Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ξανθός για μεταμοσχεύσεις: «Αξιοπιστία» η λέξη-κλειδί για να ανταποκριθεί η κοινωνία

Ξανθός για μεταμοσχεύσεις: «Αξιοπιστία» η λέξη-κλειδί για να ανταποκριθεί η κοινωνία

Διστακτικότητα, δυσπιστία και χαμηλή κουλτούρα διαθεσιμότητας από πλευράς των πολιτών για την προσφορά οργάνων, διαπίστωσε ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά την ομιλία του στο Συνέδριο Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων, το οποίο πραγματοποιείται στις 6 και 7 Δεκεμβρίου, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

«Υπάρχουν δυσκολίες και το ξέρουμε, καθώς και προβλήματα που προϋπήρχαν και επιδεινώθηκαν στην περίοδο της κρίσης. Είναι διαχρονικό αυτό το έλλειμμα, κατατάσσοντας σήμερα τη χώρα μας σε μία από τις τελευταίες ουσιαστικά θέσεις. Είμαστε προτελευταίοι στον αριθμό των δοτών, των πτωματικών δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία μικρή βελτίωση, ωστόσο  η απόκλιση από τους μέσους όρους των άλλων ευρωπαϊκών χωρών είναι τεράστια», ανέφερε συγκεκριμένα ο Υπουργός.

Εντόπισε, δε, τις δυσκολίες και στη λειτουργία του συστήματος υγείας, το οποίο παίζει κρίσιμο ρόλο στη λειτουργία των κέντρων μεταμοσχεύσεων, στη στελέχωσή τους και στην επάρκεια προσωπικού.

Κατά την ομιλία του, ο Υπουργός έθιξε και το ζήτημα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, στο οποίο παρότι έχουν γίνει ορισμένα σημαντικά βήματα, η πιεστική καθημερινότητα δεν επιτρέπει να υπάρξει το απόθεμα ενέργειας που χρειάζεται, έτσι ώστε να ασχοληθεί μέρος του προσωπικού αποκλειστικά με τις μεταμοσχεύσεις, να υπάρξει ο κατάλληλος συντονισμός, η κατάλληλη εποπτεία και, τελικά, πιο αποτελεσματική διαχείριση των περιστατικών.

Ως προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι έχουν προκηρυχθεί όλες οι κενές οργανικές θέσεις των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, δίνοντας το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται το μεγάλο κέντρο μεταμοσχεύσεων της χώρας. Σκοπός είναι, ανέφερε, να υπάρξει μια στοχευμένη ενίσχυση ορισμένων κρίσιμων κρίκων και, κυρίως, να γίνει ανάθεση της εποπτείας σε κάποιους επαγγελματίες Υγείας, ιδιαίτερα εντατικολόγους. «Προφανώς αυτά δεν επαρκούν. Χρειάζεται μεγαλύτερη υποστήριξη και μεγαλύτερη προσπάθεια», σχολίασε ο Υπουργός, αναφερόμενος στη συνέχεια στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ):

«Και εκεί έχει γίνει αρκετή προσπάθεια τα τελευταία χρόνια: να στηριχθεί λειτουργικά και χρηματοδοτικά αυτός ο εθνικός οργανισμός, να μπορέσει να προωθήσει ένα συγκροτημένο σχέδιο, ένα εθνικό σχέδιο για την αναθέρμανση αυτής της υπόθεσης – μιας υπόθεσης που έχει βαλτώσει και λόγω της κρίσης και των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν στη χώρα μας.

Αυτήν την περίοδο (και με την προεδρία του αγαπητού συναδέλφου Ανδρέα Καραμπίνη) κάνει μία μεγάλη προσπάθεια να δώσει αυτήν την ώθηση, να καταθέσει προτάσεις και ιδέες που να ξεπερνούν αυτό το κλίμα δυσπιστίας και έλλειψης εμπιστοσύνης απέναντι σε ένα ανώνυμο σύστημα».

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε, επίσης στον προβληματισμό και την ανασφάλεια που χαρακτηρίζει τους πολίτες, σημειώνοντας ότι, σύμφωνα με μελέτη, στην Ελλάδα το 50% των συγγενών των δυνητικά δοτών αρνούνται να συναινέσουν στο να δοθούν τα όργανα του συγγενούς τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε άλλες χώρες της Ευρώπης είναι περίπου 20%. Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη απόκλιση που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί άμεσα.

«Υπάρχει η κάρτα του δωρητή οργάνων, υπάρχει το εθνικό μητρώο δωρητών οργάνων και το εθνικό μητρώο αρνητών δωρητών οργάνων, ενώ η ιδέα είναι οι οικογένειες να ερωτώνται για την παραχώρηση των οργάνων του συγγενούς τους μόνο στην περίπτωση που ο συγγενής δεν είναι εγγεγραμμένος είτε στο ένα, είτε στο άλλο μητρώο, καθώς αυτή τη διαμεσολάβηση συνήθως αναστέλλει τα πράγματα.

Και υπάρχει, βεβαίως, και το θέμα της τροποποίησης της κουλτούρας και διαθεσιμότητας της κοινωνικής δωρεάς οργάνων. Σε αυτό θεωρώ ότι μπορούμε να συνεισφέρουμε όλοι. Είναι μια εθνική υπόθεση, και οι εθνικές υποθέσεις απαιτούν κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις και απαιτούν συστράτευση.

Και πραγματικά στη συστράτευση αυτή δεν περισσεύει κανένας. Μπορεί να παίξει ρόλο η πολιτεία, ο επιστημονικός κόσμος, οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, η Εκκλησία, το Πανεπιστήμιο, οι πάντες…», τόνισε ο Υπουργός.

Οφείλει και η Πολιτεία και το Υπουργείο να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στο ζήτημα, να γίνει όντως πολιτική προτεραιότητα και το θέμα των μεταμοσχεύσεων, βασιζόμενη στην καθολική και ισότιμη κάλυψη των αναγκών υγείας των πολιτών, μέσα από ένα αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα υγείας. «Πάντα, προφανώς, με τη συνέργεια και τον επικουρικό/συμπληρωματικό ρόλο του ιδιωτικού τομέα», συμπλήρωσε ο κ. Ξανθός.

Τέλος, έκανε λόγο για την προοπτική της δημιουργίας του Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, που έχει ήδη δρομολογηθεί και νομοθετηθεί και αναμένεται να προχωρήσει τα επόμενα χρόνια. Αυτό που χρειάζεται, στη συνέχεια, είναι να βρεθούν και οι άνθρωποι που θα υποστηρίξουν αυτές τις υποδομές και τον σύγχρονο εξοπλισμό με γνώση και επιστημονική εγκυρότητα, δίνοντας το σήμα στην κοινωνία ότι σε αυτό το πεδίο υπάρχει ασφάλεια, σεβασμός, αξιοπρέπεια και αξιοπιστία.

«Αυτή είναι η λέξη-κλειδί: Αξιοπιστία σε όλα τα επίπεδα», κατέληξε ο Υπουργός.

Check Also

Επίσκεψη Κικίλια στην «ΕΛΠΙΔΑ»

Την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» επισκέφθηκε την Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, ο …