Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Κορονοϊός: Οι προκλήσεις του δεύτερου ανοίγματος

Κορονοϊός: Οι προκλήσεις του δεύτερου ανοίγματος

Η Βρετανία και η έναρξη των εμβολιασμών έναντι του νέου κορονοϊού έριξαν φως στην άκρη του τούνελ, θέτοντας ένα, έστω και πολύ γενικό για την ώρα, deadline για την επιστροφή στην κανονικότητα. Είναι δεδομένο ότι η επιστροφή αυτή θα αργήσει ακόμη και ότι υπάρχουν πολλές δύσκολες ημέρες μπροστά μας. Παρόλα αυτά έχουμε για πρώτη φορά μια πιο απτή αιτία αισιοδοξίας.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα μπορεί να διέψευσαν τις προσδοκίες μας για πιο χαλαρό Δεκέμβρη και ενδεχομένως πιο «ανθρώπινα» Χριστούγεννα, ωστόσο αυτό που προέχει στην παρούσα φάση είναι η δημόσια υγεία και η εντατικοποίηση του σχεδιασμού της επόμενης ημέρας. Το πρώτο άνοιγμα ήταν δύσκολο, αλλά το δεύτερο θα είναι ακόμη πιο ζόρικο.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πρέπει να καλύψει με ταχύτητες σπρίντερ το χαμένο έδαφος, τις απώλειες που αφήνει η πανδημία και να δώσει άμεσα σημάδια ανάκαμψης. Η κόπωση από τα συνεχόμενα μέτρα των τελευταίων μηνών, οι τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των πολιτών και η αβεβαιότητα για το μέλλον, δεν αφήνουν περιθώρια για κωλυσιεργίες ή λάθη. Ο κόσμος θέλει αισιόδοξα μηνύματα, θέλει έργα και τα θέλει άμεσα.

Τα σενάρια του ανασχηματισμού μπορεί να «πάγωσαν» λόγω της απρόβλεπτης εξέλιξης του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ωστόσο οι αλλαγές θα έρθουν με την πρώτη ευκαιρία και θα φέρουν σημαντικές ανακατατάξεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει την ασφυκτική πίεση χρόνου για την παραγωγή έργου, γνωρίζει ότι οι αντοχές των πολιτών είναι εξαντλημένες και δεν προτίθεται να πατήσει το restart με πρόσωπα που φάνηκαν κατώτερα των περιστάσεων την περίοδο της κρίσης.

Πέραν του δύσκολου project για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την επιστροφή της κοινωνίας σε προ πανδημίας ρυθμούς, υπάρχει και το μεγαλεπήβολο έργο του νέου ΕΣΥ, το οποίο επίσης δεν σηκώνει αναβολές. Η πανδημία κατέδειξε ότι η αμέλεια που έδειξαν οι κυβερνήσεις των προηγούμενων χρόνων στο κομμάτι της ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας ήταν εγκληματική. Και μπορεί το ΕΣΥ να άντεξε την παρούσα υγειονομική κρίση, αλλά δεν επιτρέπεται να αφεθεί ξανά στην τύχη του και στο φιλότιμο των εργαζομένων.

Όπως συνηθίσαμε να λέμε από την έναρξη της πανδημίας, «το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο» και θα χρειαστεί να επιστρατευτούν οι καλύτεροι, για να επανέλθουμε το συντομότερο σε μία θετική νέα κανονικότητα.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Check Also

Θεμιστοκλέους και Θεοδωρίδου στην Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Καθησυχαστικοί για τα επόμενα στάδια του εμβολιασμού

Για την πορεία, το χρονοδιάγραμμα και τις προκλήσεις της διαδικασίας εμβολιασμού COVID-19 στην Ελλάδα και …