Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Νίκος Χαρδαλιάς: Αυτά είναι τα έκτακτά μέτρα που ισχύουν από αύριο στην Αττική – Πού είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας και ποια καταστήματα κλείνουν

Νίκος Χαρδαλιάς: Αυτά είναι τα έκτακτά μέτρα που ισχύουν από αύριο στην Αττική – Πού είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας και ποια καταστήματα κλείνουν

Νέα, αυστηρότερα μέτρα για την Αττική ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, με αφορμή την αυξητική τάση που καταγράφεται στα κρούσματα της εν λόγω περιφέρειας. Το πρόβλημα φαίνεται και από το γεγονός ότι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην Αττική έχουν πληρότητα πάνω από το 60%, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία για τις αντοχές του συστήματος.

Τα νέα μέτρα που ισχύουν από αύριο 16 Σεπτεμβρίου και μέχρι το τέλος του μήνα:

  • Σε όλες τις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους, τίθεται όριο πληρότητας 50% σε σχέση με το 75% που ίσχυε μέχρι τώρα. Η παρακολούθηση γίνεται υποχρεωτικά από καθήμενους. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και απαγορεύεται το αλκοόλ και το κάπνισμα.
  • Στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με ζωντανή μουσική, τα κέντρα διασκέδασης και τις κλειστές αίθουσες συναυλιών η λειτουργία τους αναστέλλεται για 14 ημέρες.
  • Όσον αφορά τη λειτουργία θερινών και χειμερινών κινηματογράφων και θεάτρων τίθεται όριο πληρότητας 60% από 75% που ίσχυε μέχρι τώρα και είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας κατά την είσοδο, την έξοδο, αλλά και κατά τη διάρκεια της παράστασης από τους θεατές.
  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους κλειστούς χώρους εργασίας στο Δημόσιο, καθώς και στον ιδιωτικό τομέα και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων όπως πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα. Όπου δηλαδή δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας του 1.5 μέτρου απόστασης. Απευθύνεται ισχυρή σύσταση σε όλους τους πολίτες της Αττικής για χρήση της μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς χώρους.
  • Στις λαϊκές αγορές, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τους παραγωγούς και τους καταναλωτές. Σε αυτές θα συμμετέχει το 50% των παραγωγών, ανά κατηγορία και με τους πάγκους σε απόσταση τριών μέτρων. Υπάρχει η δυνατότητα για παράλληλη λειτουργία λαϊκής στην ίδια περιοχή εντός της ίδιας εβδομάδας, εφόσον αυτό είναι εφικτό.
  • Στα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος καθορίζεται αυστηρό ανώτατο όριο 6 ατόμων.
  • Ο περιορισμός των 50 ατόμων σε όλες τις συναθροίσεις παραμένει σε ισχύ, όπως και το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 10:00 το πρωί, με εξαίρεση τα σούπερμαρκετ, τους φούρνους και τα καταστήματα τροφίμων.
  • Απευθύνεται ισχυρή σύσταση στους πολίτες άνω των 65 ετών τόσο στην Αττική και σε όλη τη χώρα για γενική χρήση της μάσκας, καθώς και να αποφεύγουν δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους υψηλής συνάθροισης, όπως δημόσιες υπηρεσίες, ΔΕΚΟ κ.α..

Check Also

Γκίκας Μαγιορκίνης: Στο κόκκινο το κέντρο της Αθήνας – Σημαντική διασπορά και σε άλλες περιοχές της Αττικής

Η τάση υπέρβασης των 300 κρουσμάτων την ημέρα είναι σταθερή και ανησυχητική τόνισε ο επίκουρος …