Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΕΣΥ / Νεφροπαθείς σε αναμονή

Νεφροπαθείς σε αναμονή

Έως και δύο χρόνια φτάνει η αναμονή για μεταμόσχευση, στο τμήμα Μεταμόσχευσης και Χειρουργικής Νεφροπαθών στο Λαϊκό Νοσοκομείο, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Νεφροπαθών. «Το πρόβλημα προκαλείται από την έλλειψη χειρουργικών τραπεζιών με συνέπεια οι μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντα δότη να περιορίζονται σε μία την εβδομάδα. Το 2016 έγιναν μόλις 75 μεταμοσχεύσεις νεφρού από πτωματικό δότη και άλλες 49 από ζώντα δότη, ενώ η λίστα αναμονής του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.) για μεταμόσχευση αριθμεί 1.200 ασθενείς.

Εκτός από το θέμα της υγείας υπάρχει και η οικονομική παράμετρος. Εκτιμάται πως κάθε νεφροπαθής που δεν μεταμοσχεύεται, παρότι έχει βρεθεί το μόσχευμα, και υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση κοστίζει τουλάχιστον 60.000 ευρώ τον χρόνο στο Κράτος.

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αντί να ασχολείται με τον κομματικό της στρατό, οφείλει να σκύψει στο σοβαρό αυτό πρόβλημα και να δώσει άμεσα λύση», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του, ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου.

Check Also

Εγκαινιάστηκε η ανακαινισμένη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Γ.Ν. Λαμίας

Ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τέλεσε σήμερα τα εγκαίνια της πλήρως ανακαινισμένης Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, στο Γενικό …