Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Κοπή πίτας για τον ΣΦΕΕ, με εκπροσώπους της Πολιτείας, των θεσμικών φορέων και της Αντιπολίτευσης

Κοπή πίτας για τον ΣΦΕΕ, με εκπροσώπους της Πολιτείας, των θεσμικών φορέων και της Αντιπολίτευσης

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πολιτείας, θεσμικών φορέων και υψηλόβαθμων στελεχών της Αντιπολίτευσης και του κλάδου της Υγείας, πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΣΦΕΕ, την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018, στην Αίγλη Ζαππείου.

Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Πασχάλης Αποστολίδης, κάνοντας έναν απολογισμό για το έτος που πέρασε, τόνισε ότι ήταν μια χαμένη χρονιά, με ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες και χωρίς ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο φαρμακευτικός κλάδος, αλλά και οι Έλληνες ασθενείς έχουν γίνει θεατές της θεσμοθέτησης μιας σειράς επικίνδυνων πολιτικών Υγείας, που δημιουργούν έντονη ανησυχία και προβληματισμό.

«Η συνεισφορά μας στη συνολική φαρμακευτική δαπάνη είναι πάνω από 30% ή, αλλιώς, 4 φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ακόμη, μέσω των επιστροφών και εκπτώσεων αυτών, καλύψαμε το κόστος κάλυψης 840.000 ανασφάλιστων συμπολιτών μας, που ανήλθε σε 165 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, το μοντέλο τιμολόγησης έχει στερέψει από εξοικονομήσεις και απλά διαιωνίζει τις στρεβλώσεις, με αποτέλεσμα την απόσυρση 240 φαρμάκων από την αγορά. Την περασμένη χρονιά αναλώσαμε πολύτιμο χρόνο και ενέργεια για την ανακατανομή του clawback και την αύξηση του rebate, αντί για πραγματικές μεταρρυθμίσεις.

Δυστυχώς, και το 2018 φαίνεται ότι θα αποτελέσει τροχοπέδη για την καινοτομία, με αναπόφευκτες και οδυνηρές επιπτώσεις για όλους, με καθυστέρηση από 2 έως και 4 χρόνια εισόδου των νέων φαρμάκων, καθώς εφαρμόζεται 25% τέλος εισόδου στα νέα φάρμακα, τίθενται εξωτερικά και εσωτερικά κριτήρια αξιολόγησης νέων φαρμάκων και βρίσκεται υπό σύσταση η επιτροπή ΗΤΑ που, σε συνδυασμό με την επιτροπή διαπραγμάτευσης, θεσπίζει ως βάση έκπτωσης το 39%, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη θεραπευτική αξία των φαρμάκων! Οι ανάγκες των ασθενών πρέπει να καλύπτονται με επιστημονικούς και όχι λογιστικούς όρους», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστολίδης.

Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, επίσης, δεν παρέλειψε να σημειώσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του φαρμακευτικού κλάδου, ως της δεύτερης εξαγωγικής δύναμης της χώρας, και τις δυνατότητες συμβολής του που θα μπορούσε να έχει στο νέο παραγωγικό μοντέλο εξωστρέφειας και καινοτομίας που χρειάζεται η πατρίδα μας, αλλά και στην αναστροφή του φαινομένου brain drain με τη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, εφόσον υιοθετηθούν φιλοεπενδυτικές και αναπτυξιακές στρατηγικές.

Κλείνοντας, επανάλαβε ότι ο ΣΦΕΕ βρίσκεται στο πλευρό της Πολιτείας, προκειμένου να βρεθούν λύσεις που θα συμβάλουν σε ένα βιώσιμο, λειτουργικό και αποτελεσματικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας, το οποίο θα σέβεται απόλυτα τις ανάγκες των ασθενών.

«Το 2018 θα είναι μια χρονιά-ορόσημο που, με βιώσιμο τρόπο, η χώρα θα ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο των μέτρων λιτότητας και της ‘σφιχτής’ δημοσιονομικής επιτροπείας, και θα μας δώσει μεγαλύτερους ‘βαθμούς’ ελευθερίας για να οργανώσουμε την πολιτική Υγείας με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και όχι αυθαίρετους δημοσιονομικούς στόχους», υπογράμμισε στη δική του τοποθέτηση ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός.

Επιπλέον, τόνισε ότι «για να αντιμετωπιστεί η ασυμμετρία, αυτό το δίπολο ανάμεσα στις αυξανόμενες υγειονομικές και φαρμακευτικές ανάγκες του πληθυσμού και στη στενότητα των πόρων, χρειάζεται να γίνουν κρίσιμες παρεμβάσεις κατ’ αρχάς, στο πεδίο της αξιολόγησης. Πολύ σημαντικό βήμα και μέλημας rebate, νός φαρμάκουά μας είναι να ενεργοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ο μηχανισμός αξιολόγησης της φαρμακευτικής καινοτομίας (HTA) από κοινού με την αναβαθμισμένη διαπραγμάτευση των τιμών αποζημίωσης και σε συνδυασμό με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τα μητρώα, την ενσωμάτωση των οποίων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης επιταχύνουμε αυτή την περίοδο…».

Κλείνοντας, ο Υπουργός Υγείας τόνισε πως και από την πλευρά τόσο του ΕΟΦ, όσο του ΕΟΠΥΥ, καταβάλλεται μια πολύ συστηματική προσπάθεια για να γίνει το καλύτερο δυνατό. «Έντιμα, καθαρά και χωρίς συμφωνίες ‘κάτω από το τραπέζι’. Έχουμε εγκαινιάσει μια διαδικασία θεσμικού διαλόγου με τη φαρμακοβιομηχανία και νομίζω ότι διάθεση ειλικρινούς συνεργασίας υπάρχει απ’ όλες τις πλευρές. Η κρίση μας έχει κάνει ωριμότερους…», κατέληξε ο κ. Ξανθός.

Σύντομους χαιρετισμούς και ευχές για το νέο έτος απηύθυναν και οι: ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας κ. Βασίλης Οικονόμου, ο Τομεάρχης Υγείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Κώστας Μπαργιώτας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κ. Θεόδωρος Τρύφων, ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) κ. Σωτήρης Μπερσίμης, η Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) κα Κατερίνα Αντωνίου, η Γενική Γραμματέας του Pharma Innovation Forum (PIF) κα Έλενα Χουλιάρα, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) κ. Γιώργος Πατούλης, ο Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Θανάσης Παπαθανάσης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) Δρ. Αντώνης Αυγερινός και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» και Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας, κ. Γιώργος Καλαμίτσης.

Το φλουρί της πίτας κέρδισε η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (Π.Ο.Α.μ.Σ.Κ.Π.), κα Βάσω Μαράκα.

Check Also

ΠΙΣ: Κινητοποιήσεις τον Σεπτέμβριο αν δεν ληφθούν μέτρα για το clawback

Με κινητοποιήσεις θα ξεκινήσει ο Σεπτέμβριος για τον διαγνωστικό κλάδο, όπως όλα δείχνουν, καθώς διαγνωστικά …