Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Νέα νοσοκομεία, παλιά προβλήματα

Νέα νοσοκομεία, παλιά προβλήματα

Όλες οι κυβερνήσεις, ανεξαρτήτως χρώματος και πεποιθήσεων, αρέσκονται σε εξαγγελίες, εγκαίνια και άλλα τέτοια εφετζίδικα που μπορούν να ενισχύσουν το κοινωνικό τους προφίλ. Και, ταυτόχρονα, κάθε αντιπολίτευση που σέβεται τον εαυτό της, θα καραδοκεί στη γωνία για να σχολιάσει ειρωνικά τις όποιες δηλώσεις γίνονται για να εξυπηρετήσουν ένα δεδομένο σκοπό ή κάποιο συγκεκριμένο ακροατήριο.

Αυτός είναι ένας γενικός κανόνας στο «παιγνίδι» των πολιτικών εντυπώσεων, που έπαψε προ πολλού να μας εντυπωσιάζει, γιατί πλέον βλέπουμε, ακούμε και, κυρίως, ζούμε τα προβλήματα πιο έντονα από ποτέ.

Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε κανείς να καταλογίσει κάτι στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό ή στον όποιο υπουργό ανακοίνωνε την πρόθεση δημιουργίας ενός νέου νοσοκομείου, όπως έκανε ο πρώτος κατά την πρόσφατη περιοδεία του στη Θράκη.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός είπε ότι είναι (ενδεχομένως) εφικτή η δημιουργία ενός νοσοκομείου στην Κομοτηνή, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, παρά το γεγονός ότι το εν λόγω χρηματοδοτικό πρόγραμμα αφορά υπάρχουσες δομές και εξοπλισμό. Δεν αμφισβητεί κανείς την αξία ενός νέου ιδρύματος, που, μάλιστα, θα αντικαταστήσει ένα γερασμένο με πολλά προβλήματα. Ωστόσο, σε ένα γενικότερα γερασμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας, θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε τις «χρόνιες παθήσεις» του και μετά να το… «καλλωπίσουμε».

Οι εργαζόμενοι, τόσο στο νοσοκομείο της Κομοτηνής, όσο και στο νοσοκομείο της Ξάνθης, ανέφεραν στον υπουργό μόνο κάποια από τα κλασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλα σχεδόν τα νοσοκομεία της χώρας: ελλείψεις προσωπικού, μεγάλες λίστες αναμονής, έλλειψη πρωτοβάθμιας φροντίδας με αποτέλεσμα τη συμφόρηση στα επείγοντα και τα λοιπά και τα λοιπά.

Μέσα στην ίδια εβδομάδα, ο αναπληρωτής υπουργός υγείας, Παύλος Πολάκης, ανακοίνωνε τα εγκαίνια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο της Κατερίνης. Και πάλι κανείς δεν θα έπρεπε να παραπονιέται για κάτι. Ωστόσο, την ίδια ώρα, πολλές κλίνες ΜΕΘ είναι κλειστές ή είναι ανοιχτές και λειτουργούν στα όριά τους λόγω έλλειψης γιατρών και νοσηλευτών. Ο νευροχειρουργός στο Κρατικό Νίκαιας, Παναγιώτης Παπανικολάου, έγραψε πρόσφατα στο λογαριασμό του στο twitter πως, δύο ασθενείς στο τμήμα του βρίσκονται διασωληνωμένοι εδώ και τέσσερις μέρες εκτός ΜΕΘ, γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια.

Το ΕΣΥ αντιμετωπίζει τρομερές ελλείψεις σε όλους τους τομείς, που καθιστούν οριακή τη λειτουργία του. Το πιο σημαντικό στην παρούσα φάση είναι να καταγραφούν οι ελλείψεις αυτές, να δούμε τις πραγματικές ανάγκες και να καταβληθεί σκληρή προσπάθεια κάλυψής τους, είτε μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, είτε μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, είτε ακόμη και μέσω απλών, στρατηγικών κινήσεων και αποφάσεων. Νέα νοσοκομεία, νέες μονάδες, νέες κλίνες δεν μπορούν να προσφέρουν ελπίδα ή ανακούφιση, όσο τα «κλασικά» προβλήματα κάνουν κουμάντο. Θα πρέπει να «επιτεθούμε» στο παλιό, για να μπορέσει το νέο να έχει λόγο ύπαρξης και ελπίδα επιβίωσης…

Γράφει ο Θεόδουλος Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου

Check Also

10 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα – 1 ακόμη θάνατος σήμερα στην Ελλάδα

Ανακοινώθηκαν πριν από λίγο από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα 10 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 …