Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΕΣΥ / Μη εξυπηρετούμενες λίστες αναμονής για ΜΕΘ. Μεγάλος ο κίνδυνος νοσοκομειακών λοιμώξεων!

Μη εξυπηρετούμενες λίστες αναμονής για ΜΕΘ. Μεγάλος ο κίνδυνος νοσοκομειακών λοιμώξεων!

Σύμφωνα με καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, την Τρίτη 15 Ιανουαρίου, υπήρχαν 48 διασωληνωμένοι ασθενείς στη λίστα αναμονής για Μονάδα Εντατικής Θεραπείας – τα 10 περιστατικά σε νοσοκομεία της περιφέρειας και τα υπόλοιπα 38 σε νοσοκομεία της Αττικής. Ωστόσο, εξυπηρετήθηκαν μόνο τα 5 περιστατικά!

Ενδεικτικά, διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας υπήρχαν: 6 στον Ευαγγελισμό, 5 στον Ερυθρό, 5 στο Σωτηρία και 2 στο Αττικό.

Είναι χαρακτηριστικό, δε, ότι μετά από κάθε εφημερία, τα νοσοκομεία-κορμός έχουν 5 με 6 διασωληνωμένους ασθενείς στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ.

Στο δε Αττικό Νοσοκομείο, στις Ιανουαρίου, υπήρχαν στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ 2 διασωληνωμένα περιστατικά στη νευροχειρουργική κλινική, σε τετράκλινους θαλάμους μαζί με άλλους ασθενείς, με τους συνοδούς να μπαινοβγαίνουν. «Πώς προστατεύονται οι διασωληνωμένοι Ασθενείς από τις νοσοκομειακές λοιμώξεις;», αναρωτιούνται οι της ΠΟΕΔΗΝ.

Μετά τις παραπάνω καταγγελίες, η Διοίκηση του Αττικού Νοσοκομείου απάντησε με σχετική επιστολή:

«Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών από την έναρξη της εφημερίας, Τρίτη 15/1 στις 08:00, έως και το κλείσιμο αυτής, Τετάρτη 16/1 στις 20:00, υποδέχτηκε 810 περιστατικά, εκ των οποίων τα 210 εισήχθησαν για περαιτέρω νοσηλεία.

Η εικόνα της χθεσινής εφημερίας… δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, καθ’ όσον αντιστοιχεί σε μία τυπική εφημερία χειμερινής περιόδου. Οι 587 καλυμμένες κλίνες ενισχύθηκαν με 121 επικουρικές κλίνες, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες νοσηλείας των ασθενών του νοσοκομείου. Επίσης, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας, το ΕΚΕΠΥ και τη Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ, έγινε ανάσχεση και ανακατεύθυνση των περιστατικών προς άλλα εφημερεύοντα νοσοκομεία.

Στο σημείο αυτό, να τονίσουμε ότι η ύπαρξη επικουρικών κλινών αποτελεί φαινόμενο διαχρονικό και χρονολογείται από την ένταξη του νοσοκομείου μας στην 24ωρη εφημέρευση (4/2011)…».

Check Also

10 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα – 1 ακόμη θάνατος σήμερα στην Ελλάδα

Ανακοινώθηκαν πριν από λίγο από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα 10 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 …