Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Να δοθεί στη δημοσιότητα το Εθνικό Σχέδιο για τη Δημόσια Υγεία αποφάσισε το ΕΣΥΔΥ

Να δοθεί στη δημοσιότητα το Εθνικό Σχέδιο για τη Δημόσια Υγεία αποφάσισε το ΕΣΥΔΥ

Συνεδρίασε στις 5 Μαρτίου το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας (ΕΣΥΔΥ), έχοντας ως βασικά θέματα συζήτησης:

 • Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη Δημόσια Υγεία
 • Την πορεία της επιδημίας της γρίπης
 • Την προετοιμασία για τις παθήσεις που μεταδίδονται με διαβιβαστές (κουνουποκτονία, μέτρα πρόληψης)
 • Το Εθνικό Πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου νεογνών με κυστική ίνωση (Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού)

Στη συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε παρουσία ειδικών επιστημόνων και υπηρεσιακών παραγόντων, υπό την Προεδρία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζου, αποφασίστηκαν να προταθούν τα εξής:

 • Να δοθεί στη δημοσιότητα, μετά από πολύμηνη επεξεργασία και διάλογο, το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη Δημόσια Υγεία, το οποίο βασίζεται στους 7 άξονες:
   – Γεφύρωση της παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τις δράσεις δημόσιας υγείας.
   – Πρόληψη και έλεγχος μη μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΜΜΝ).
   – Κοινωνικές ανισότητες και πρόσβαση στις υπηρεσίες φροντίδας υγείας – Οικονομία της Δημόσιας Υγείας.
   – Στρατηγικές για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής (ΜΑ) και των λοιμώξεων που συνδέονται με την υγειονομική περίθαλψη (ΛΣΥΠ).
   – Διαχείριση εμβολίων και εμβολιασμών: πρόληψη και ανοσοποίηση.
   – Καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της Υγείας: Διεθνείς Κανονισμοί Υγείας (ΔΚΥ), διασυνοριακές απειλές, μεταδοτικές ασθένειες.
  – Η αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα: μεταρρύθμιση, αναδιοργάνωση και διακυβέρνηση των υπηρεσιών.
 • Να γίνει ενημέρωση σχετικά με την πορεία της επιδημίας της γρίπης, αφού διαπιστώθηκε καθοδική πορεία της επιδημίας. Πιστοποιήθηκε ότι το στέλεχος που κυριάρχησε στη φετινή επιδημία ήταν το εξαιρετικά ισχυρό Η1Ν1. Οριστικοποιήθηκε τεκμηριωμένα το γεγονός της αύξησης του εμβολιασμού σε ευάλωτες ομάδες, και ειδικά στους υγειονομικούς στον δημόσιο τομέα της Υγείας, ενώ τέλος επισημάνθηκε η σημασία των μέτρων πρόληψης και του εμβολιασμού στις ευάλωτες ομάδες. Κυρίως μετά την ανάλυση των σοβαρών περιστατικών που νοσηλεύτηκαν στις δημόσιες δομές υγείας.
 • Εγκρίθηκε το σχέδιο δημοσιότητας που αφορά στα μέτρα πρόληψης που θα ληφθούν την επόμενη περίοδο σχετικά με δράσεις κουνουποκτονίας σε όλη τη χώρα, τις δράσεις ενημέρωσης του πληθυσμού και την εποπτεία και καθοδήγηση των παραπάνω δράσεων από τις υπηρεσίες του Υπουργείου σε συνεργασία με τις αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας.
 • Αφού παρουσιάστηκαν τα στοιχεία που αφορούν την κυστική ίνωση στα νεογνά από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, το ΕΣΥΔΥ αναγνώρισε την ανάγκη προσυμπτωματικού ελέγχου και ενέκρινε την ένταξη του νεογνικού ανιχνευτικού προγράμματος για την κυστική ίνωση στο Εθνικό Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών. Η ένταξη του παραπάνω προγράμματος στο Ε.Π.Π.Ε.Ν. παρέχει πλέον τη δυνατότητα δωρεάν εξέτασης, από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, για όλα τα νεογνά που γεννιούνται σε όλα τα μαιευτήρια της χώρας.

Check Also

ΠΟΕΔΗΝ για το προς ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας: «Παρά τον έλεγχο της πανδημίας, κρύβονται οι παθογένειες του ΕΣΥ»

Διατάξεις του Υπουργείου Υγείας των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που είναι προς ψήφιση στη Βουλή συνέβαλαν …