Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ασφαλιστικά Ταμεία / Κόντρα Υπουργείου – Διαγνωστικών Κέντρων

Κόντρα Υπουργείου – Διαγνωστικών Κέντρων

Μια δήλωση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, στο 18ο Παγκρήτιο Ιατρικό Συνέδριο, ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει μια νέα κόντρα μεταξύ του πρώτου και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών και Διαγνωστικών Κέντρων.  «Η άποψη μας είναι ότι πρέπει να παρέμβουμε μεροληπτικά υπέρ του δημόσιου συστήματος. Η βασική πολιτική μας επιλογή είναι η “μεροληψία” υπέρ του Δημοσίου και η επικουρικότητα του Ιδιωτικού Τομέα», είπε ο υπουργός και ο ΠΑΣΙΔΙΚ έσπευσε να απάντηση με ανακοίνωσή του, μιλώντας για την απαραίτητη αμεροληψία που πρέπει να έχει η δημόσια διοίκηση. «Θεμελιώδης αρχή της δημόσιας διοίκησης, την οποία (δημόσια διοίκηση) χρειάζεται επίσης να του θυμίσουμε ότι ασκεί, είναι η αρχή της «αμεροληψίας» η οποία επιβάλει στη δημόσια διοίκηση κατά την ενάσκηση της εξουσίας της να είναι ανεξάρτητη από επιρροές και να λειτουργεί χωρίς εμπάθεια και προκατάληψη έναντι του διοικούμενου. Καλό είναι να μην δηλώνει δημοσίως ότι παραβαίνει το καθήκον του. Υπάρχει σχετικό ποινικό αδίκημα και δεν είναι ακαδημαϊκός για να του «συγχωρείται» να «λέει και μια κουβέντα παραπάνω». Αιτία της «μεροληψίας» αυτής (που διαπερνά δυστυχώς διαχρονικά πολιτικά κόμματα και παρατάξεις) είναι το Ελληνικό παράδοξο, που συμβαίνει μόνο στη χώρα μας, οι Έλληνες πολίτες να πληρώνουν εξωφρενικά ποσά για την περίθαλψή τους και περίθαλψη να μην έχουν! Το 90% των δαπανών υγείας κατευθύνεται στις δημόσιες δομές και μόλις το 10% στις ιδιωτικές δομές! Με αυτά τα λεφτά που εισρέουν στο Δημόσιο σύστημα υγείας, το ΕΣΥ θα έπρεπε να είναι παγκοσμίως γνωστό για τις άριστες υπηρεσίες του», τονίζει ο ΠΑΣΙΔΙΚ. Και καταλήγει: «Εάν ο Υπουργός βγάλει τα κόκκινα γυαλιά του, θα μπορέσει να δει ότι σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο η επένδυση του Κράτους σε υλικοτεχνικές υποδομές θεωρείται ξεπερασμένη, ως μη αποδοτική. Αντ’ αυτού προτιμάται η «αγορά υπηρεσιών», σε ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο, από το οποίο ωφελείται πρωτίστως ο ασφαλισμένος που λαμβάνει καλύτερες υπηρεσίες με μικρότερο, για το ασφαλιστικό σύστημα, κόστος. Άλλωστε, ακόμα και τα ίδια τα μέλη της Κυβέρνησης το ξέρουν, αφού προτιμούν τις ιδιωτικές μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας για την προσωπική τους εξυπηρέτηση, ασχέτως του τι υποκριτικά λένε στο λαό…».
Άμεση υπήρξε η αντίδραση του υπουργού, ο οποίος τονίζει με δήλωσή του ότι, κατανοεί την ενόχληση, αλλά όχι την απροκάλυπτη επίθεση.

