Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΕΣΥ / Λεγιονέλλα εντοπίστηκε στο δίκτυο ύδατος του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου!

Λεγιονέλλα εντοπίστηκε στο δίκτυο ύδατος του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου!

Σε άλλη μια καταγγελία προχώρησε σήμερα η ΠΟΕΔΗΝ, τονίζοντας το γεγονός ότι πάνω από 3.000 νοσηλευόμενοι ασθενείς κατ’ έτος χάνουν τη ζωή τους από Νοσοκομειακές Λοιμώξεις στα Δημόσια Νοσοκομεία – ποσοστό τριπλάσιο σε σχέση με τα νοσοκομεία των άλλων χωρών της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, η νοσηρότητα και η θνησιμότητα από νοσοκομειακές λοιμώξεις στις χώρες της Ε.Ε. είναι 5% επί των εισαγωγών στα Νοσοκομεία τους, ενώ στη χώρα μας η νοσηρότητα και η θνησιμότητα από νοσοκομειακές λοιμώξεις κατά μέσο όρο είναι στο 15% επί των εισαγωγών στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, στο δίκτυο ύδατος του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, της «Ναυαρχίδας των Νοσοκομείων της Βορείου Ελλάδος», όπως χαρακτηριστικά περιγράφεται, ανιχνεύτηκε Λεγιονέλλα.

Ενισχυτικά προς την καταγγελία, κοινοποιείται και έγγραφο της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, το οποίο ενημερώνει για την ανίχνευση λεγιονέλλας στο δίκτυο ύδατος του Νοσοκομείου (29/8/2017) και την λήψη μέτρων για την προφύλαξη ασθενών.

«Πώς βρέθηκε το εν λόγω νοσοκομειακό μικρόβιο στο δίκτυο νερού του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου; Πού είναι τα χρήματα για τη συντήρηση του Νοσοκομείου; Πόσοι ασθενείς έχασαν τη ζωή τους ή κινδύνεψαν ή κινδυνεύουν στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου; Θα λογοδοτήσει κανείς;», είναι τα ερωτήματα που η ΠΟΕΔΗΝ θέτει απευθείας στον Υφυπουργό Υγείας, κ. Πολάκη.

Τι προκαλεί η Λεγιονέλλα (Legionella)

Η νόσος των Λεγεωναρίων ή λεγεωνέλλωση είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος, που οφείλεται σε λοίμωξη από βακτήρια του γένους Λεγεωνέλλα ή Λεγιονέλλα (Legionella). Περίπου το 90% όλων των λεγεωνελώσεων οφείλονται στο βακτήριο Legionella pneumophila (Λεγεωνέλλα η πνευμονόφιλος), η οποία ευθύνεται για τη νόσο των λεγεωναρίων. Άλλα είδη που προσβάλλουν τον άνθρωπο είναι τα Legionella longbeachaeLegionella feeleiiLegionella micdadei και Legionella anisa, τα οποία προκαλούν το πυρετό Πόντιακ, μια εμπύρετη αυτοπεριοριζόμενη νόσο που μοιάζει με γρίπη. Η νόσος των λεγεωναρίων έχει θνησιμότητα που μπορεί να φτάσει μέχρι το 15%, ενώ σε νοσηλευόμενους σε νοσοκομεία μπορεί να φτάσει μέχρι το 50%, αν τα αντιβιοτικά αργήσουν να χορηγηθούν.

Check Also

Εργαζόμενοι ΑΧΕΠΑ προς Κικίλια: «Ελπίζοντας σε εσάς…»

Επιστολή προς στον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια απέστειλαν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, καλώντας την …