Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Λιτότητα και μεταρρυθμίσεις στο επίκεντρο της ομιλίας Ξανθού σε ημερίδα

Λιτότητα και μεταρρυθμίσεις στο επίκεντρο της ομιλίας Ξανθού σε ημερίδα

«Η Υγεία είναι πρωτίστως ένα πρόταγμα ισότητας», τόνισε κατά τη διάρκεια της εισήγησής του σε ημερίδα του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου και του ΠΟΥ Ευρώπης ο υπουργός Υγείας της χώρας μας, Ανδρέας Ξανθός. Ο κ. Ξανθός επανέλαβε όσα λέει πάντα σε αντίστοιχες συναντήσεις, σχετικά με το διαφορετικό σχέδιο που προωθεί η παρούσα κυβέρνηση για να αλλάξει τα κακώς κείμενα και να στηρίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η καθολική κάλυψη των ανασφάλιστων και η μάχη με τη διαφθορά, την προκλητή ζήτηση και τα ιδιωτικά συμφέροντα, είναι κατά τον υπουργό οι μεγάλες επιτυχίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Στην Ελλάδα, παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και παρά τη μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις ανάγκες και στους διαθέσιμους πόρους, ανακατανέμοντας δημόσιες δαπάνες και προωθώντας τη συνέργεια πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό και την κοινωνική ασφάλιση, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την καθολική, δωρεάν και ισότιμη πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στο ΕΣΥ, υλοποιώντας το στόχο του ΠΟΥ «να μη μείνει κανείς πίσω». Καταφέραμε επίσης να στηρίξουμε και να σταθεροποιήσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να ανοίξουμε ένα σταθερό μέτωπο απέναντι στα διαχρονικά προβλήματα της προκλητής ζήτησης, της σπατάλης και της διαφθοράς στο Σύστημα Υγείας, να διασφαλίσουμε την αξιόπιστη υγειονομική φροντίδα των χιλιάδων προσφύγων-μεταναστών, θωρακίζοντας υγειονομικά τη χώρα και μην επιτρέποντας να μετατραπεί το προσφυγικό σε πρόβλημα Δημόσιας Υγείας. Κυρίως όμως, καταφέραμε, με την πολύτιμη τεχνική υποστήριξη του ΠΟΥ Ευρώπης να προωθήσουμε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο Σύστημα Υγείας που εκκρεμούσαν δεκαετίες και διασφαλίζουν την ποιότητα των υπηρεσιών και τη βιωσιμότητά του. Κορυφαία είναι η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που οργανώνεται πλέον με βάση νέες αποκεντρωμένες δομές (Τοπικές Μονάδες Υγείας), τον οικογενειακό γιατρό και την ομάδα υγείας και με επίκεντρο την πρόληψη, την αγωγή υγείας και την κοινοτική φροντίδα. Ταυτόχρονα δρομολογούνται αλλαγές στο σύστημα προμηθειών με την κεντρικοποίηση και τη διαφανή διαχείριση τους, αλλά και στο χώρο του φαρμάκου , δίνοντας έμφαση στην αξιολόγηση της φαρμακευτικής καινοτομίας, στη διαπραγμάτευση προσιτών τιμών στα ακριβά φάρμακα και στην ορθολογική συνταγογράφηση με βάση διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, έχοντας ως αδιαπραγμάτευτο στόχο την εγγυημένη πρόσβαση των ασθενών στα αναγκαία φάρμακα και στις πραγματικά αποτελεσματικές θεραπείες, που έχουν κλινικό όφελος και βελτιώνουν την ποιότητα και το προσδόκιμο ζωής των ασθενών», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλο σημείο της εισήγησής του τόνισε την ανάγκη για υπέρβαση της λιτότητας και των οικονομικών εμποδίων για την ισότιμη πρόσβαση των ασθενών στη δημόσια υγεία.

Check Also

«Πραξικοπηματική προικοδότηση» ιδιωτικών ΚΑΑ από το Υπουργείο καταγγέλλουν οι εργοθεραπευτές

Τεράστιο σκάνδαλο για την κυβέρνηση αποτελεί η πραξικοπηματική προικοδότηση των ιδιωτικών Κέντρων Αποκατάστασης Αναπήρων – …