Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ο Ιωάννης Μπασκόζος στο συνέδριο COMBACTE

Ο Ιωάννης Μπασκόζος στο συνέδριο COMBACTE

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Ιωάννης Μπασκόζος, συμμετείχε  στις εργασίες του συνεδρίου COMBACTE για τις κλινικές μελέτες, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαρτίου, στην Αθήνα. Σκοπός του ευρωπαϊκού αυτού δικτύου είναι η δημιουργία κέντρων αριστείας για τη διεξαγωγή κλινικών μελετών.

Ο κ. Μπασκόζος  αναφέρθηκε στην αξία των κλινικών μελετών και της έρευνας, τονίζοντας ιδιαίτερα τη χρησιμότητά τους για τη χώρα μας όσον αφορά την ανάπτυξη των υποδομών, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού, αλλά και την αναστροφή του brain-drain.

Ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε ότι απαιτείται η καλλιέργεια ενός νέου ερευνητικού ήθους, με χαρακτηριστικά την αξιοπιστία, την αντικειμενικότητα και τη διακοπή των αδιαφανών σχέσεων μεταξύ εταιρειών, λειτουργών Υγείας και πολιτικών προσώπων. «Στο πλαίσιο αυτό δεν χωρούν αθέμιτες και επιθετικές πρακτικές προώθησης των φαρμακευτικών προϊόντων», υπογράμμισε, τονίζοντας πόσο σημαντική είναι η ανάγκη ανάπτυξης της έρευνας για νέα αντιβιοτικά, όπως επίσης και η διασφάλιση της ελεγχόμενης διάθεσης των αντιβιοτικών, με στόχο την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στο υπό διαμόρφωση θεσμικό πλαίσιο για τις κλινικές μελέτες και την έρευνα, και στο νέο «κλίμα» που δημιουργείται στη φαρμακευτική πολιτική.

Check Also

«Υπάρχουν όρια στο τι μπορούν να κάνουν οι κυβερνήσεις;»: Μια ακαδημαϊκή ματιά στα ΣΔΙΤ

Η εφαρμογή των ΣΔΙΤ αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους που έχει θέσει προς άμεση …