Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ομιλία Κικίλια στη Βουλή: Τι είπε για φάρμακο και ΕΟΔΥ

Ομιλία Κικίλια στη Βουλή: Τι είπε για φάρμακο και ΕΟΔΥ

Ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, με τον Βασίλη Κικίλια να «ρίχνει τα βέλη του» στον ΣΥΡΙΖΑ για όλα αυτά που δεν έγιναν στα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησής του.

Για το φάρμακο

«Το πλαφόν για το φάρμακο ήταν έξω στα φαρμακεία, στην αγορά, κάτι λιγότερο από 2 δισεκατομμύρια και το φτάσατε στα 3,4 δις φέτος με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου Υγείας.

Τι σημαίνει δηλαδή; Ότι φέρατε τη δαπάνη στο φάρμακο πίσω στην εποχή του 2012. Δεν είναι ψέμα αυτό, είναι πραγματικότητα, συμφωνούμε και οι δύο σε αυτό τον αριθμό. Και το φάρμακο στα νοσοκομείο, με πλαφόν κάτι λιγότερο από 500 εκατομμύρια, ο λογαριασμός για φέτος στα 820», τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Υγείας, υποστηρίζοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν έχουν προχωρήσει τα απαραίτητα διαρθρωτικά μέτρα, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Ο κ. Κικίλιας κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «επαναπαυθεί πάνω στο clawback», γεγονός που οδηγεί σε αδιέξοδο τον ΕΟΠΥΥ λόγω συσσωρευμένων χρεών, τα νοσοκομεία, αλλά και την ιδιωτική αγορά.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, είπε ότι αυτό περιλαμβάνει επανασύσταση και ενίσχυση της HTA και της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, έτσι ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν πραγματικά και να φέρουν μειώσεις των τιμών. «Πάνω από όλα να υπάρχει πρόσβαση για όλα τα φάρμακα, καινοτόμα ή μη, ακριβά ή μη, στον Έλληνα ασθενή. Και θυμίζω τα τελευταία δυο χρόνια δεν έχουν εισαχθεί νέα φάρμακα στην ελληνική αγορά. Αυτό είναι ένα πρόβλημα για τους ασθενείς», υποστήριξε ο κ. Κικίλιας.

Ο υπουργός εξήγγειλε διαπραγμάτευση αναδρομικά για τα φάρμακα των τελευταίων τριών χρόνων, αλλά και για τα νέα φάρμακα έτσι ώστε να μειωθούν οι τιμές. «Θέλω να εξηγήσω ξανά. Είναι άλλο πράγμα η λιανική τιμή, η τιμή του εμπορίου, αυτές οι τιμές είναι υψηλές, και άλλο πράγμα η ασφαλιστική τιμή. Η ασφαλιστική τιμή ναι μεν είναι απόρρητη, ναι μεν ρυθμίζεται και δηλώνεται στην ΗΔΙΚΑ, όμως η ασφαλιστική τιμή μπορεί να είναι της τάξης του 70%, 80% και 90% κάτω της λιανικής τιμής και έτσι πρέπει να είναι. Και αυτός είναι ο στόχος της παρούσας πολιτικής ηγεσίας», ανέφερε.

Όσον αφορά την υπερσυνταγογράφηση ο κ. Κικίλιας υποστήριξε ότι μίλησε καθαρά στους εκπροσώπους των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και ζήτησε την μείωση της ποσότητας των φαρμάκων και έλεγχο του φαινομένου μέσω των ιατρικών επισκεπτών. «Αλλά και το κράτος οφείλει από την άλλη πλευρά, να έχει αυτούς τους μηχανισμούς ελέγχου έτσι ώστε να ξέρει ποια είναι τα ποσοστά συνταγογράφησης» συμπλήρωσε.

Για τον ΕΟΔΥ

Μιλώντας για τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τόνισε ότι ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου δεν μπορεί να αντιδράσει στο επείγον. «Μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Σε όλο τον κόσμο τα CDCs είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου».

Υπερασπιζόμενος την – σύμφωνα με πληροφορίες – επιλογή του Παναγιώτη Αρκουμανέα για τη θέση του Προέδρου του ΕΟΔΥ, ο υπουργός κατέθεσε στα πρακτικά τα βιογραφικά του ανάλογου προέδρου του CDC στην Αγγλία και στη Γαλλία και του ECDC, οι οποίοι επίσης δεν είναι γιατροί. «Όχι, δεν θα είναι γιατρός. Θα είναι manager και θα μπορεί να διοικεί τον οργανισμό και να βγάλουμε το βάσανο πάνω από τις πλάτες του επιστημονικού προσωπικού. Θα πρέπει να είναι άλλη η δουλειά του, η επιστημοσύνη του, να μπορεί πραγματικά να υπηρετήσει τη δημόσια υγεία», εξήγησε.

«Γι’ αυτό και ορίζονται δύο αντιπρόεδροι, εγνωσμένης αξίας προφανώς. Ο ένας για τα λοιμώδη μεταδοτικά και ο άλλος για τα μη μεταδοτικά. Έτσι ώστε να μπορούν επιστημονικά να δουλέψουν με τις ομάδες τους, να οργανώσουν τη δημόσια υγεία και να ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε», συμπλήρωσε.

Check Also

358 κρούσματα και 5 ακόμη θάνατοι σήμερα

Ανακοινώθηκαν πριν από λίγο από τον ΕΟΔΥ 358 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των …