Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο ΠΙΣ: «Μνημονιακός» ο προϋπολογισμός του 2019

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο ΠΙΣ: «Μνημονιακός» ο προϋπολογισμός του 2019

Παρόλο που ο προϋπολογισμός του 2019 είναι ο πρώτος που ψηφίζεται μετά την έξοδο από τα μνημόνια, εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από τις μνημονιακές δεσμεύσεις των προηγούμενων ετών.

Το «μεγάλο» πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% μέχρι το 2022, είναι ένα πλεόνασμα το οποίο αφαιρεί εισοδήματα από τις τσέπες των εργαζόμενων πολιτών και, έτσι, μειώνει τις προσδοκίες για τη βελτίωση κάθε δραστηριότητας. Η μεγάλη αναλογία των έμμεσων φόρων, σε σχέση με τους άμεσους φόρους 1,5 προς 1, σηματοδοτεί μεγάλη αδικία για τον μικρομεσαίο Έλληνα πολίτη και συνέχιση της φτωχοποίησής του, σχολιάζει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας, για τον οποίο ο ΠΙΣ έχει ζητήσει επανειλημμένως να εξαιρεθεί από τις μνημονιακές περικοπές του παρελθόντος και τις δεσμεύσεις για το μέλλον, αυτός εξακολουθεί να είναι πολύ περιορισμένος, γύρω στο 5% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος κυμαίνεται γύρω στο 7% και τα όρια ασφάλειας κάθε συστήματος υγείας βρίσκεται στο 6%.

Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας για το 2019, είναι 3,139 δισ. ευρώ από 2,897 που ήταν το 2018.

Όπως σημειώνει ο ΠΙΣ:

– Οι δημόσιες επενδύσεις είναι στα 60 εκατ. ευρώ, πολύ μικρές για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της λειτουργίας των δημόσιων δομών υγείας.

– Για τα Νοσοκομεία το 2019 θα διατεθούν 1.154 εκατομμύρια ευρώ από 1.219 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2018.

– Η κρατική χρηματοδότηση για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη ενισχύεται με 35 εκατ. ευρώ, πλην όμως μειώνεται κατά 65 εκατ. ευρώ από τα Δημόσια Νοσοκομεία, ενώ δεν προβλέπονται κονδύλια για νέες προσλήψεις.

– Στην ΠΦΥ εγγράφεται στον προϋπολογισμό χρηματοδότηση από την κοινωνική ασφάλιση, ύψους 14 εκατομμύρια ευρώ.

– Η κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ παραμένει στο ποσό των 100 εκατομμυρίων.

– Ο προϋπολογισμός δαπανών του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 6, 183 δισ. ευρώ.

– Οι δαπάνες ιατρικών επισκέψεων στα 75 εκατομμύρια ευρώ, οι δαπάνες διαγνωστικών εξετάσεων από τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια στα 302 εκατομμύρια ευρώ και η φαρμακευτική δαπάνη στα 2,2 δισ. ευρώ.

Το γενικό συμπέρασμα του προϋπολογισμού υγείας σηματοδοτεί τη διατήρηση αυξημένων δαπανών ιδιωτικής περίθαλψης, με αναλογία δημόσιων προς ιδιωτικές δαπάνες 60% προς 40%.

Η επιβάρυνση των πολιτών για την υγεία τους εξακολουθεί να είναι μεγάλη, στερεί από πολλούς πολίτες φάρμακα και εξετάσεις, με τελικό αποτέλεσμα την εγκατάλειψη της υγείας τους και το μεγάλο κοινωνικό κόστος το οποίο επιφέρει.

Πρέπει επιτέλους στον τομέα της Οικονομίας οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να συνεννοηθούν, προκειμένου να μη βιώσουμε περαιτέρω φτωχοποίηση της κοινωνίας, μετανάστευση του πλέον αξιόμαχου προσωπικού και ελάττωση των επενδύσεων που φέρνουν νέες δουλειές για τους εργαζομένους, με ανάπτυξη και προοπτική για τη χώρα.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της Υγείας, τόσο στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα, όσο και στα Νοσοκομεία και στις υπόλοιπες Δημόσιες Δομές Υγείας.

Η αντιμετώπιση χρειάζεται σοβαρό σχεδιασμό μέσα από συμφωνίες κομμάτων και κοινωνικών φορέων, ώστε να υπάρξει βήμα-βήμα η ανάταξη της Δημόσιας Περίθαλψης, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια του κάθε πολίτη, αλλά και εργαζόμενου στο τομέα της υγείας.

Check Also

Στόχοι και δεσμεύσεις σε αναμονή

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι ένα κλασικό σημείο δεσμεύσεων για το μέλλον και χώρος σύγκρουσης …