Αρχική / Επικαιρότητα / Κύπρος: Υποχρεωτικός αυτοπεριορισμός 72 ωρών και τεστ PCR για όλους τους επιβάτες που φτάνουν στη χώρα

Κύπρος: Υποχρεωτικός αυτοπεριορισμός 72 ωρών και τεστ PCR για όλους τους επιβάτες που φτάνουν στη χώρα

Πρόταση που προβλέπει τον υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό 72 ωρών και τη διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου PCR 72 ώρες μετά την άφιξη σε όλους τους επιβάτες που καταφθάνουν από χώρες των κατηγοριών Α και Β, ενέκρινε το Yπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου αναφέρει ότι η συγκεκριμένη απόφαση λαμβάνεται επιπλέον των άλλων μέτρων που είναι σε ισχύ για τους επιβάτες που καταφθάνουν στην Κύπρο, ανάλογα με τη χώρα προσέλευσης. Ως εκ τούτου, εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση των επιβατών από χώρες της κατηγορίας Β να προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα από εξέταση PCR 72 ωρών πριν την αναχώρηση και, παράλληλα, συνεχίζονται οι δειγματοληπτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Στο παρόν στάδιο, η Ελλάδα κατατάσσεται στην κατηγορία Β. Υπενθυμίζεται, δε, ότι όλοι οι επιβάτες, ανεξαρτήτως χώρας αναχώρησης, οφείλουν να συμπληρώνουν το Cyprus Flight Pass.

Το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή από το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021. Επίσης, σημειώνεται ότι το κόστος για την εργαστηριακή εξέταση (PCR) 72 ώρες μετά την άφιξη επωμίζεται ο πολίτης.

Για την έκδοση της απόφασης, το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε υπ’ όψιν τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη διεθνή βιβλιογραφία, τα οποία κάνουν λόγο για αυξημένη μεταδοτικότητα και επιθετική εξάπλωση των νέων στελεχών του ιού SARS-CoV-2, αλλά και τις έντονες ανησυχίες που προκαλεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ανίχνευσή τους σε αρκετά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τη σημερινή απόφαση, ενισχύεται η προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα και με τις συστάσεις του ECDC, για έλεγχο της διασποράς των νέων στελεχών στην κοινότητα, μέχρι να αξιολογηθούν επιστημονικά οι επιπτώσεις των μεταλλάξεων του ιού.

Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος, από τις 21 Δεκεμβρίου 2020, εφαρμόζει επιπρόσθετα μέτρα για τους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, υιοθετώντας την πολιτική του υποχρεωτικού περιορισμού για περίοδο επτά ημερών σε ξενοδοχεία της χώρας και την εργαστηριακή εξέταση κατά την άφιξη και την έβδομη ημέρα από την άφιξη.

Μέσω αυτής της πρακτικής, από τις 21 Δεκεμβρίου 2020 εξετάστηκαν περισσότεροι από 15.000 επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο και εντοπίστηκαν 133 κρούσματα (ποσοστό θετικότητας 0,9%).

Check Also

ΕΟΔΥ: Δωρεάν Δειγματοληπτικοί Έλεγχοι αυτή την Κυριακή (7/3) στο Σύνταγμα

Δωρεάν Δειγματοληπτικοί Έλεγχοι, από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), θα …