Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / «Νοσοκομείo χωρίς κάπνισμα» από το ΚΕΕΛΠΝΟ, στην Πάτρα

«Νοσοκομείo χωρίς κάπνισμα» από το ΚΕΕΛΠΝΟ, στην Πάτρα

Σημαντικά στοιχεία για το κάπνισμα, την αντιμετώπιση του πρόσφατου αντικαπνιστικού νόμου από την ελληνική κοινωνία και την αναγκαία ευαισθητοποίηση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού των χώρων παροχής Υγείας αναδείχθηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ στις 2 Μαρτίου, με θέμα «Νοσοκομείo χωρίς κάπνισμα», σε συνεργασία με την 6η Υ.Π.Ε. (Νοσοκομείο «Ο Άγιος Ανδρέας»), την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημόσια Υγεία» του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και την υποστήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Συνελεύσεων του Γ.Ν.Π. «Ο Άγιος Ανδρέας».

«Στην Ελλάδα, ο βαθμός συμμόρφωσης είναι εξαιρετικά χαμηλός σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη και το νομοθετικό πλαίσιο, ενώ βρίσκεται σε ισχύ, δεν εφαρμόζεται. Αρχίσαμε από την Πάτρα, από τον “Αγιο Ανδρέα”, και θα επεκταθούμε σε όλη την Ελλάδα», ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ.

Οι ομιλητές και τα θέματα της εκδήλωσης ήταν:

  • «Παθητικό κάπνισμα στο χώρο εργασίας-Ιατρείο διακοπής καπνίσματος»: Ευφραιμίδης Γεώργιος, Επιμελητής Α’ Πνευμονολογικής Κλινικής Γ.Ν.Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας»
  • «Πολιτικές και διεθνή παραδείγματα αποτελεσματικής εφαρμογής νοσοκομείων χωρίς κάπνισμα»: Ζαφειροπούλου Μαρία, Αν. Διοικήτρια Γ.Ν. Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας»
  • «Το κάπνισμα στην Ελλάδα σήμερα»: Μπεχράκης Κ. Παναγιώτης, Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος, Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Harvard
  • «TOB.g κατευθυντήριες οδηγίες για τη διακοπή του καπνίσματος σε ομάδες υψηλού κινδύνου»: Ευαγγελοπούλου Βάσω MD, PhD, Πνευμονολόγος –Εντατικολόγος “G.D. Behrakis” Ερευνητικό Εργαστήριο, Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία
  • «Έρευνα πεδίου για το αντικαπνιστικό πρόγραμμα: Αποτελέσματα ερωτηματολογίων προς το προσωπικό και τους επισκέπτες του Γ.Ν.Π.»: Χριστοδουλοπούλου Αρχοντία, Εξωτερική Συνεργάτις ΚΕΕΛΠΝΟ, researcHSCope OE, Υπηρεσίες Κοινωνικών και Οικονομικών Ερευνών
  • «Παρεμβάσεις Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Αχαΐας στο Γ.Ν.Π. “Ο Άγιος Ανδρέας” για το Πρόγραμμα Νοσοκομείο Χωρίς Κάπνισμα»: Συμεωνίδου Σοφία, Ιατρός Δημόσιας Υγείας, Διευθύντρια ΕΣΥ, Προϊσταμένη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Αχαΐας της ΠΔΕ
  • «Δράσεις ΠΜΣ για νοσοκομεία χωρίς καπνό». Ομιλητές: Βελισσάρη Ιωάννα, Απόστολος Βανταράκης, Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημόσια Υγεία»

Σημειωτέον ότι, με σχετική εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής στις 31/1/2018 (https://www.esos.gr/sites/default/files/articles-legacy/kapnisma_egkyklios.pdf), επικαιροποιήθηκαν οι αντικαπνιστικές διατάξεις.

Check Also

«Υπάρχουν όρια στο τι μπορούν να κάνουν οι κυβερνήσεις;»: Μια ακαδημαϊκή ματιά στα ΣΔΙΤ

Η εφαρμογή των ΣΔΙΤ αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους που έχει θέσει προς άμεση …