Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Κικίλιας: «2.000 ογκολογικοί ασθενείς τον μήνα, μόνο στην Αθήνα, θα παίρνουν τα ΦΥΚ απευθείας από ιδιωτικές κλινικές»

Κικίλιας: «2.000 ογκολογικοί ασθενείς τον μήνα, μόνο στην Αθήνα, θα παίρνουν τα ΦΥΚ απευθείας από ιδιωτικές κλινικές»

Ξεκίνησε σήμερα η χορήγηση των νοσοκομειακών ογκολογικών φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ) των ασφαλισμένων απευθείας προς τις ιδιωτικές κλινικές, χωρίς καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους.

Την επίσημη ανακοίνωση έκανε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΟΠΥΥ, στην Πεύκη. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Βασίλης Πλαγιανάκος, η Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών και εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών.

Οι κ.κ. Κικίλιας και Κοντοζαμάνης παρέδωσαν αναμνηστική τιμητική πλακέτα στους εκπροσώπους των δύο ενώσεων των ιδιωτικών κλινικών.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε στην ομιλία του τα παρακάτω:
«…Χαίρομαι πάρα πολύ που σήμερα, μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες της διακυβέρνησής μας, ήρθε η ώρα της υλοποίησης όσων είχαμε προεκλογικά εξαγγείλει. Ένα σημαντικό κομμάτι της ταλαιπωρίας, κατ’ αρχάς των ογκολογικών ασθενών, εξαλείφεται σήμερα. Μειώνονται αισθητά οι ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Με μια σειρά ενεργειών, καταφέραμε εντός δύο μηνών να συμφωνήσουμε με 21 ιδιωτικές κλινικές, των οποίων τους εκπροσώπους θέλω να ευχαριστήσω για τη στήριξη αυτής της προσπάθειας.
Εξαλείφεται η ταλαιπωρία γι’ αυτή την ευπαθή ομάδα του πληθυσμού. Αντί να περιμένουν για ώρες οι ασθενείς στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, ώστε να πάρουν τα ογκολογικά φάρμακά τους και να τα πάνε στα ιδιωτικά θεραπευτήρια για να μπορέσουν να έχουν τη θεραπευτική αγωγή που έχουν αποφασίσει οι θεράποντες ιατροί, τα ογκολογικά φάρμακα θα πηγαίνουν απευθείας στις ιδιωτικές κλινικές. Υπολογίζουμε ότι μόνο για την Αθήνα, 2.000 ασθενείς τον μήνα θα λαμβάνουν απευθείας τη θεραπευτική τους αγωγή στις κλινικές, χωρίς να ταλαιπωρούνται περιμένοντας στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ…
…Προφανώς και πάντα είμαστε ανοιχτοί σε βελτιώσεις. Θα το αποτιμήσουμε τον πρώτο μήνα της εφαρμογής του και θα δούμε και τι άλλο χρειάζεται να γίνει.
Και σπεύδω να πω ότι ακολουθούν και άλλες ευπαθείς ομάδες. Έχουμε μια σειρά από μέτρα και βήματα, τα οποία πρέπει να υλοποιήσουμε – και φυσικά όχι μόνο για τα νοσοκομειακά φάρμακα, αλλά και για τα μη νοσοκομειακά. Όπως έχουμε ήδη δηλώσει, το επόμενο βήμα της προσπάθειάς μας θα είναι προς την κατεύθυνση τού να δίνονται αυτά είτε από τα φαρμακεία της επιλογής των ασθενών, είτε και κατ’ οίκον.
…Θέλω να επαναλάβω ότι, στη δική μας φιλοσοφία, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα το πώς υπηρετούνται οι πολίτες από το σύστημα. Το Υπουργείο μας είναι ανθρωποκεντρικό. Υπηρετούμε τον άνθρωπο και ειδικά τις ευπαθείς ομάδες, και η πρώτη μας αγωνία, μέριμνα και φροντίδα θα είναι γι’ αυτούς».

Check Also

Συνάντηση Βασίλη Κικίλια – Στέλλας Κυριακίδου: Απόλυτη η ευθυγράμμιση μεταξύ Υπουργείου Υγείας και ευρωπαϊκών πολιτικών Υγείας

Ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, συναντήθηκε στο Υπουργείο Υγείας με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας …