Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Ο ΠΙΣ σε διεθνή διάσκεψη στο Ελσίνκι περί ανθεκτικότητας των μικροβίων

Ο ΠΙΣ σε διεθνή διάσκεψη στο Ελσίνκι περί ανθεκτικότητας των μικροβίων

Η πρώτη αιτία θανάτου το 2050 θα σχετίζεται με την αδυναμία των αντιβιοτικών να αντιμετωπίσουν μικροβιακές λοιμώξεις. Τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών, ενώ αναπτύσσονται πολλά άλλα φάρμακα, και την ίδια ώρα αυξάνεται η ανθεκτικότητα των μικροβίων.

Το γεγονός αυτό απασχόλησε τον CPME (τον ανώτατο ευρωπαϊκό σύλλογο των γιατρών) σε πρόσφατη συνδιάσκεψη στο Ελσίνκι, όπου ο ΠΙΣ συμμετείχε με αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας ήταν ο πρόεδρος, Δρ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Το δεύτερο θέμα που απασχόλησε τη συνδιάσκεψη ήταν το μεταναστευτικό. Η σχετική ευρωπαϊκή ομάδα συντονίζεται από την κα Μαρίλη Πασακιώτου, η οποία εκπροσωπεί την Ελλάδα. Όπως φάνηκε, οι Ευρωπαίοι γιατροί παρακολουθούν στενά το μεταναστευτικό, τόσο ως προς το θέμα της υγείας των προσφύγων, όσο και ως προς τα θέματα που προκύπτουν με τους συναδέλφους τους.

Ο ΠΙΣ συνιστά σους ασθενείς να μην λαμβάνουν αντιβιοτικά χωρίς συνταγή και οδηγία γιατρού και ζητά από την Πολιτεία να απαγορεύσει την πώληση χωρίς συνταγή γιατρού. Θεωρεί, δε, σημαντική και την αρωγή γιατρών και φαρμακοποιών στο θέμα αυτό.

Σε μόλις 6 χώρες στην ΕΕ επιτρέπεται η χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Check Also

ΠΙΣ: Επιχείρηση… «ταλαιπωρία» ο εμβολιασμός των ιδιωτών γιατρών

Μετά κόπων και βασάνων εντάχθηκαν τελικώς οι ιδιώτες ιατροί στο εμβολιαστικό σχέδιο «Ελευθερία», μετά από …