«Η ΠΑΣΙΔΙΚ που εκπροσωπεί τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα φέρεται ενοχλημένη από τη δήλωσή μου ότι η πολιτική του Υπουργείου είναι «μεροληπτική» υπέρ της δημόσιας περίθαλψης και μάλιστα αυτό συνιστά παράβαση καθήκοντος και ποινικό αδίκημα! Ας αφήσουμε τις αστειότητες και τους ανυπόστατους ισχυρισμούς. Η ουσία της αντιπαράθεσης είναι το γεγονός ότι έχουμε καταστήσει σαφές πως ο ρόλος του Υπουργείου Υγείας δεν είναι να ρυθμίζει τον «ανταγωνισμό» ανάμεσα στο Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα, αλλά να παρεμβαίνει ενεργά για τη στήριξη και αναβάθμιση του με στόχο την μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων και ανασφάλιστων πολιτών. Η προτεραιότητα στη δημόσια περίθαλψη και η επικουρικότητα του ιδιωτικού τομέα δεν είναι ιδεοληπτική εμμονή αλλά όρος καθολικής και ισότιμης φροντίδας των ανθρώπων, ανακούφισης των οικονομικά αδύναμων, ελέγχου της προκλητής ζήτησης και προστασίας του δημόσιου συμφέροντος.

Η κυβέρνηση και γενικότερα η Πολιτεία δεν έχουν το δικαίωμα να σχεδιάζουν τη δραστική ενίσχυση των δημόσιων δομών, ιδιαίτερα σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, να αναβαθμίζουν τα εργαστήρια τους, να επαναπροσανατολίζουν δημόσιους πόρους προς το Δημόσιο Σύστημα Υγείας; Η ΠΑΣΙΔΙΚ απαντά αρνητικά, γιατί αυτό επιτάσσει το συμφέρον του κρατικοδίαιτου επιχειρηματικού τομέα στο χώρο της διάγνωσης, ο οποίος έχει συμβάλλει καθοριστικά στην έκρηξη της δαπάνης για εργαστηριακές εξετάσεις.

Κατανοούμε την ενόχληση, αλλά δεν περιμέναμε τόσο απροκάλυπτη επίθεση. Πρόθεση μας δεν είναι η αντιπαράθεση αλλά η οριοθετημένη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα υγείας και η δυναμική σχέση ανάμεσα στην αυξημένη «χωρητικότητα» του ΕΣΥ και στην ανάγκη συμβάσεων με ιδιώτες παρόχους. Θέλουμε, όμως, να είναι ξεκάθαρο ότι η περίοδος της συνειδητής εγκατάλειψης και απαξίωσης της δημόσιας περίθαλψης έχει τελειώσει. Η μάχη για την αναβάθμισή της θα είναι διαρκής, επίμονη και αναγκαστικά μακρόχρονη.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι η δημοσιονομική επιτήρηση της χώρας και τα περιοριστικά μέτρα όπως το claw back δημιουργούν αδικίες και ανισότητες στον ιδιωτικό τομέα. Αλλά ξέρουμε επίσης ότι χωρίς σοβαρό μηχανισμό ελέγχου της ζήτησης με επιστημονικά κριτήρια, χωρίς αποτροπή των φαινομένων της υπερσυνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων και της σπατάλης πόρων τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, ούτε το claw back θα περιοριστεί, ούτε η ποιότητα των υπηρεσιών και η βιωσιμότητα συνολικά του Συστήματος Υγείας μπορεί να διασφαλιστεί. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε με όλους όσους έχουν θεσμικό ρόλο στο χώρο της Υγείας, με ειλικρίνεια, χωρίς εμπάθεια και προκαταλήψεις. Ελπίζουμε αυτό να ισχύει και για την ΠΑΣΙΔΙΚ», αναφέρει ο κ. Ξανθός.

Check Also

Ψηφιακή Στρογγυλή Τράπεζα από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο περί αναδιάρθρωσης του ΕΣΥ

Οι επιπτώσεις από την πανδημία του COVID-19 δημιούργησαν νέα δεδομένα στην καθημερινότητα όλων, αναδιαμορφώνοντας και …