Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ξεπέρασαν τις 25.000 τα καταγεγραμμένα κρούσματα στην Ελλάδα – Απανωτές συσκέψεις για τις επικίνδυνες περιοχές

Ξεπέρασαν τις 25.000 τα καταγεγραμμένα κρούσματα στην Ελλάδα – Απανωτές συσκέψεις για τις επικίνδυνες περιοχές

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς έδωσε μία συνολική εικόνα για την πανδημία στη χώρα μας και τους ελέγχους που έχουν γίνει για την τήρηση των μέτρων.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, μέχρι την Κυριακή 18 Οκτωβρίου, έχουν καταγραφεί συνολικά στη χώρα μας 25.370 κρούσματα από τα οποία 5.112 είναι σήμερα ενεργά, ενώ 17.065 συμπολίτες μας έχουν αναρρώσει κατ’ οίκον και 2.684 έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Σχετικά με τους ελέγχους τήρησης των μέτρων, από την 1 Ιουλίου έως και τις 18 Οκτωβρίου έχουν διεξαχθεί από τους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς 449.704 έλεγχοι, κατά τους οποίους έχουν διαπιστωθεί 15.026 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί 17.043 πρόστιμα συνολικού ύψους 7.482.130 ευρώ, αλλά και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 5.712 συνολικά ημερών.

Επίσης, από τις 31 Αυγούστου έως τις 18 Οκτωβρίου έχουν πραγματοποιηθεί 158 έλεγχοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κατά τους οποίους διαπιστώθηκαν 31 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 142.000 ευρώ.

Ενώ από το άνοιγμα των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου, έχουν πραγματοποιηθεί 113 έλεγχοι σε σχολικές μονάδες, κατά τους οποίους δεν έχει διαπιστωθεί καμία παράβαση. Την ίδια στιγμή, από την έναρξη του σχολικού έτους, δηλαδή στις 14 Σεπτεμβρίου, έχει ανασταλεί συνολικά η λειτουργία 32 σχολείων και 246 τμημάτων πανελλαδικά, ποσοστό 0,22% και 0,30% αντίστοιχα του συνόλου.

Καμπανάκι κινδύνου

Έντονος προβληματισμός επικρατεί για συγκεκριμένες περιοχές της χώρας που καταγράφουν το τελευταίο διάστημα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Θεσσαλονίκη, Καστοριά και Ιωάννινα είναι στο επίκεντρο, ενώ σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται επίσης η Βοιωτία και η Καστοριά.

Χθες πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, του καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα. Την έκτακτη σύσκεψη «επέβαλαν» τόσο η αύξηση των κρουσμάτων, όσο και το σημερινό ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Κύπρο. Η σύσκεψη θα επαναληφθεί με την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ώστε να ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός για τις προτάσεις της επόμενης ημέρας.

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή των ειδικών, ώστε να αξιολογηθεί η κατάσταση στις επικίνδυνες περιοχές και να αποφασιστεί εάν και πού θα ληφθούν έκτακτα μέτρα.

Check Also

334 νέα κρούσματα, 24 ακόμη θάνατοι και 288 διασωληνωμένοι

Ανακοινώθηκαν πριν από λίγο από τον ΕΟΔΥ 334 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ …