Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Οι ασθενείς (επανέρχονται) στο επίκεντρο

Οι ασθενείς (επανέρχονται) στο επίκεντρο

Κεντρική θέση στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία είχε ο ασθενής. Σε όλες τις εξαγγελίες και πριν και αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, ο ασθενής είχε τον πρώτο λόγο. Η δημιουργία ενός ανανεωμένου, «καθαρού» και προσβάσιμου σε όλους Εθνικού Συστήματος Υγείας, αποτελούσε τον βασικό στόχο.

Όταν δύο γιατροί με πολύ καλή γνώση του χώρου και των προβλημάτων του, ανέλαβαν το υπουργείο Υγείας, όλοι πείστηκαν πως το ασθενοκεντρικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να προχωρήσει.

Ωστόσο, άγνωστες οι βουλές των μνημονίων. Ή μάλλον, πολύ γνωστές… Και, τόσα χρόνια μετά τα προβλήματα παραμένουν, το ΕΣΥ «ψυχορραγεί», τα καινοτόμα φάρμακα καθυστερούν πολύ να έρθουν στη χώρα μας, ο ασθενής βάζει το χέρι στην τσέπη, ψάχνει και δεν βρίσκει οικογενειακό γιατρό, καρτερά υπομονετικά σε ένα ράντζο στο εφημερεύον νοσοκομείο που επισκέφτηκε.

Θεωρώ πως υπήρχε καλή πρόθεση και διάθεση να αλλάξουν τα πράγματα. Αλλά δεν υπήρχε σχέδιο, δεν υπήρχε χρόνος, δεν υπήρχε συνεργασία. Οι ασθενείς πολλές φορές έμειναν απ’ έξω από τα κέντρα αποφάσεων, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις αντιμετωπίστηκαν εχθρικά, ο σχεδιασμός άργησε ή δεν έγινε ποτέ, τα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν με προχειρότητα και μεγάλωναν στην πορεία και οι καλές προθέσεις έμειναν στα χαρτιά.

Τώρα που φτάνουμε σιγά-σιγά στις εκλογές, ο ασθενής επανέρχεται στο επίκεντρο, οι εξαγγελίες δίνουν έναν τόνο αισιοδοξίας και ο διάλογος, η συνεργασία, η βούληση μπαίνουν ξανά στην ημερήσια διάταξη.

Στο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών που έγινε πριν από λίγες ημέρες, ο Ανδρέας Ξανθός ανακοίνωσε αύξηση στη νοσοκομειακή δαπάνη, 40 εκατ. για την οδοντιατρική φροντίδα των παιδιών, επιπλέον χρήματα για ενίσχυση της ειδικής αγωγής, μείωση της συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα, αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων και ειλικρινή διάλογο με τη φαρμακοβιομηχανία για την επίλυση των προβλημάτων. Τόνισε επιπλέον ότι δεν υπάρχει κανένα σενάριο Grexit στα καινοτόμα φάρμακα και πως οι ασθενείς δεν θα στερηθούν τις πολύτιμες θεραπείες τους.

Παρόμοιες δηλώσεις έχουμε ακούσει πολλές φορές κατά το παρελθόν. Ενδεχομένως να ήρθε η ώρα να γίνουν πράξεις. Ή απλά να επανέρχονται στο πρόγραμμα λόγω εκλογών. Θα δείξει…

Γράφει ο Θεόδουλος Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος την Κυριακή 25 Νοεμβρίου

Check Also

Εγκύκλιος για το Επισκεπτήριο/ Παραμονή Συνοδού σε Ασθενείς και Είσοδο/Παραμονή Ιατρικών Επισκεπτών στα νοσοκομεία

Στο πλαίσιο εντατικοποίησης των μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού και με στόχο την …