Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Κραυγή αγωνίας από τη “Θετική Φωνή”: «Πολιτική παρέμβαση εδώ και τώρα»!

Κραυγή αγωνίας από τη “Θετική Φωνή”: «Πολιτική παρέμβαση εδώ και τώρα»!

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» απέστειλε εκ νέου επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια για την κλιμάκωση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με HIV λοίμωξη σε σχέση με την προμήθεια των φαρμάκων τους, αλλά και τη διενέργεια των εργαστηριακών εξετάσεων διάγνωσης και παρακολούθησης της νόσου.

Σταμάτησε τη διενέργεια εξετάσεων η Θεσσαλονίκη
Η πρόσβασή των οροθετικών ατόμων στις εργαστηριακές εξετάσεις εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά περιορισμένη.
Η καθυστέρηση, για ακόμη μία φορά, στην υπογραφή νέας σύμβασης μεταξύ του ΕΟΔΥ και του Κέντρου Αναφοράς της Θεσσαλονίκης έχει ως αποτέλεσμα τα περιστατικά που διαγνώστηκαν στο Checkpoint τον Σεπτέμβριο να μην μπορούν να κάνουν επιβεβαιωτικό έλεγχο και να ξεκινήσουν τη θεραπεία τους, βιώνοντας υπέρμετρο στρες και ανασφάλεια.
Αντίστοιχα, η εξέταση για τη μέτρηση του ιικού φορτίου δεν διενεργείται πλέον στη Θεσσαλονίκη και γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις στην Αθήνα. 

Πλήρως ανεπαρκής ο ΕΟΔΥ
Ο ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) έχει αποδειχθεί στην πράξη ένας απόλυτα ανεπαρκής οργανισμός για τη διασφάλιση της πρόσβασης των οροθετικών ασθενών στις απαραίτητες εξετάσεις. Είτε λόγω ανικανότητας, είτε λόγω αδιαφορίας, είτε εξαιτίας άλλων συμφερόντων, δεν έχει καταφέρει επί τέσσερα χρόνια να επιλύσει το πρόβλημα της προμήθειας αντιδραστηρίων και να εξαλείψει τα γραφειοκρατικά προσχώματα, παρά το γεγονός ότι διέθετε τα απαιτούμενα κονδύλια.
Όσο, όμως, η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας καθυστερεί να αναλάβει πρωτοβουλία, επωμίζεται εξίσου την πολιτική ευθύνη γι’ αυτό το εξέχον ζήτημα προστασίας των δικαιωμάτων των ασθενών και της δημόσιας υγείας. 

Ελλείψεις αντιρετροϊκών φαρμάκων, για ακόμη μία φορά, στο «Αττικόν»
Αντίστοιχες παρεμβάσεις θα πρέπει να αναληφθούν για την καθολική πρόσβαση των ασθενών στην αντιρετροϊκή θεραπεία. Το νοσοκομείο «Αττικόν» αυτές τις μέρες παρουσιάζει για μία ακόμη φορά ελλείψεις συγκεκριμένων αντιρετροϊκών σκευασμάτων.
Τα άτομα με HIV λοίμωξη δεν μπορούν να διακόψουν τη θεραπεία τους ούτε για μία ημέρα. Υποχρέωση του Υπουργείου Υγείας είναι να εφαρμόσει ένα μηχανισμό έγκαιρης ανίχνευσης των ελλείψεων και λογοδοσίας των διοικητών των νοσοκομείων, και όσων είναι υπεύθυνοι για τη συγκεκριμένη κατάσταση. Η ατιμωρησία ισοδυναμεί με συνενοχή. 

Εξώδικη διαμαρτυρία ασθενών με HIV λοίμωξη
Ύστερα από καταγγελίες ασθενών με HIV λοίμωξη που παρακολουθούνται στο εν λόγω νοσοκομείο, ότι για μία ακόμη φορά έμειναν χωρίς την απαραίτητη αντιρετροϊκή αγωγή, η «Θετική Φωνή» ανέλαβε την νομική υποστήριξή τους, αρχικά μέσω εξώδικης διαμαρτυρίας, με την επιφύλαξη της κλιμάκωσης των νομικών ενεργειών μέσω προσφυγής των θιγόμενων ασθενών στα αρμόδια δικαστήρια. Στην αλυσίδα ανάμεσα στη διοίκηση του φαρμακείου και του νοσοκομείου, την Υγειονομική Περιφέρεια, τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας, κάθε κρίκος είναι εξίσου υπεύθυνος γι’ αυτή την επαναλαμβανόμενη κατάσταση που απειλεί ευθέως την υγεία μας. 

Πολιτική παρέμβαση εδώ και τώρα
Τα παραπάνω θέματα αποτελούν το σύμπτωμα της μη έγκαιρης αντιμετώπισης παθογενειών που χρονίζουν. Για τον λόγο αυτό, η «Θετική Φωνή» κάλεσε εκ νέου τον Υπουργό Υγείας να προγραμματίσουν άμεσα μία συνάντηση εργασίας, όπου θα ιεραρχηθούν τα επόμενα βήματα:

  1. για την επίλυση των επειγόντων προβλημάτων αναφορικά με τη διάγνωση, παρακολούθηση και θεραπεία
  2. για την οριστικοποίηση και εφαρμογή του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για το HIV/AIDS.

Ο Σύλλογος επέδωσε στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ένα αναλυτικό υπόμνημα στις 29 Ιουλίου και απέστειλε επιστολή στις 30 Αυγούστου 2019, ενημερώνοντας έγκαιρα τον κ. Κικίλια για τα επείγοντα προβλήματα που απαιτούν άμεση πολιτική παρέμβαση, χωρίς ωστόσο να λάβει κάποια σχετική απάντηση.

Σε μία χώρα, όπου το 23% των ασθενών με HIV λοίμωξη παραμένει αδιάγνωστο και το 50% των νέων διαγνώσεων γίνεται καθυστερημένα, δεν δικαιούμαστε να σπαταλήσουμε ούτε μία μέρα αδράνειας.

Check Also

Υποχρεωτικό το σήμα “Health First” για τα ξενοδοχεία που θα λειτουργήσουν το 2020 – Όλη η ΚΥΑ για την λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων

Στη δημοσιότητα δόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των τουριστικών …