβάρυνση της οικονομίας ανά έτος είναι τεράστια.
  • Η ψυχολογική επιβάρυνση είναι έξι φορές υψηλότερη για όσους ζουν με χρόνιο πόνο, ενώ το 40% από τους πάσχοντες αναφέρουν συμπτώματα άγχους και/ή κατάθλιψης.

Παράλληλα με τον ετήσιο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Φυσικοθεραπείας στις 8 Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα έχει θεσμοθετήσει την 30ή Σεπτεμβρίου κάθε έτους ως την Ημέρα Μυοσκελετικής Υγείας.

Κάθε χρόνο, στο χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο αυτών ημερών, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – ΠΣΦ προβαίνει σε μια σειρά από δράσεις ενημέρωσης του ευρέος κοινού στην Ελλάδα. Φέτος, με κεντρικό θέμα τον Χρόνιο Πόνο και τη Διαχείρισή του, οι φυσικοθεραπευτές όλης της χώρας, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα δέχονται τους Πολίτες που πάσχουν από χρόνιο πόνο Δωρεάν, για να τους συμβουλεύουν για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση του χρόνιου πόνου.

Ο ΠΣΦ έχει προχωρήσει στη δημιουργία σχετικού τηλεοπτικού κοινωνικού μηνύματος, το οποίο θα προβάλλεται μετά την έγκρισή που έλαβε από το ΕΣΡ, σε όλα τα τηλεοπτικά μέσα της χώρας (https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=2jzOmR1NDaQ).

«Οι φυσικοθεραπευτές στηρίζουν άτομα με χρόνιο πόνο για να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι κάθε ομάδας επαγγελματιών υγείας που αντιμετωπίζει τον χρόνιο πόνο, καθώς οι φυσιοθεραπευτές έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και την κλινική εμπειρία για να εκπαιδεύσουν τους ανθρώπους με χρόνιο πόνο και να τους καθοδηγήσουν μέσω ενός εποπτευόμενου προγράμματος θεραπευτικής άσκησης, θέτοντας κατάλληλους στόχους για τις ανάγκες τους και ενισχύοντας το πρόγραμμα καθώς επιτυγχάνονται αυτοί οι στόχοι.

Οι φυσικοθεραπευτές, σε συνεργασία με άλλες ειδικότητες (π.χ. ιατρούς), είναι επίσης σε θέση να προσφέρουν και άλλα μέσα για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου. Είναι γεγονός ότι πολλοί ασθενείς που έρχονται σε επαφή μαζί μας έχουν αυξημένο τον φόβο του πόνου και, ως εκ τούτου, αποφεύγουν κάθε είδους κίνηση ή άσκηση.

Ο πόνος, ωστόσο, είναι ένας προστατευτικός μηχανισμός. Ακόμη και αν μια δραστηριότητα είναι επώδυνη, δεν είναι πάντα μια ακριβής ένδειξη της βλάβης.

Η διατήρηση της κίνησης είναι το καλύτερο που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι με χρόνιο πόνο. Η κίνηση βοηθά το σώμα να θεραπεύσει και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η αποφυγή της δραστηριότητας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της αναπηρίας και περαιτέρω απώλεια της ποιότητας ζωής», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΣΦ, κ. Πέτρος Λυμπερίδης.

Οι φυσικοθεραπευτές – μέλη του ΠΣΦ μπορούν να βρουν την εργαλειοθήκη για την ενημέρωση του κοινού εδώ: https://www.psf.org.gr/psf-news-6121.htm

Check Also

Γιορτή χαράς από την «Καρδιά του Παιδιού» για τα παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Η Καρδιά του Παιδιού», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών στις …