Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Κικίλια ΕΣΥ αποφασίζεις

Κικίλια ΕΣΥ αποφασίζεις

Πριν από λίγες ημέρες γίναμε μάρτυρες μίας σύγκρουσης που πρέπει να μας προβληματίσει. Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, εισέβαλαν και έκαναν κατάληψη του χώρου όπου ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είχε προγραμματισμένη ημερίδα για την σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στην υγεία. Ένταση, φωνές, δακρυγόνα, συνάδελφοι εναντίον συναδέλφων. Εικόνες θλιβερές που δεν τιμούν κανέναν.

Όσο και αν το όλο σκηνικό θύμιζε «πόλεμο» δύο αντίπαλων στρατοπέδων, στην ουσία πρόκειται για μία κοινή μάχη, που αποσκοπεί στην βελτίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Και οι μεν και οι δε άλλωστε αναγνωρίζουν ότι η κατάσταση είναι οριακή και θα πρέπει να επέλθουν άμεσες και δραστικές αλλαγές, ώστε το ΕΣΥ να αντέξει στις προκλήσεις των καιρών.

Κανείς δεν διαφωνεί πως η κατάρρευση είναι προ των πυλών, κανείς δεν αμφισβητεί την δωρεάν υγεία και όλοι θέλουν ένα δημόσιο σύστημα που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, να είναι λειτουργικό, ανθρώπινο και για τους ασθενείς και για τους εργαζόμενους και να εμπνέει ασφάλεια. Η διαφορά είναι στο πώς οραματίζεται η κάθε πλευρά το νέο αυτό σύστημα.

Ο ΠΙΣ παρουσίασε κάποιες προτάσεις για το μέλλον του ΕΣΥ, με παραδείγματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και ελληνικές εξαιρέσεις όπως είναι το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, που μπορούν να δώσουν κάποιες κατευθύνσεις για το πώς μπορούμε να κινηθούμε από δω και πέρα. Προτάσεις που μπορούν να αποτελέσουν μια καλή βάση για συζήτηση.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία παρουσιάζουν καθημερινά τις συνέπειες της ελλιπούς χρηματοδότησης, τα προβλήματα της υποστελέχωσης και γενικά τις αντίξοες συνθήκες εργασίας στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ζητούν στήριξη του συστήματος γιατί φτάσαμε στο απροχώρητο και αυτό είναι μία κοινή παραδοχή που δεν σηκώνει συζήτηση.

Κι εδώ θα πρέπει να παρέμβει η κυβέρνηση γενικά και το υπουργείο Υγείας και ο Βασίλης Κικίλιας ειδικότερα, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή. Οι μεμονωμένες αποφάσεις και τα αποσπασματικά μέτρα δεν μπορούν να σώσουν την κατάσταση. Τα «μερεμέτια» δεν θα κρατήσουν όρθιο ένα «κτίσμα» που καταρρέει. Ούτε ο φόβος των αντιδράσεων θα πρέπει να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στις μεγάλες αποφάσεις.

Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, την εμπιστοσύνη του κοινού. Ο Βασίλης Κικίλιας είναι στην τριάδα των δημοφιλέστερων πολιτικών. Αυτό το θετικό ρεύμα θα πρέπει να αξιοποιηθεί καταλλήλως για να πάμε την υγεία ένα βήμα μπροστά.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου

Check Also

Επιτυχίες και εκκρεμότητες στην Υγεία

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συμπλήρωσε ήδη ένα χρόνο, διαχειρίστηκε μεγάλες και «απρόσκλητες» κρίσεις και βγήκε όχι …