Αρχική / Επικαιρότητα / Κόντρα ΙΣΑ – ΚεΣΥ

Κόντρα ΙΣΑ – ΚεΣΥ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κατήγγειλε ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας «αρνήθηκε με προκλητικό τρόπο, να απαντήσει σε ερώτημα που του έθεσε ο ΙΣΑ, το οποίο εμπίπτει στην αρμοδιότητά του και προέκυψε κατά την εξέταση πειθαρχικού φακέλου, απαξιώνοντας το θεσμικό ρόλο και παρεμποδίζοντας το έργο του». Σύμφωνα με τον ΙΣΑ το ΚΕΣΥ με την στάση του αυτή παρεμποδίζει τις διαδικασίες διαφάνειας και αυτοκάθαρσης του Συλλόγου, ενώ παράλληλα υποβιβάζει τον θεσμικό ρόλο των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας.

«Ειδικότερα ο ΙΣΑ στις 16-01-17 ζήτησε από το ΚεΣΥ, να γνωμοδοτήσει σχετικά με τις ιατρικές ειδικότητες, οι οποίες δύνανται να προβαίνουν σε πράξεις αφαίρεσης κονδυλωμάτων, στο πλαίσιο εξέτασης πειθαρχικού φακέλου.

Μετά από τρείς μήνες, στις 20-04-17 το ΚεΣΥ απάντησε προκλητικά ότι επιστρέφει το έγγραφό του ΙΣΑ και του ζητά τα ερωτήματά του να αποστέλλονται στον ΠΙΣ, μέσω του οποίου θα διαβιβάζονται στις αρμόδιες αρχές!

Ο ΙΣΑ καταγγέλλει ότι με το εν λόγω έγγραφο που υπογράφει ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚεΣΥ καθηγητής Κώστας Μάρκου, επιχειρείται να παρεμποδιστεί ο πειθαρχικός έλεγχος, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά για τυχόν σκοπιμότητες που εξυπηρετούνται», αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στη σχετική του ανακοίνωση.

Η απάντηση του ΚεΣΥ

Άμεση ήταν η απάντηση του κ. Μάρκου, ο οποίος εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον πρόεδρο του ΙΣΑ, Γιώργο Πατούλη. «Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας έχει εύκολη την αβασάνιστη έκδοση καταγγελιών, τις οποίες εκτοξεύει κατά πάντων και αρκετές φορές καταλήγει ζητώντας και την παραίτηση του καταγγελλόμενου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Αφορμή της καταγγελίας αποτέλεσε το γεγονός ότι ως Πρόεδρος του ΚΕΣΥ απάντησα σε έγγραφο του ΙΣΑ ότι τυχόν ερωτήματα Ιατρικών Συλλόγων πρέπει να αποστέλλονται στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) και μέσω αυτού να διαβιβάζονται στο ΚΕΣΥ.

Εκτοξεύει λοιπόν ο κ. Πατούλης σε βάρος μου χαρακτηρισμούς για «αντιδημοκρατική συμπεριφορά» και «συντονισμένη προσπάθεια φίμωσης των Ιατρικών Συλλόγων πίσω από την οποία κρύβονται πολιτικές και προσωπικές σκοπιμότητες».

Θεωρώ χαμένο κόπο την προσπάθεια να αποδείξω στον κ. Πατούλη αν είμαι δημοκράτης ή αν προσπαθώ να φιμώσω τους Ιατρικούς Συλλόγους. Ούτε βεβαίως θα επιστρατεύσω ανοίκειους χαρακτηρισμούς σε βάρος του, διότι σέβομαι τον θεσμικό του ρόλο. Απλώς θα επισημάνω πως ως Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου είναι απαράδεκτο να αγνοεί τη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία των Ιατρικών Συλλόγων.

Συγκεκριμένα το άρθρο 12 του ΒΔ του 1957 -το οποίο βρίσκεται σε πλήρη ισχύ- αναφέρει ρητά πως οι Ιατρικοί Σύλλογοι «αλληλογραφούν προς τας κεντρικάς Αρχάς μέσω του ΠΙΣ όταν πρόκειται περί γενικής φύσεως ζητημάτων».

Επειδή λοιπόν το ερώτημα του ΙΣΑ αφορούσε ερώτημα γνωμοδότησης για γενικής φύσεως ζήτημα, συστήσαμε να διαβιβαστεί μέσω του ΠΙΣ, όπως εξάλλου πράττουμε σε όλα τα ανάλογα ερωτήματα.

Συνεπώς, εάν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας θέλει απάντηση στο ερώτημά του, δεν έχει παρά να το απευθύνει στον ΠΙΣ και είμαστε βέβαιοι πως αυτό θα διαβιβαστεί άμεσα στο ΚΕΣΥ και θα δοθεί επίσης άμεσα απάντηση.

Όλα τα υπόλοιπα συνιστούν ανέξοδη καταγγελιολογία, την οποία κάποτε ο κ. Πατούλης πρέπει να εγκαταλείψει, σεβόμενος τον θεσμικό του ρόλο», καταλήγει η απάντηση του προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚεΣΥ.

Και η απάντηση Πατούλη

«Κύριε Πρόεδρε,

Επιλέξατε να επιτεθείτε προσωπικά στον Πρόεδρο κ. Πατούλη επί ομόφωνης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Λυπούμεθα ειλικρινά που μετά από πέντε ολόκληρους μήνες το ΚΕ.Σ.Υ. και σεις προσωπικά ανακαλύψατε και επικαλεστήκατε μία, επί εξήντα σχεδόν έτη, ανενεργή διάταξη νόμου για να αποφανθείτε ότι δεν μπορείτε να απαντήσετε σε δύο ερωτήματα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Ερωτήματα μάλιστα που δεν αφορούσαν γενικής φύσεως ζητήματα, αλλά ζητήματα αποκλειστικής αρμοδιότητας των Ιατρικών Συλλόγων.

Ουδείς εκ των προκατόχων σας το είχε πράξει μέχρι σήμερα.

Στα έτη της κρίσης, σε εποχές όπου η ανάπτυξη και η άμεση λύση οποιουδήποτε ζητήματος ταλανίζει το ιατρικό σώμα και τον μαχόμενο Έλληνα ιατρό αποτελούν για όλους μας, αλλά περισσότερο για τα θεσμικά όργανα, ηθική τουλάχιστον υποχρέωση, σεις αδρανήσατε και τελικώς αρνηθήκατε να λάβετε θέση.

Δώσατε ένα σαφές μήνυμα και ένα δείγμα γραφής προς κάθε Έλληνα ιατρό. Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την ενημέρωση κάθε ιατρού της χώρας.

Υποβαθμίζετε έμπρακτα το ρόλο και το κύρος του ΚΕΣΥ και σας διαβεβαιώνουμε ότι καθ΄ όν χρόνο προεδρεύετε δεν θα απευθύνουμε άλλο ερώτημα προς σας, είτε απευθείας, είτε διά του ΠΙΣ», απάντησε ο πρόεδρος του ΙΣΑ.

Check Also

Κατάργηση της διάταξης που προέβλεπε αφαίρεση της ιατρικής άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος λόγω άσκησης ποινικής δίωξης

Απόλυτη δικαίωση για τον ιατρικό κόσμο αποτελεί η κατάργηση της διάταξης που είχε ψηφιστεί από …