Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / «ΜΕΘ: Εντατικά Μαθήματα Ζωής» από την ΕΕΕΘ

«ΜΕΘ: Εντατικά Μαθήματα Ζωής» από την ΕΕΕΘ

Η υποστελέχωση των Κλινικών Εντατικής Θεραπείας, η έλλειψη Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας και η ανυπαρξία Δημόσιων Κέντρων Αποθεραπείας και Αποκατάστασης των Ασθενών μετά τη νοσηλεία τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ήταν τα βασικά θέματα Συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) στη Θεσσαλονίκη. Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενημερωτικής εκστρατείας που έχει αρχίσει η ΕΕΕΘ, με κεντρικό μήνυμα «ΜΕΘ: Εντατικά Μαθήματα Ζωής».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, πιστοποιημένοι εκπαιδευτές του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, παρουσία Ιατρών Εντατικής Θεραπείας, έδειξαν στους πολίτες τα Βασικά Βήματα Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης. Η εκδήλωση ήταν συνδιοργάνωση της ΕΕΕΘ και του Δήμου Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Τμήματος Εκπαίδευσης EKAB Θεσσαλονίκης και του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ.

«Η παροχή σωστών Πρώτων Βοηθειών και η άμεση μεταφορά του ασθενή στην Κλινική Εντατικής Θεραπείας, όταν απαιτείται, αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την επιβίωσή του. Οι Κλινικές Εντατικής Θεραπείας αποτελούν αυτόνομες κλινικές σε ένα Νοσοκομείο. Λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο και στελεχώνονται από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο, με τη χρήση σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, υπηρετεί και φέρει αποκλειστικά την ευθύνη του Ασθενή στη Μάχη για τη Ζωή», σημείωσε η κα Αναστασία Κοτανίδου, Πρόεδρος ΕΕΕΘ, Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος και Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας ΠΓΝΑ “Ο Ευαγγελισμός”.

Η κα Κοτανίδου επεσήμανε, επίσης, τη διαχρονική αδιαφορία της Πολιτείας στην αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν τις ΜΕΘ, όπως η υποστελέχωση των κλινικών από νοσηλευτικό προσωπικό, η έλλειψη εξειδικευομένων ιατρών και ο αριθμός «κλειστών» κρεβατιών. «Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Ελλάδα, την τελευταία 20ετία, αντιστοιχούν 2,2 νοσηλευτές ανά κρεβάτι, όταν η αναλογία σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι 5-6 νοσηλευτές ανά κρεβάτι».

Ειδικότερα στην κατάσταση που επικρατεί στις Κλινικές Εντατικής Θεραπείας στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε η κ. Ελένη Μουλούδη, Αντιπρόεδρος ΕΕΕΘ, Αναισθησιολόγος – Εντατικολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια ΜΕΘ, Γ.Ν. Θεσσαλονίκης “Ιπποκράτειο”. «Το 20% των κρεβατιών στις ΜΕΘ παραμένουν κλειστά εξαιτίας της έλλειψης νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Στη Θεσσαλονίκη, σημαντικό πρόβλημα αποτελούν οι αποσπάσεις των ιατρών της Εντατικής. Περίπου το 1/7 των Εντατικολόγων είναι αποσπασμένοι σε άλλες θέσεις, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε άλλες ιατρικές ειδικότητες. Η έλλειψη εξειδικευομένων ιατρών Εντατικής αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό πρόβλημα στελέχωσης των κλινικών. Από τις θέσεις εξειδίκευσης στη Θεσσαλονίκη, το 40% παραμένει κενό, ενώ περισσότεροι από το 50% εκείνων που ολοκλήρωσαν την εξειδίκευσή τους αποχωρούν, μετά την τροποποίηση του Υπουργείου αναφορικά με τη δυνατότητα παράτασης του χρόνου της παραμονής τους στο νοσοκομείο (από δύο χρόνια, σε έξι μήνες)». Τα προβλήματα αυτά αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη διάσταση, καθώς η Θεσσαλονίκη αποτελεί το μεγαλύτερο Κέντρο Μεταμοσχεύσεων και Δωρεάς Οργάνων, πανελλαδικά.

