Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Ο ΙΣΑ θέτει ζήτημα ελέγχων στα δείγματα από τις Επιτροπές Λοιμώξεων των νοσοκομείων

Ο ΙΣΑ θέτει ζήτημα ελέγχων στα δείγματα από τις Επιτροπές Λοιμώξεων των νοσοκομείων

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με αφορμή πρόσφατη καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, ζητά από το Υπουργείο Υγείας να διευκρινίσει άμεσα εάν το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) διενεργεί τους μικροβιολογικούς και χημικούς ελέγχους στα δείγματα που αποστέλλουν οι Επιτροπές Λοιμώξεων των νοσοκομείων, για την ανίχνευση πιθανών παθογόνων νοσοκομειακών μικροβίων, όπως ορίζει ο νόμος.

Η επιστημονική κοινότητα εδώ και χρόνια κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η χώρα μας έχει ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και πολυανθεκτικών μικροβίων που αποβαίνουν μοιραία για μεγάλο αριθμό ασθενών.

«Το Υπουργείο Υγείας έχει μεγάλες ευθύνες για τους άδικους θανάτους ασθενών από πολυανθεκτικά μικρόβια… Τώρα πληροφορούμαστε ότι τους τελευταίους μήνες έχουν σταματήσει οι έλεγχοι στα δείγματα που αποστέλλουν οι Επιτροπές Λοιμώξεων των νοσοκομείων. Θεωρούμε ότι τίθεται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και καλούμε το Υπουργείο Υγείας να διευκρινίσει εάν ευσταθούν αυτές οι σοβαρές καταγγελίες.

Επίσης, καλούμε το Υπουργείο Υγείας να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μη χορηγείται κανένα αντιβιοτικό χωρίς ιατρική συνταγή. Σε αντίθετη περίπτωση, ο ΙΣΑ θα προσφύγει στα εθνικά και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για την προάσπιση της δημόσιας υγείας», σχολιάζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης.

Check Also

Παρουσιάστηκαν τα σχέδια για το νέο Γ.Ν. Κομοτηνής

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 12 Ιουλίου, στο Υπουργείο Υγείας η παρουσίαση των σχεδίων κατασκευής και η …