Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Νίκος Νίτσας: «Να επανεξεταστεί χωρίς καθυστέρηση η λειτουργία των σχολείων»

Νίκος Νίτσας: «Να επανεξεταστεί χωρίς καθυστέρηση η λειτουργία των σχολείων»

«Η Θεσσαλονίκη δεν είναι σε καλύτερη θέση απ΄ ό,τι είναι η Αθήνα, παρά την εντύπωση ή αίσθηση που έχει δημιουργηθεί», επισημαίνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας, διευκρινίζοντας ότι «τα 126 κρούσματα της περασμένης Τρίτης ισοδυναμούν με 500-600, αν  αναγάγουμε  τον πληθυσμό της πόλης με τον πληθυσμό της πρωτεύουσας. Ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι σήμερα έχουμε ένα νέο στέλεχος του κορονοϊού, τη βρετανική μετάλλαξη, η οποία φυσικά θα επικρατήσει όσο θα αυξάνονται οι μολύνσεις, αφού στη φύση επικρατεί πάντα ο δυνατότερος. Επίσης, υπάρχει η σοβαρή πιθανότητα να υπάρξουν κι άλλες μεταλλάξεις».

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ προσθέτει ότι «δεν γίνεται σε όλα τα κρούσματα ανάλυση για μεταλλαγμένα στελέχη του ιού. Διενεργείται δειγματοληπτικός έλεγχος, όπως έγινε στην περίπτωση εντοπισμού του νοτιοαφρικανικού στελέχους σε κρούσμα της δυτικής Θεσσαλονίκης». Ο κ. Νίτσας διευκρινίζει ότι «στα 126 κρούσματα της περασμένης Τρίτης δεν αποκλείεται να υπάρχουν και μεταλλαγμένα στελέχη. Αλλά και να μην υπάρχουν, είναι θέμα χρόνου το ισχυρότερο στέλεχος -όπως είναι ένα μεταλλαγμένο- να επικρατήσει του ασθενέστερου. Είναι κανόνας της φύσης».

Ένα ακόμη στοιχείο που θέτει ο πρόεδρος του ΙΣΘ είναι ότι οι κλίνες των ΜΕΘ στην Αθήνα βρίσκονται σε πληρότητα 65%, αλλά και στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό αγγίζει το… 50%, κάτι που δεν συνέβαινε στις αρχές Οκτωβρίου. «Μία ακόμη σοβαρότατη ένδειξη της κρισιμότητας των στιγμών είναι η επιβεβαίωση της αυξητικής τάσης των κρουσμάτων και από τα λύματα της πόλης κατά 50% (βλ. έρευνα του ΑΠΘ), πράγμα που θα αποτυπωθεί σε κρούσματα ύστερα από 7-10 ημέρες. Συνεπώς, θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να υπάρξει κάποια διαφοροποίηση στη διαχείριση της κατάστασης και στην αντίδραση μας. Προτείνω να επανεξεταστεί χωρίς καθυστέρηση το θέμα της λειτουργίας των σχολείων όλων των βαθμίδων».

Ο κ. Νίτσας αιτιολογεί την πρότασή του, λέγοντας ότι στις 11 Ιανουαρίου, από τότε που ξεκίνησε η λειτουργία των σχολείων, μέσα σε διάστημα δύο περίπου εβδομάδων, αυξήθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων. «Σε πρώτη φάση, ο περιορισμός της κινητικότητας γύρω από τα σχολεία (σχολικά λεωφορεία, σχολικές αίθουσες, μετακινήσεις γονιών, παππούδων κ.α.) είναι επιβεβλημένος. Σε δεύτερη φάση, αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, θα πρέπει να διαφοροποιήσουμε τη στάση μας και σε άλλα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία της αγοράς και ό,τι άλλο χρειαστεί, ώστε να μην έχουμε συγχρωτισμούς. Οποιαδήποτε επανάληψη των λαθών που έχουν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν θα δημιουργήσει πολύ σοβαρότερα προβλήματα στο καταπονημένο Ε.Σ.Υ. και στους ανθρώπους του. Η πρόσφατη εμπειρία του περασμένου Οκτωβρίου, ύστερα και από ένα χρόνο πανδημίας στην Ελλάδα, μας θέτει όλους προ των ευθυνών μας, για τα επόμενα βήματά μας, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι… αργά».

Check Also

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την πανδημία

Η επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα συζητήθηκε σε έκτακτη σύσκεψη υπό τον …