«Το επόμενο βήμα για έναν ασθενή της ΜΕΘ που έχει κερδίσει τη Μάχη για τη Ζωή, θα ήταν υπό κανονικές συνθήκες, η νοσηλεία του στις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), ώστε να συνεχιστεί ομαλά η προσπάθεια για τη βελτίωση της ποιότητας της Ζωής του», εξήγησε ο κ. Βασίλης Μπέκος, Γενικός Γραμματέας ΕΕΕΘ Εντατικόλογος – Αναισθησιολόγος, Δ/ντής ΜΕΘ, Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Οι ΜΑΦ είναι Μονάδες που στελεχώνονται από το ιατρικό προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, με μικρότερη αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού. «Στην Ελλάδα, δυστυχώς, υπάρχουν ελάχιστες ΜΑΦ κα,ι όπου υπάρχουν, δυσλειτουργούν. Το αποτέλεσμα της έλλειψης ΜΑΦ είναι ότι παραμένουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στις ΜΕΘ ασθενείς που έχουν κερδίσει την πρώτη Μάχη για τη Ζωή», είπε ο κ. Μπέκος, συμπληρώνοντας ότι ένα σημαντικό βήμα για την πλήρη αποκατάσταση των ασθενών είναι τα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης. Τα Κέντρα αυτά είναι μηδαμινά, σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες και, κατά κύριο λόγο, είναι ιδιωτικά. «Δίνουμε τη Μάχη, την κερδίζουμε, χαμογελάμε και, στη συνέχεια, οι ασθενείς μεταφέρονται στις κλινικές τους, όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα της αυξημένης φροντίδας, με αποτέλεσμα να σβήνουν μετά από λίγες ημέρες ή εβδομάδες».

Παρά τις αντίξοοες συνθήκες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των ΜΕΘ, το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών ανέρχεται στο 75%. «Το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να είναι υψηλότερο, αν υπήρχαν οι κατάλληλες δομές για άμεση εισαγωγή των ασθενών στις Κλινικές Εντατικής Θεραπείας», τόνισε η κα Μηλίτσα Μπιτζάνη, Μέλος ΕΕΕΘ, Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια Α’ ΜΕΘ Γ.Ν. Θεσσαλονίκης “Γ.Παπανικολάου”. «Οι λοιμώξεις αποτελούν ακόμη ένα σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών, το οποίο θα μπορούσε να είναι υψηλότερο, αν υπήρχε η απαιτούμενη στελέχωση σε νοσηλευτικό προσωπικό», συμπλήρωσε η κα Μπιτζάνη.

«Δυστυχώς η πραγματικότητα έχει δύο όψεις. Από τη μια πλευρά, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των ΜΕΘ μάχεται καθημερινά, με αυταπάρνηση, για την ανθρώπινη ζωή στο πιο σημαντικό κομμάτι του Νοσοκομείου και, από την άλλη πλευρά, το κράτος σφυρίζει αδιάφορα… Ο Δήμος Θεσσαλονίκης στηρίζει κάθε πρωτοβουλία που αφορά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των Πολιτών σε θέματα Δημόσιας Υγείας. Εύχομαι η δράση αυτή να είναι η αρχή μιας συστηματικής συνεργασίας», τόνισε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, κ. Πέτρος Λεκάκης από την πλευρά του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Τέλος, το μήνυμα «ΜΕΘ Εντατικά Μαθήματα Ζωής» μετέφεραν, συμμετέχοντας στην ανοιχτή εκδήλωση για την παροχή μαθημάτων Πρώτων Βοηθειών, οι Χρήστος Κιούσης και Γιάννης Σερβετάς. «Η παροχή μαθημάτων Πρώτων Βοηθειών αποτελεί μια κοινωνικά υπεύθυνη πράξη και οφείλουμε όλοι μας ως πολίτες να συμμετέχουμε και να γνωρίζουμε, ώστε σε περίπτωση που παρουσιαστεί ανάγκη, να σώσουμε κάποιον συνάνθρωπο μας», δήλωσε ο Χρήστος Κιούσης, ενώ ο Γιάννης Σερβετάς, από την πλευρά του, αναφέρθηκε σε προσωπική του εμπειρία από τη ΜΕΘ και τόνισε ότι «οι άνθρωποι που εργάζονται στις κλινικές Εντατικής Θεραπείας. και παρότι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο του θανάτου, είναι ευχάριστοι, με χιούμορ και ιδιαίτερη αγάπη για τη Ζωή».

Check Also

Τα “θέλω” της ΠΟΕΔΗΝ και οι διαβεβαιώσεις Κικίλια

Πέρα από την κατάθεση υπομνήματος στο οποίο αναφέρονται όλα τα μείζονα προβλήματα που απασχολούν τα …