Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Νέα μέτρα ψηφίζει αύριο η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Νέα μέτρα ψηφίζει αύριο η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Η επιθετική αύξηση των κρουσμάτων, προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση και τους ειδικούς και ήδη στο τραπέζι βρίσκονται νέα μέτρα υπό συζήτηση, ώστε και να περιοριστεί η διασπορά της νόσου, αλλά και να αποφευχθεί ένα γενικό lockdown, το οποίο αποτελεί για την ώρα την ύστατη επιλογή.

«Στην Ελλάδα από την προηγούμενη εβδομάδα η επιδημία εκτινάχθηκε με μία νέα ώση από τις 300-400 διαγνώσεις ανά ημέρα σε πάνω από 700 διαγνώσεις με σαφείς ενδείξεις επέκτασης. Οι ενδείξεις μιλάνε καθαρά για επιθετική αύξηση προ των πυλών. Οι αυξητικές τάσεις της επιδημίας είναι ταχύτερες εκτός Αττικής και παραμένουν υψηλές σε μεγάλο βαθμό.

Οι νέοι 19-39 διατηρούν 4 με 5 φορές μεγαλύτερη επίπτωση από τις ηλικιακές ομάδες των 0-18 και 65+. Η ηλικιακή ομάδα 40-65 προς το παρόν κινείται στη μισή επίπτωση από την ηλικιακή ομάδα των νέων 19-39.

Το βεβαρυμμένο επιδημιολογικό προφίλ της χώρας συμπίπτει με την αύξηση μετάδοσης λόγω θερμοκρασιακής πτώσης και της συνεπακόλουθης διαφοροποίησης της συμπεριφοράς, δηλαδή της αύξησης της δραστηριότητας της κοινωνικής συνεύρεσης σε κλειστούς χώρους. Αυτό το πρότυπο μάλλον ερμηνεύει εν μέρει την εντονότερη δυναμική προς τα βόρεια της χώρας», τόνισε χθες ο καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης, εκφράζοντας την αγωνία των ειδικών για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

Τα νέα μέτρα που θα συζητηθούν

Αύριο, Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ώστε να συζητήσει και να ψηφίσει τα νέα μέτρα που θα προτείνει για τον περιορισμό της διασποράς του νέου κορονοϊού.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, έδωσε μία πρώτη εικόνα για τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι, τονίζοντας ότι το σημαντικότερο κριτήριο είναι η εφαρμοσιμότητα του κάθε μέτρου.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού από το κίτρινο επίπεδο ετοιμότητας, είναι ένα από τα μέτρα που συζητά η Επιτροπή. «Όσο και αν ακούγεται δύσκολο, πιθανώς να έχει καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον.Ναι, το συζητάμε. Θα ψηφίσουμε και για αυτό σύντομα. Αυτή τη στιγμή η μάσκα είναι το καλύτερο και το πιο απλό μέτρο. Και όταν εφαρμόζεται οριζόντια βοηθάει τουλάχιστον ένα 40%. Τόσο που από επίσημα χείλη ακούμε μέχρι και για 280.000 ζωές μέχρι την 1η Φεβρουαρίου», είπε ο καθηγητής.

Ένα ακόμη μέτρο που θα τεθεί σε ψηφοφορία είναι η απαγόρευση μετακινήσεων έξω από τις περιοχές που βρίσκονται λίγο πριν το κόκκινο.  «Μέρος του προβλήματος στις Σέρρες προέρχεται από τη Θεσσαλονίκη. Λειτούργησαν δηλαδή σαν συγκοινωνούντα δοχεία οι δυο όμοροι Νομοί και μεταβίβαζαν την επιδημία από μια περιοχή όπου είχε περισσότερους περιορισμούς σε σχέση με τη λειτουργία κάποιων κέντρων, σε μια περιοχή που είχε λιγότερους περιορισμούς», εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.

Επιπλέον «μικρά πραγματάκια»

Η μουσική στα μαγαζιά, ο αερισμός των χώρων και οι αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών, αλλά και νέοι περιορισμοί στο κομμάτι του αθλητισμού, είναι κάποιες επιπλέον παρεμβάσεις που συζητά η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

«Παραδείγματος χάριν, υπάρχουν περιστάσεις στις οποίες κανείς αναγκάζεται να μιλήσει φωναχτά. Μπορείτε να καταλάβετε ποιες είναι αυτές οι περιστάσεις, που είναι πολύ κοντά ο ένας στον άλλον, μιλάει δίπλα του, χαλάει κατά κάποιο τρόπο αυτή την απόσταση που λέμε. Χαλάει αυτό τον κανόνα των συναθροίσεων. Όταν είναι πάρα πολύ έντονη η μουσική κάπου.

Θα προτιμούσα αυτή τη στιγμή τα μαγαζιά να έχουν χαμηλά τη μουσική, ώστε να μιλάς και να ακούγεσαι. Αν φωνάζεις, εκπέμπεις περισσότερα αεροσταγονίδια και αυξάνει η πιθανότητα να κολλήσεις το διπλανό σου.

Είναι στρατηγικές απλές, δεν είναι κάτι πολύπλοκο, δεν είναι καμιά φιλοσοφία. Και μετά να δεις πως θα πάει η περιοχή. Ο αερισμός των χώρων είναι πολύ σημαντικός. Οι αποστάσεις στα τραπέζια στην εστίαση είναι πολύ σημαντικά.

Στην άθληση. Βλέπουμε περιστατικά που έχουν σχέση και μετάδοση με αθλητικά γεγονότα, τα contact sports, τα σπορ που απαιτούν επαφή. Εκεί χρειάζεται περισσότερη προσοχή. Εκεί χρειάζεται ο ολιγοσυμπτωματικός όπως τον λέω εγώ, αυτός που έχει λίγα συμπτώματα να μην πάει στην προπόνηση, να μην πάει στον αγώνα. Να προσέξει.

Να δούμε μήπως χρειαστεί και αυτά σε κάποια φάση ενδεχομένως χειρότερη να περιοριστούν ή να περιοριστούν πιο γρήγορα. Τέτοιου είδους πραγματάκια, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν σε κοινωνικό επίπεδο γενικότερα την αποφυγή της διασποράς και της μεγάλης μετά επέκτασης της νόσου», εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.

Check Also

Εθελούσια χρήση και των 200 κλινών του Κέντρου Αποκατάστασης «Αρωγή» της Euromedica

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, μετά από εποικοδομητική διαβούλευση με τη διοίκηση του ομίλου Euromedica, …