Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ξανθός: «Προϊόν ισχυρής πολιτικής βούλησης Υπουργείου και κυβέρνησης η αναβάθμιση της συνεργασίας με τον ΠΟΥ»

Ξανθός: «Προϊόν ισχυρής πολιτικής βούλησης Υπουργείου και κυβέρνησης η αναβάθμιση της συνεργασίας με τον ΠΟΥ»

«Με τη νέα επικαιροποιημένη σύμβαση που υπογράψαμε τον Γενάρη του 2018 (ο κ. Μπασκόζος και η κα Jakab), και η οποία κυρώθηκε πρόσφατα με το ν.4542/2018, υλοποιούμε πλέον τον στόχο της συστηματικής και αναβαθμισμένης παρουσίας του ΠΟΥ στην Ελλάδα, με τη θεματική διεύρυνση της συνεργασίας μας σε όλο το φάσμα της πολιτικής Υγείας (με ιδιαίτερη έμφαση στη Δημόσια Υγεία), αλλά και με τη χωρική διεύρυνσή της και εκτός Ελλάδας (συνεργασία και υποστήριξη προγραμμάτων σε άλλες γειτονικές χώρες)», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στα εγκαίνια των γραφείων του ΠΟΥ στη χώρα μας.

Όπως υποστήριξε ο Υπουργός, η εξέλιξη αυτή δεν ήταν τυχαία, αλλά προϊόν ισχυρής πολιτικής βούλησης της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης συνολικά να προχωρήσει και να αναβαθμιστεί η συνεργασία της χώρας με τον ΠΟΥ. Στόχος της συνεργασίας, τόνισε, είναι η παροχή της αναγκαίας τεκμηρίωσης και τεχνογνωσίας στην εφαρμογή κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες εντάσσονται στο πολιτικό σχέδιο της καθολικής κάλυψης των αναγκών υγείας του πληθυσμού. «Η στρατηγική “Υγεία για όλους της Αλμα-Άτα πριν από 40 χρόνια, η συνεχής προσπάθεια εξάλειψης των ανισοτήτων στην πρόσβαση, ο σύγχρονος στόχος του ΠΟΥ “να μη μείνει κανείς πίσω, υπηρετούν ένα πρόταγμα Ισότητας και Κοινωνικής Δικαιοσύνης στην Υγεία. Ακριβώς γι’αυτό μας εμπνέουν και μας καθοδηγούν στη στοχοθεσία και στο στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας», είπε ο κ. Ξανθός, τονίζοντας για άλλη μια φορά το θέμα της «ηθικοποίησης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας» που προβάλλει σθεναρά το Υπουργείο.

Θεωρώντας αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης να καλύψει με καθολικό και ισότιμο τρόπο τους ανασφάλιστους πολίτες της χώρας (25-30% του πληθυσμού), να σταματήσει τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και να επενδύσει στο Σύστημα Υγείας περισσότερους ανθρώπινους και υλικούς πόρους, αλλά και να δρομολογήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούσαν για χρόνια (π.χ. ΠΦΥ, οικογενειακή Ιατρική, ΗΤΑ για καινοτόμα φάρμακα, Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία κ.λπ.), ο Υπουργός εξήρε τον ΠΟΥ Ευρώπης για τον κρίσιμο ρόλο που έχει παίξει σε αυτή την προσπάθεια.

Ως προς τη διαχείριση της υγειονομικής φροντίδας των προσφύγων-μεταναστών, ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι ήταν και παραμένει μια μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση το να γίνεται με τρόπο που να σέβεται τις ιδιαίτερες ανάγκες και την αξιοπρέπεια αυτών των πληθυσμών, χωρίς “εκπτώσεις” στα ανθρώπινα δικαιώματα και στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Με “εργαλείο” τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΠΟΥ, την οικονομική στήριξη της Ε.Ε. και με τη συνδρομή των δημόσιων δομών υγείας, του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΕΚΕΠΥ, του ΕΚΑΒ, της ΑΕΜΥ, των έγκυρων ΜΚΟ και πολλών εθελοντών, «δεν επιτρέψαμε να μετατραπεί το προσφυγικό σε πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, θωρακίζοντας την κοινωνία μας από την επιρροή ακραίων, ξενοφοβικών, ρατσιστικών και μισαλλόδοξων κραυγών. Αυτό είναι μια μεγάλη συνεισφορά στη Δημοκρατία στη Ελλάδα, αλλά και στο ανθρώπινο και αλληλέγγυο πρόσωπο της Ευρώπης, που δυστυχώς παραμένει ζητούμενο και υπό συνεχή αμφισβήτηση», υποστήριξε ο Υπουργός.

«Είμαστε σίγουροι ότι το Γραφείο του ΠΟΥ που σήμερα εγκαινιάζουμε θα επιτελέσει τον ρόλο του με τον καλύτερο τρόπο και θα συμβάλει στην αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας στη χώρα και στη βελτίωση των δεικτών Υγειας του πληθυσμού. Με την πολύτιμη συνδρομή του ΠΟΥ, η χώρα μας οργανώνει καλύτερα και πιο αποδοτικά το ΕΣΥ, αναπτύσσει για πρώτη φορά ένα σύγχρονο μοντέλο ΠΦΥ, εξασφαλίζει στην πράξη την καθολική κάλυψη, ενισχύει την “υγειονομική ασφάλεια της κοινωνίας και αναβαθμίζει το διεθνές της κύρος», κατέληξε ο κ. Ξανθός.

Check Also

ΠΟΥ: Σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής για διερεύνηση της παγκόσμιας διαχείρισης της πανδημίας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε χτες τη σύσταση μιας ανεξάρτητης επιτροπής, η οποία θα …