Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Νίκος Χαρδαλιάς: «Το 92,3% των κρουσμάτων ιχνηλατείται διεξοδικά – Δεν ξέρω πόσο χρήσιμοι θα ήταν 3.000 ιχνηλάτες για 1.400 κρούσματα»

Νίκος Χαρδαλιάς: «Το 92,3% των κρουσμάτων ιχνηλατείται διεξοδικά – Δεν ξέρω πόσο χρήσιμοι θα ήταν 3.000 ιχνηλάτες για 1.400 κρούσματα»

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επάρκεια των ιχνηλατών και το πόσα ορφανά κρούσματα υπάρχουν στην κοινότητα, τόνισε κατηγορηματικά ότι δεν ισχύει ότι υπάρχουν ορφανά κρούσματα άνω του 80%. «Συγχέεται η επιδημιολογική αρχική διερεύνηση που κάνει ο ΕΟΔΥ στα κρούσματα για το πού έχουν αρχικά κολλήσει, με τη μετέπειτα διαδικασία ιχνηλάτησής του. Το 92,3% των κρουσμάτων ιχνηλατείται αρκούντως διεξοδικά, τόσο αυτοί όσο και οι επαφές τους», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για το δυναμικό που υπάρχει για την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, είπε ότι η Πολιτική Προστασία έχει 190 ιχνηλάτες, ενώ τις επόμενες ημέρες θα προσληφθούν άλλοι 192 που έχουν ολοκληρώσει τα απαραίτητα τεστ.

«Δεν ξέρω πραγματικά τι ακριβώς συστήνει το ECDC. Την έχω διαβάσει και εγώ αυτή τη συζήτηση περί 30 ιχνηλατών ανά 100.000. Δεν ξέρω πόσο χρήσιμοι θα μου ήταν 3.000 ιχνηλάτες αυτή τη στιγμή για να ιχνηλατήσουν 1.400 κρούσματα. Και δεν ξέρω και σε τι παραμέτρους βασίζεται το ECDC. Αυτό που ξέρω είναι ότι ακόμα και την ημέρα που είχαμε το ρεκόρ των 3.350 κρουσμάτων, οι 190 ιχνηλάτες μας χρεώθηκαν μεσοσταθμικά 18 περίπου υποθέσεις ο καθένας τις οποίες τις ολοκλήρωσαν σε διάρκεια 10-14 ώρες ο καθένας και μέσα στο πρώτο 24ωρο», είπε ο υφυπουργός.

«Είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτά τα παιδιά»

«Αυτό επίσης που ξέρω, είναι ότι πέρα από τα νούμερα, πέρα από τις στατιστικές και τις αναφορές, υπάρχουν 190 εξαιρετικά στελέχη από τις Ένοπλες Δυνάμεις, από τα Σώματα Ασφαλείας, από τον ΕΟΔΥ, από το Υπουργείο Υγείας, που καθημερινά δουλεύουν πολύ σκληρά, δουλεύουν πολύ υπεύθυνα και που το αποτέλεσμα της δουλειάς τους αλλά και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν, οι πλατφόρμες που χρησιμοποιούμε είναι αυτά που κάνουν θεωρώ τη διαφορά και αποτελούν ένα πολύ καλό παράδειγμα και πρακτικής σε όλη την Ευρώπη.

Η ιχνηλάτηση είναι τα τείχη που σηκώνουμε για να προστατέψουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Να στεγανοποιήσουμε και να καθυστερήσουμε τους κύκλους μετάδοσης του ιού, αυτού του αόρατου εχθρού. Και είμαι πολύ περήφανος για όλα αυτά τα παιδιά, τα οποία κάθε μέρα δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Check Also

237 νέα κρούσματα, 28 ακόμη θάνατοι και 320 διασωληνωμένοι

Ανακοινώθηκαν πριν από λίγο από τον ΕΟΔΥ 237 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ …