Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Κικίλιας: «Το Υγείας, από “Υπουργείο της Απελπισίας”, εμείς θα το κάνουμε “Yπουργείο της Ελπίδας”»

Κικίλιας: «Το Υγείας, από “Υπουργείο της Απελπισίας”, εμείς θα το κάνουμε “Yπουργείο της Ελπίδας”»

Καλεσμένος στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, στον Real FM, βρέθηκε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Απαντώντας στις ερωτήσεις του Νίκου Χατζηνικολάου και του Αντώνη Δελατόλα σχετικά με τα σημαντικότερα προβλήματα στον χώρο της Υγείας, αλλά και τα όσα σχεδιάζονται από πλευράς κυβέρνησης, ο Υπουργός ανέφερε τα παρακάτω: 

Αντικαπνιστικός νόμος
Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο κατατίθεται τις επόμενες μέρες στη Βουλή, θα υπάρχει και σχετική νομοθετική πρωτοβουλία σε ό,τι έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί ο νόμος. Η εφαρμογή θα είναι καθολική.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, είτε είναι καπνιστές, είτε είναι μη καπνιστές, πιστεύει ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος, να σεβόμαστε τους συμπολίτες μας, να μην τους βάζουμε στο βασανιστήριο του παθητικού καπνίσματος και ειδικά τα ανήλικα, τα παιδιά, σε όλους τους συναφείς χώρους – παιδικές χαρές, βρεφονηπιακούς σταθμούς, πάρκα.
Οπότε ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοστεί, εμείς θέλουμε να τονίσουμε στον κόσμο ποιες είναι οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Και αυτό προφανώς θα έρθει στα επίπεδα της ενημέρωσης, της επικοινωνίας για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πολιτών, αλλά και των προστίμων και της εφαρμογής του νόμου.

Νοσοκομεία
Παρουσίασα τα στοιχεία, τα οποία μου έδωσαν οι Διοικητές και οι ΥΠΕάρχες, που ο κος Ξανθός και ο κος Πολάκης διόρισαν στα νοσοκομεία και στις υγειονομικές περιφέρειες, κατά τα τεσσερισήμισι χρόνια που βρέθηκαν στο Υπουργείο Υγείας.
Πρόκειται για μια πραγματικότητα, την οποία κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Είναι τραγική η κατάσταση στο Ε.Σ.Υ. και το Υπουργείο από «Υπουργείο της Απελπισίας», εμείς με μικρές νίκες πρέπει να το κάνουμε «Υπουργείο της Ελπίδας».
Η ιεράρχηση σε ό,τι έχει να κάνει με τα νοσοκομεία πάει ως εξής: πρώτα απ’ όλα οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Είναι αδιανόητο το 2019–2020 από Δεκέμβριο έως Μάρτιο να έχουμε εκατό αναμονές για κρεβάτι εντατικής θεραπείας λόγω της γρίπης στην Ελλάδα και στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. Αυτή θα είναι η πρώτη παρέμβασή μας. Θα προβώ σε ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες.
Το δεύτερο κομμάτι έχει να κάνει με τα Τ.Ε.Π., τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Διοικητές, υποδιοικητές, διευθυντές και λοιποί υπεύθυνοι κάθε νοσοκομείου είναι υποχρεωμένοι να είναι στις εφημερίες στο νοσοκομείο και να στηρίζουν την προσπάθεια γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικού προσωπικού.
Θα φέρουμε νομοθετική τροπολογία για τις βιαιοπραγίες που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό στο νοσηλευτικό προσωπικό, γιατρούς και διοικητικούς υπαλλήλους όταν ασκούν το λειτούργημά τους.
Όλοι οι άνθρωποι της υγείας οφείλουμε να είμαστε εκεί, Στα νοσοκομεία και να βοηθήσουμε να βελτιωθεί έστω και λίγο, η καθημερινότητά του στους χώρους υγείας.
Άρα, πρώτα Μ.Ε.Θ., Τ.Ε.Π. σε δεύτερο χρόνο, και φυσικά λογοδοσία σ’ αυτούς που διοικούν τα νοσοκομεία. Ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι ανά τρίμηνο που, εάν δεν τους πιάνουν, θα απολύονται αυτοδικαίως, για να εξοικονομηθούν πόροι στην Υγεία, για να κάνουμε προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και να αναβαθμίσουμε και κτηριακά το Ε.Σ.Υ. στο μέτρο που μπορούμε.
Είναι προφανές ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Έχουν πει πολλοί μεγάλα λόγια τα τελευταία χρόνια. Δεν θέλω να κάνω μεγάλες ανακοινώσεις. Μικρές, στοχευμένες παρεμβάσεις και μικρές νίκες προς όφελος των ασθενών.

Πού θα βρεθούν τα λεφτά;
Πρώτον, υπάρχει προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι, εφόσον υπάρχει εξορθολογισμός των δαπανών και ξέρουμε πού πηγαίνει και το κάθε ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου, θα στηρίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τον δημόσιο χαρακτήρα του, αλλά και τους εργαζομένους, τους μικρούς ήρωες, γιατρούς, νοσηλευτές.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τα οικονομικά της Υγείας. Χαίρομαι που ο κύριος Costello είπε στον “Economist” ότι πράγματι στην Ελλάδα η δαπάνη της υγείας έχει πέσει κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και παρότρυνε την κυβέρνηση να δώσει παραπάνω χρήματα για την υγεία.
Παραπάνω χρήματα ναι για την υγεία, αλλά λελογισμένα, στοχευμένα και όχι στη «μαύρη τρύπα» της υγείας. Με ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς προμηθειών, με λογοδοσία, με ποιοτικές αναβαθμίσεις στα νοσοκομεία μας και με στήριξη των ευπαθών ομάδων. Είναι άλλο υο «στηρίζω την υγεία» και είναι άλλο «τρέφω ένα σύστημα, μία Λερναία Ύδρα που ο Έλληνας φορολογούμενος δεν ξέρει πού πηγαίνουν τα λεφτά του».

Υπόθεση Novartis και εξαίρεση Αλέξη Τσίπρα από τη διερεύνηση
Στην πορεία της διαδικασίας και εφόσον προκύψουν στοιχεία, κανείς δεν θα εξαιρέσει τον κύριο Τσίπρα. Απλά είναι πασιφανές και από τις καταθέσεις των μαρτύρων ότι στήθηκε μία σκευωρία, για την οποία προφανώς υπάρχουν ενδείξεις για τον κύριο Παπαγγελόπουλο.
Και, εν πάση περιπτώσει, να δούμε αν ισχύουν ή όχι αυτό που καταγγέλλουν οι τρεις εισαγγελείς διαφθοράς, οι οποίοι παραιτήθηκαν επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ για παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας στη Δικαιοσύνη. Γιατί εμείς πιστεύουμε ότι ισχύουν, και αυτό θα διερευνηθεί.
… ο τρόπος με τον οποίο κάποιοι προσπαθούν να προκαλέσουν τεχνητή όξυνση και να ηρωοποιήσουν τον Αλέξη Τσίπρα, εμάς δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Εμείς θα προχωρήσουμε μπροστά μεν, δεν ξεχνάμε όμως δε. Η εκτελεστική εξουσία ή ο εκάστοτε Υπουργός δεν έχει το δικαίωμα και δεν μπορεί (όπως έκαναν πολλοί και προκάτοχοί μου, ο κύριος Πολάκης παραδείγματος χάριν) να βγαίνει και να κουνά το δάχτυλο και να βγάζει «στα μανταλάκια» και δικαστικούς να τους λέει τι να κάνουν. Ή να παρεμβαίνει επικοινωνιακά στις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας.
Η εκτελεστική εξουσία, η δικαστική και η νομοθετική είναι οι τρεις πυλώνες της Δημοκρατίας και πρέπει να είναι ξεχωριστοί.
Ουδέποτε τόλμησα, όταν ήμουν Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, να σηκώσω το τηλέφωνο και να πάρω κάποιο δικαστικό ή κάποιο εισαγγελέα για πολύ σοβαρές υποθέσεις τρομοκρατίας, ποινικού εγκλήματος. Ούτε θα το κάνω τώρα ως Υπουργός Υγείας.
Να είστε σίγουροι, πάντως, τίποτα δεν θα αφήσουμε να πέσει κάτω, σε ό,τι έχει να κάνει με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων, το πού έχουν πάει και τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι διαχειρίστηκαν την εξουσία που είχαν στα χέρια τους».

Check Also

Υποχρεωτικό το σήμα “Health First” για τα ξενοδοχεία που θα λειτουργήσουν το 2020 – Όλη η ΚΥΑ για την λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων

Στη δημοσιότητα δόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των τουριστικών …