Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΕΣΥ / «Νοσοκομεία Χωρίς Κάπνισμα» από το ΚΕΕΛΠΝΟ

«Νοσοκομεία Χωρίς Κάπνισμα» από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Το κάπνισμα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες νοσηρότητας και θνητότητας παγκοσμίως, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο καπνός σκοτώνει περίπου 7 εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο. Αυτός είναι και ο λόγος που ο έλεγχος των προϊόντων καπνού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ατζέντας του ΟΗΕ και των 17 Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, θεωρείται ως το πιο αποτελεσματικό μέσο για την υλοποίηση του ειδικότερου στόχου για την Υγεία (τη μείωση κατά το 1/3 παγκοσμίως, έως το 2030, των πρόωρων θανάτων από μη μεταδοτικά νοσήματα – καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνους, ΧΑΠ).

Θλιβερή διαπίστωση αποτελεί το γεγονός ότι, στη χώρα μας, η νομοθεσία κατά του καπνίσματος καταστρατηγείται ακόμα και σε χώρους παροχής Υπηρεσιών Υγείας από τους ίδιους τους λειτουργούς της Υγείας. Κι όμως, είναι οι επαγγελματίες υγείας εκείνοι που οφείλουν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια για νοσοκομεία ελεύθερα καπνού, αλλά και στη γενικότερη προσπάθεια για περιορισμό του καπνίσματος στους κόλπους της ευρύτερης κοινωνίας.

Στο πλαίσιο της αδιαμφισβήτητης ανάγκης για μια ολοκληρωμένη προσπάθεια περιορισμού του καπνίσματος και βελτίωσης των ποσοστών της αποτρέψιμης θνησιμότητας και θνητότητας που σχετίζεται με το κάπνισμα, το ΚΕΕΛΠΝΟ πρόκειται να υλοποιήσει ένα Πρόγραμμα Αντιμετώπισης του Καπνίσματος στα Νοσοκομεία, σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, και την Ιατρική Σχολή Πατρών.

Το πρόγραμμα «Νοσοκομεία Χωρίς Κάπνισμα» θα εφαρμοστεί πιλοτικά στο ΓΝΠ «Άγιος Ανδρέας». Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δράσεις όπως ενημερωτικές/εκπαιδευτικές ημερίδες, διανομή ενημερωτικού υλικού, λειτουργία τετραψήφιας τηλεφωνικής γραμμής (1142) για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τη διακοπή του καπνίσματος και τη λήψη καταγγελιών αναφορικά με την καταστρατήγηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας στον χώρο του νοσοκομείου. Στα «ελεύθερα καπνού» νοσοκομεία προβλέπεται η απονομή τιμητικής πλακέτας.

Η εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος, το οποίο θα διαρκέσει από την 1η Ιουνίου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2017, πραγματοποιείται σήμερα, 31 Μαΐου, στις 11:30 στην Πάτρα, στο συνεδριακό χώρο της Αγοράς Αργύρη.

Συνεργαζόμενοι φορείς η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας – Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Ομάδες της Κοινωνίας των Πολιτών, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας Υπουργείου Υγείας, η Διεύθυνση Εξαρτήσεων Υπουργείου Υγείας και το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ)

Check Also

Αλλαγή προσήμου για τον Κικίλια

Ο Μητσοτάκης παρακολουθεί στενά το έργο όλων των υπουργείων με στόχο την αξιολόγηση, μία έννοια …