Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΕΣΥ / Μηνυτήρια αναφορά στη Διοίκηση του ΕΚΑΒ κατέθεσε η ΠΟΕΔΗΝ

Μηνυτήρια αναφορά στη Διοίκηση του ΕΚΑΒ κατέθεσε η ΠΟΕΔΗΝ

Μηνυτήρια αναφορά στον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του ΕΚΑΒ κατέθεσε σήμερα η ΠΟΕΔΗΝ, ζητώντας από τον Εισαγγελέα να διερευνήσει τις ποινικές τους ευθύνες, για τυχόν λάθη και παραλήψεις που έχουν θέσει σε κίνδυνο τη ζωή ασθενών.

«Δημοσιοποιήσαμε κατ’ επανάληψη πράξεις και παραλείψεις που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές, τις οποίες καταθέτουμε.

Ενδεικτικά μεταξύ άλλων επισημαίνουμε:

  • Δεν λαμβάνουν πρωτοβουλίες επαναπροκήρυξης Διαγωνισμού για την προμήθεια 96 Ασθενοφόρων, μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
  • Τα παρκινγκ του ΕΚΑΒ κάθε περιφέρειας, κατάντησαν παρκινγκ – μουσεία από ακινητοποιημένα Ασθενοφόρα, λόγω βλαβών.

Περίπου τα μισά ασθενοφόρα από τα διαθέσιμα στις περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας, οι οποίες καλύπτουν το 70% του συνόλου του πληθυσμού της χώρας, είναι ακινητοποιημένα. Είναι οι περιοχές που ακυρώθηκε ο διαγωνισμός προμήθειας νέων Ασθενοφόρων.

  • Δεν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια για επισκευή των ακινητοποιημένων Ασθενοφόρων λόγω βλαβών.
  • Απομακρυσμένες περιοχές δεν καλύπτονται από Ασθενοφόρα επειδή αφενός δεν υπάρχουν ή υπολειτουργούν οι τοπικοί σταθμοί ΕΚΑΒ και αφετέρου τα Κέντρα Υγείας της περιοχής δεν διαθέτουν Διασώστες και Ασθενοφόρα για κάλυψη των βαρδιών.
  • Δεν ανακατανέμουν Ασθενοφόρα από περιοχές που περισσεύουν ( π.χ. Κέντρο Υγείας Νευροκοπίου) σε άλλες περιοχές που θα έσωζαν ανθρώπινες ζωές.
  • Αναγκάζονται οι συγγενείς σε πολλές περιοχές της χώρας να κάνουν τις διακομιδές δικών τους ασθενών με πρωτόγονα μέσα, χωρίς να πληρούνται οι όροι ασφαλείας.

Οι διακομιδές με μεταφορικά μέσα του περασμένου αιώνα (ιδιωτικά Ι.Χ., αγροτικά, μπουλντόζες κ.α.) εκτάκτων περιστατικών, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των Ασθενών αφ’ ενός από την καθυστέρηση και αφετέρου από την αδυναμία παροχής πρώτων βοηθειών», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Στη μηνυτήρια αναφορά γίνεται λόγος και για άνευ λόγου εγκαίνια νέων σταθμών ΕΚΑΒ, καθώς είτε δεν υπάρχουν ασθενοφόρα, είτε διασώστες για να τα στελεχώσουν. «Στον Τύρναβο Λάρισας έγιναν εγκαίνια σε σταθμό ΕΚΑΒ χωρίς να διαθέτει κανένα Ασθενοφόρο και στο Καβρό – Αποκόρωνα Χανίων, εκλογική περιφέρεια του Αν. Υπουργού Υγείας κο Πολάκη, έγιναν μεγαλοπρεπή εγκαίνια χωρίς να διαθέτει κανένα Διασώστη», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρεται επίσης και στην παράνομη λειτουργία Ιδιωτικών Ασθενοφόρων τα οποία χαρακτηρίζει επικίνδυνα. «Ο Επιθεωρητής Δημόσιας Υγείας σε σχετική έκθεση προς τον Υπουργό Υγείας και τη Διοίκηση του ΕΚΑΒ, επισημαίνει την παράνομη και επικίνδυνη λειτουργία των Ιδιωτικών Ασθενοφόρων χωρίς έως σήμερα ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ και οι Υπουργοί Υγείας να λάβουν τα μέτρα που προτείνονται στην έκθεση του Επιθεωρητή, προκειμένου να σταματήσουν οι παράνομες διακομιδές».

Check Also

ΕΚΑΒ: Θετικοί στον νέο κορονοϊό δύο εργαζόμενοι και άλλοι 30 σε καραντίνα

Σε συναγερμό βρίσκεται από το πρωί στο ΕΚΑΒ, καθώς έπειτα από εργαστηριακό έλεγχο βρέθηκαν θετικοί …