Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Οι μηχανές παίρνουν μπρος…

Οι μηχανές παίρνουν μπρος…

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι σύντομα οι ασθενείς θα έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν σύγχρονους, αξιοπρεπείς και καθαρούς χώρους υγιεινής στα δημόσια νοσοκομεία και, επιπλέον, θα έχουν καινούρια σεντόνια, μαξιλάρια και καινούριες κουβέρτες. Θα έπρεπε αυτό, εν έτει 2020, να αποτελεί είδηση; Κανονικά όχι. Δυστυχώς όμως είναι, και μάλιστα μεγάλη είδηση. Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών υπέγραψε μνημόνιο στήριξης του ΕΣΥ, βάσει του οποίου θα ανακαινιστούν πλήρως 2.761 χώροι Υγιεινής και θα κατασκευαστούν 96 καινούριοι στα νοσοκομεία της πρώτης και της δεύτερης Υγειονομικής Περιφέρειας. Η ίδια συνεργασία προβλέπει και την αγορά κλινοσκεπασμάτων για όλες τις Υ.ΠΕ. της χώρας.

Η είδηση καθιστά ξεκάθαρο το γεγονός ότι θα πρέπει να κάνουμε restart και να τα δούμε όλα από την αρχή. Το ΕΣΥ δεν είναι σε ένα καλό σημείο και απλά πρέπει να το πάμε ένα βήμα παραπέρα. Είναι ένα βήμα πριν τον γκρεμό και πρέπει να αρχίσουμε από το μηδέν για να μπορέσει να ορθοποδήσει και πάλι. Θα σώσουν το σύστημα τα σεντόνια και οι ανακαινισμένες τουαλέτες; Φυσικά και όχι. Αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε.

Την ίδια ώρα, ο Βασίλης Κικίλιας εξασφάλισε 38 κλίνες ΜΕΘ –29 στην Αττική και 9 στην υπόλοιπη Ελλάδα– σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών, ώστε να επουλωθεί κάπως η «πληγή» των ελλείψεων που καταγράφονται χρόνια τώρα στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Ειδικά αυτή την περίοδο που η γρίπη θερίζει, η κίνηση αυτή είναι κυριολεκτικά ζωτικής σημασίας.

Τέλος, έρχεται ένα πενταετές πρόγραμμα για την καταπολέμηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων, με την χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Ένα πρόγραμμα που θα έχει ως στόχο να περιοριστούν δραστικά τα περιστατικά θανάτων στα δημόσια νοσοκομεία μέσω ειδικών προγραμμάτων, ελέγχου και εκπαίδευσης.

Οι μηχανές παίρνουν μπρος. Το «παλιό κράτος» γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αδυνατεί να επιλύσει οποιοδήποτε πρόβλημα, ενώ αποδείχτηκε ικανότατο στο να δημιουργεί νέα και μεγαλύτερα. Το «νέο κράτος» πρέπει να είναι γρήγορο, αποδοτικό και να αξιοποιεί στο έπακρο τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Θα πρέπει όμως να είναι και δυναμικό, γιατί τις σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον του ΕΣΥ θα κληθεί να τις πάρει μόνο του, χωρίς καμία βοήθεια. Και θα πρέπει να είναι έτοιμο για να κάνει άμεσα αυτό το βήμα…

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος την Κυριακή 26 Ιανουαρίου

Check Also

ΙΣΝ: Δεύτερος κύκλος δωρεών της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης – 20,4 εκατ. ευρώ στο ΕΣΥ

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ανακοίνωσε τον δεύτερο κύκλο δωρεών, στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας …