Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / «Μετά τα 50, φρόντισε τον προστάτη σου», προέτρεψε η ΕΟΕ

«Μετά τα 50, φρόντισε τον προστάτη σου», προέτρεψε η ΕΟΕ

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Καρκίνου του Προστάτη, στις 15 Σεπτεμβρίου, η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) υλοποίησε από τις 25 έως τις 29 Σεπτεμβρίου μία σειρά δράσεων, όπως συνεντεύξεις στα ΜΜΕ, διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων για τις παθήσεις του προστάτη και περιφερειακές εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Η ανταπόκριση του κοινού στην εκστρατεία ενημέρωσης της ΕΟΕ, με τίτλο «Μετά τα 50, φρόντισε τον προστάτη σου», ήταν ιδιαίτερα μεγάλη.

Στα πλαίσια της εν λόγω εκστρατείας, προβλήθηκε και ένα τηλεοπτικό σποτ με κοινωνικό μήνυμα στους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας, το οποίο «ανέβηκε» και στο Facebook, με πολύ μεγάλη ανταπόκριση από τους χρήστες των social media. Μέσω του σποτ δόθηκε η δυνατότητα στους άνδρες ηλικίας 50 έως 70 ετών, να υποβληθούν σε δωρεάν προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του προστάτη, με εξέταση ολικού ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA). Οι εξετάσεις διενεργήθηκαν στο πανελλαδικό δίκτυο Διαγνωστικών Ιατρείων Πιστοποιημένης Φροντίδας “iatrica”. Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία, στα 140 ιατρεία του Ομίλου iatrica εξετάστηκαν δωρεάν περισσότεροι από 3.000 άνδρες.

Η έγκαιρη διάγνωση των παθήσεων του προστάτη οδηγεί σε υψηλά ποσοστά ίασης, αποτρέποντας κινδύνους που μπορούν να απειλήσουν και τη ζωή του πάσχοντα. Γι’ αυτό τον λόγο, η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία διενεργεί κάθε χρόνο, εδώ και πολλά χρόνια, την εκστρατεία ευαισθητοποίησης του ευρέως κοινού για τον καρκίνο του προστάτη, αποσκοπώντας τόσο στην ενημέρωση όσο και στην πρόληψη, που αποτελούν το ύψιστο επιστημονικό και κοινωνικό της καθήκον, σχολίασε ο Πρόεδρος της ΕΟΕ κ. Ηρακλής Πούλιας.

Ένας στους επτά άνδρες θα νοσήσει από καρκίνο του προστάτη στη διάρκεια της ζωής του. Πρόκειται για την πιο θανατηφόρο μορφή κακοήθους νόσου σε άνδρες άνω των 50 ετών, η οποία ξεπερνά σε συχνότητα εμφάνισης τον καρκίνο του πνεύμονα και του παχέος εντέρου. Έτσι, μετά την ηλικία των 50 ετών, είναι απαραίτητος ο προσυμπτωματικός έλεγχος, ενώ σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό ο πρώτος έλεγχος του προστάτη πρέπει να γίνεται στα 45.

Όταν ο όγκος ανιχνεύεται σε πρώιμα στάδια, θεραπεύεται πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος μπορεί να πραγματοποιηθεί με δύο εξετάσεις, τις οποίες θα καθορίζει ο ουρολόγος:

  • Η πρώτη είναι η εξέταση αίματος για τη διερεύνηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (prostate specific antigen – PSA), το οποίο απελευθερώνεται στο αίμα σε μικρές ποσότητες. Η μέτρηση υψηλών τιμών PSA εγείρει την υποψία καρκίνου του προστάτη.
  • Η δεύτερη είναι η δακτυλική εξέταση του ορθού, η οποία επιτρέπει την αξιολόγηση ορισμένων διαταραχών του σχήματος, της υφής ή του μεγέθους του προστάτη, που ενδέχεται να υποδηλώνουν την παρουσία όγκου.

Check Also

Στόχος – Πρόληψη: Δες τον Προστάτη σαν φίλο, όχι σαν απειλή

Πριν 19 χρόνια, ο «Στόχος – Πρόληψη» επικοινώνησε στην Ελλάδα την Εκστρατεία «Η Μόδα Βάζει …