Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Ο ρόλος της Φυσικοθεραπείας στην αποκατάσταση μεταμοσχευμένων ασθενών

Ο ρόλος της Φυσικοθεραπείας στην αποκατάσταση μεταμοσχευμένων ασθενών

Οι μεταμοσχεύσεις αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της Ιατρικής στον 20ό αιώνα, καθώς επιτρέπουν σε μέγιστο βαθμό την αποκατάσταση των λειτουργιών του σώματος και την επιστροφή του λήπτη σε μια φυσιολογική ζωή. Σύμφωνα με το “Global Observatory on Donation and Transplantation”, το 2016 πραγματοποιήθηκαν 121 μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα, σε σύνολο 121.129 μεταμοσχεύσεων σε όλο τον κόσμο.

Με αφορμή, λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα Μεταμοσχεύσεων (6 Ιουνίου), ο Πανελλήνιος Σύλλογος  Φυσικοθεραπευτών (Π.Σ.Φ.), με το Επιστημονικό Τμήμα Καρδιοαγγειακής και Αναπνευστικής Φυσικοθεραπείας-Αποκατάστασης (Ε.Τ.Κ.Α.Φ.Α), σπεύδουν να ενημερώσουν για τη σημασία της καρδιοαγγειακής και αναπνευστικής φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης των μεταμοσχευμένων ασθενών:

Συχνά οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς παρουσιάζουν μυϊκές και αναπνευστικές βλάβες ή επιπλοκές λόγω της χρόνιας πάθησής τους, οι οποίες συχνά μειώνουν την καθημερινή λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής τους (Burra et al., 2007). Τα προγράμματα φυσικοθεραπευτικής αποκατάστασης πριν τη μεταμόσχευση, αλλά ακόμα και κατά τη διάρκεια της μετεγχειρητικής νοσηλείας του μεταμοσχευμένου ασθενή, συνεισφέρουν στη βελτιστοποίηση της φυσικής κατάστασης και στην αποφυγή του κύκλου αδράνειας. Υπάρχουν ειδικά πρωτοκόλλα αποκατάστασης για κάθε τύπο μεταμόσχευσης, τα οποία απαιτείται να αναπτυχθούν και να εφαρμοστούν, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητας και την αυτο-εξυπηρέτηση των ασθενών (Sevarolli et al., 2018).

Η φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση των ασθενών αυτών ξεκινάει άμεσα από την παραμονή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, με στόχους όπως την αύξηση της κινητικότητας, της λειτουργικής ικανότητας, της μυϊκής δύναμης και αντοχής (Maury et al, 2008). Όσοι ασθενείς συμμετέχουν σε εξωτερικά επιτηρούμενα προγράμματα καρδιοαγγειακής αποκατάστασης, αρχίζουν κατά μέσο όρο εντός των πρώτων 3 μηνών από το εξιτήριο του νοσοκομείου. Τα προγράμματα καρδιοαγγειακής αποκατάστασης σχετίζονται με τη μείωση του κινδύνου επανα-εισαγωγής του ασθενούς στο νοσοκομείου για το 1ο έτος (Bachmann et al, 2018).

Check Also

Μηδαμινές οι επιπτώσεις του COVID-19 στους Έλληνες μεταμοσχευμένους – Μειώθηκαν, όμως, στο ελάχιστο οι μεταμοσχεύσεις

Ο καθηγητής Νεφρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του …