Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Μεταβιοτικά: Η επανάσταση στη βρεφική διατροφή

Μεταβιοτικά: Η επανάσταση στη βρεφική διατροφή

Μειωμένα επεισοδίων κολικών, σύσταση κενώσεων πιο κοντά σε αυτή των βρεφών που θηλάζουν και συνολικά θετική επίδραση στους δείκτες του ανοσοποιητικού συστήματος επιτυγχάνει μια νέα, καινοτόμος σύνθεση βρεφικού γάλακτος εμπλουτισμένη με μεταβιοτικά.

Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα έχει επικεντρώσει τις έρευνές της στην αξία της εντερικής χλωρίδας και της αλληλεπίδρασης των προβιοτικών, πρεβιοτικών, συμβιωτικών και μεταβιοτικών (βιοενεργά συστατικά των προβιοτικών) μέσω της διατροφής.

Μελέτες δείχνουν πως στα μωρά που δεν θηλάζουν, η προσθήκη των μεταβιοτικών στο βρεφικό γάλα έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερη αναλογία μπιφιντοβακτηρίων στον πληθυσμό μικροβίων του εντέρου, δημιουργώντας μια υγιή σύνθεση μικροβίων κοντά σε αυτή των μωρών που θηλάζουν.

«Πλήθος επιστημονικών ερευνών έχουν αποδείξει πως η ωρίμανση του ανοσοποποιητικού επηρεάζεται σημαντικά από τον βρεφικό εντερικό μικροβιόκοσμο», τονίζει η Δρ. Αδαμαντίνη Κυριακού, αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μικροβιολογίας, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, σχολιάζοντας τα ευρήματα των ερευνών. «Το μητρικό γάλα αποτελεί συνεχές “εμβόλιο” για την υγεία του εντέρου στις δύο διακριτές περιόδους για τον μικροβιακό αποικισμό του βρεφικού εντέρου – δηλαδή, από τη γέννηση μέχρι τον απογαλακτισμό και από τον απογαλακτισμό μέχρι την εισαγωγή στη δίαιτα του ενήλικα», συμπληρώνει.

Το μητρικό γάλα αποτελεί αναμφισβήτητα την πολυτιμότερη τροφή των βρεφών, λόγω της ιδανικής ποσοτικής και ποιοτικής του σύνθεσης σε πρεβιοτικά, προβιοτικά και μεταβιοτικά, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη του εντερικού μικροβιόκοσμου στις πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής μας.

«Ο εμπλουτισμός των βρεφικών γαλάτων με μεταβιοτικά είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι επηρεάζει θετικά τον εντερικό μικροβιόκοσμο και κατά συνέπεια το ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών», σχολιάζει ο καθηγητής Udo Herz, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ειδικής Διατροφής (European Association of Specialized Nutrition – SNE) και υπεύθυνος ερευνών του Healthcare Nutrition, Danone Nutricia.

«Σήμερα, το 40% των βρεφών αλλάζουν γάλα λόγω κολικών ή δυσκοιλιότητας. Απαντήσεις στο ιδιαίτερα σύνθετο ερώτημα όλων αυτών των ετών έρχεται να δώσει η καινοτόμος σύνθεση του Almiron, εμπλουτισμένη με πρεβιοτικά και μεταβιοτικά, και αποδεδειγμένα επιστημονικά οφέλη. Είναι το γάλα της επόμενης γενιάς, για τα παιδιά της επόμενης γενιάς», αναφέρει η κ. Νίκη Μπαλφούσια διευθύντρια marketing της Nutricia. «Τα μεταβιοτικά, είναι τα βιοενεργά συστατικά των προβιοτικών τα οποία παράγονται αφότου τα προβιοτικά αποικίσουν το έντερο και πολλαπλασιαστούν», καταλήγει.

Τα δεδομένα των κλινικών μελετών των τελευταίων ετών και τα οφέλη για την ενίσχυση της άμυνας των νηπίων παρουσιάστηκαν σε επιστημονική ενημέρωση της Nutricia για παιδιάτρους, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στην εκδήλωση, που συντόνισε η δημοσιογράφος κ. Σία Κοσιώνη, χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Συμεών Λουλούμαρης, Country Manager Nutricia ELN.

Check Also

«Ανεβασμένος» οργανισμός στις διακοπές: καλοκαιρινοί τρόποι τόνωσης

Χυμοί φρούτων Ονειρεμένοι δροσεροί χυμοί φρούτων, με άφθονα παγάκια. Ίσως το καλύτερο ποτό του καλοκαιριού. …