Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Οικογένεια σε κρίση

Οικογένεια σε κρίση

Το υπουργείο Υγείας το τελευταίο διάστημα έχει ανοιχτά πολλά… ενδοοικογενειακά μέτωπα. Το πρώτο και βασικό είναι το πρόβλημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και η έλλειψη οικογενειακών γιατρών. Η μεγαλύτερη εξαγγελία της παρούσας ηγεσίας «μπάζει» νερά εδώ και αρκετό καιρό κι έχει προκαλέσει την αντίδραση των γιατρών, την αμφισβήτηση της αντιπολίτευσης, αλλά και την αγανάκτηση των ασθενών.

Οι τελευταίοι βλέπουν εδώ και πολλά χρόνια την ΠΦΥ να χτίζεται και να γκρεμίζεται σαν άλλο Γεφύρι της Άρτας, καθώς τα κόμματα αδυνατούν ακόμη και σε αυτό το θέμα να βρουν μία κοινή γραμμή, να χαράξουν μία εθνική πολιτική και να έχουμε συνέχεια, συνέπεια και ως εκ τούτου και αποτελέσματα κάποια στιγμή στον εν λόγω τομέα. Κάθε νέα κυβέρνηση πρέπει οπωσδήποτε να απαρνηθεί και να απαξιώσει το έργο της προηγούμενης, ώστε να προτείνει τη δική της λύση – που πολλές φορές σε ελάχιστα σημεία διαφέρει από την προηγούμενη – και πάμε ξανά απ’ την αρχή.

Η έλλειψη οικογενειακών γιατρών είναι ιδιαίτερα έντονη σε μεγάλα νησιά – και όχι μόνο, με αποτέλεσμα οι ασθενείς όλων των ηλικιών να παραμένουν ακόμη «στον αέρα». Το θέμα, όμως, αυτό έχει ανοίξει και επιπλέον… οικογενειακά μέτωπα στον ΣΥΡΙΖΑ. Στις πρόσφατες εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, οι γιατροί που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα, έριξαν όλες τις ευθύνες για το χαμηλό ποσοστό που έλαβαν στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Συγκεκριμένα το Αγωνιστικό Μέτωπο Γιατρών (ΑΜΓ), έκανε λόγω για «λυσσαλέα επίθεση που δέχτηκαν οι γιατροί της ΠΦΥ» και για «αυθαιρεσίες του υπουργού κ. Ξανθού», που είχαν ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση των γιατρών από την κυβέρνηση. «Τη σημαντική πτώση του ποσοστού του ΑΜΓ την χρεώνεται το υπουργείο υγείας. Ο τριπλασιασμός της δύναμής του από το 2011 στο 2014, δημιούργησε προοπτική ανόδου εκείνη την εποχή. Οι μεγάλες απώλειες το 2018 πρέπει να προβληματίσουν αυτούς που χαράσσουν πολιτικές υγείας και ειδικά πολιτικές στο πρωτοβάθμιο σύστημα και στον ιδιωτικό τομέα», αναφέρουν στη δήλωσή τους οι δυο γιατροί Παναγιώτης Ψυχάκης και Σπύρος Προβατάς.

Μετά από αυτό, αναμένεται να ανοίξουν και επιπλέον μέτωπα εντός της οικογένειας, γιατί πάντα τα αρνητικά ποσοστά σε οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση, ανοίγουν τον δρόμο σε νέες αντιδράσεις, ξεκαθαρίσματα και αποστασιοποιήσεις.

Γράφει ο Θεόδουλος Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, το Σάββατο 27 Οκτωβρίου

Check Also

Νέο Προεδρείο ΠΙΣ: «Πιστεύουμε σε ένα νέο ξεκίνημα με το Υπουργείο»

Την πλήρη ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά και την επαναδιαπραγμάτευση της συνεργασίας των ιδιωτών …