Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ξανθός περί “δώρου” ΣΥΡΙΖΑ στις πολυεθνικές: «Εμείς δεν έχουμε συμβούλους που ήξεραν όλοι ότι σχετίζονταν με τη βιομηχανία»

Ξανθός περί “δώρου” ΣΥΡΙΖΑ στις πολυεθνικές: «Εμείς δεν έχουμε συμβούλους που ήξεραν όλοι ότι σχετίζονταν με τη βιομηχανία»

Για ανεύθυνη, δημαγωγική και λαϊκίστικη στάση της αντιπολίτευσης έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής ο Yπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας στην ανακοίνωση της ΝΔ για «δώρο του ΣΥΡΙΖΑ στις πολυεθνικές», δεδομένου ότι ο σημερινός νόμος θα αυξήσει τις τιμές των φαρμάκων παγκοσμίως φέρνοντας κέρδη εκατομμυρίων στις πολυεθνικές εταιρείες.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι με τη συγκεκριμένη τροπολογία:

α) Από τους 5.503 ενεργούς κωδικούς φαρμάκων στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη, αυξάνεται η τιμή σε 2.061 φάρμακα, μειώνεται σε 2.014 και μένει ίδια σε 1.428. Επομένως, το ισοζύγιο είναι ισοσκελισμένο και, άρα, δεν τίθεται θέμα μονομερούς αύξησης τιμώνΗ Ελλάδα, ως χώρα αναφοράς, θα επηρεάσει και θετικά, αλλά και αρνητικά τη διαμόρφωση των διεθνών τιμών. 

β) Οι τιμές στα ακριβά φάρμακα, κατά κύριο λόγο, μειώνονται.

γ) Οι αυξήσεις αφορούν κυρίως φθηνά φάρμακα. Αυτό σημαίνει ότι διασφαλίζεται η παρουσία παλιών και αξιόπιστων φαρμάκων στη χώρα μας, αφού αντιμετωπίζεται ο κίνδυνος απόσυρσης και αντικατάστασής τους με άλλα ακριβότερα, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται και οι παράλληλες εξαγωγές.

Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι, σε κάθε περίπτωση, το κρίσιμο ζήτημα είναι η διαπραγμάτευση των τιμών αποζημίωσης των φαρμάκων – κάτι που πρώτη φορά υλοποιείται στη χώρα. «Έχουμε δώσει δείγματα γραφής. Δημιουργείται νέο τοπίο στον τομέα του φαρμάκου στην Ελλάδα, και το ξέρουν οι πάντες αυτό. Υπάρχει ηθικοποίηση. Η διαδικασία τιμολόγησης από τον ΕΟΦ είναι απολύτως διαφανής και δεν έχει πει κουβέντα κανένας όλα αυτά τα χρόνια. Και δεν έχει αμφισβητηθεί ότι ο διάλογος είναι θεσμικός και γίνεται πάνω στο τραπέζι. Και ότι υπάρχουν εργαλεία θεσμικού διαλόγου. Για πρώτη φορά δεν γίνονται διαβουλεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Και να σας πω και κάτι; Εμείς δεν έχουμε συμβούλους που ήξερε όλος ο κόσμος ότι είχαν σχέση με τη βιομηχανία. Για να τελειώσουμε και με τα “δωράκια”», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Check Also

Όλα έχουν το φάρμακό τους

Ανέκαθεν αποτελούσε δυνατό πεδίο αντιπαράθεσης ο τομέας του φαρμάκου. Και, ειδικά, σε περίοδο εκλογών κυβέρνηση …