Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Κικίλιας: «Οι ΣΔΙΤ κάνουν το κρατικό να γίνεται πραγματικά Δημόσιο»

Κικίλιας: «Οι ΣΔΙΤ κάνουν το κρατικό να γίνεται πραγματικά Δημόσιο»

«Οι ΣΔΙΤ δεν είναι τίποτα παραπάνω, από ένα χρηματοδοτικό εργαλείο. Σε όλες τις σύγχρονες, μοντέρνες, προηγμένες χώρες, με υψηλού επιπέδου παροχές υπηρεσιών υγείας, στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική, εφαρμόζονται αυτά τα μοντέλα. Οι ΣΔΙΤ κάνουν το Κρατικό να γίνεται πραγματικά Δημόσιο», τόνισε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας στο συνέδριο με θέμα «Συζητάμε για το σύστημα υγείας της επόμενης δεκαετίας» του ygeiamou.gr.

«Το Private Public Partnership θα υλοποιηθεί στη χώρα μας, έτσι ώστε οι πολίτες, ειδικά οι ασθενείς, οι ευπαθείς ομάδες, αυτοί οι οποίοι χρειάζονται στήριξη, να μπορούν να λαμβάνουν δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Μιλάμε για τη μακροχρόνια μίσθωση μηχανημάτων, κατά χρήση και περίπτωση. Μια ΣΔΙΤ που ουσιαστικά είναι leasing και έρχεται να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες ανάγκες. Δίνω ένα παράδειγμα: εάν αυτή τη στιγμή σε ένα νοσοκομείο ο μαγνητικός ή ο αξονικός τομογράφος είναι 30 χρόνων και το κράτος κρίνει ασύμφορη τη συντήρησή του, θα μπορούμε, κατά χρήση και περίπτωση με ΣΔΙΤ, με leasing, να πάρουμε μηχανήματα από ιδιώτες. Οι ιδιώτες θα έχουν την ευθύνη της συντήρησής τους, ακόμα και αν χαλάσει μια βίδα.

Όταν ξεκίνησαν οι ΣΔΙΤ, αν θυμάστε, ο Γενικός Γραμματέας ΣΔΙΤ του Υπουργείου Ανάπτυξης είχε πολλές αντιδράσεις. Τώρα έχουν γίνει βρεφονηπιακοί σταθμοί έτσι, έχουν γίνει πυροσβεστικοί σταθμοί έτσι, πάει να γίνει ένα φράγμα στη Βόρειο Ελλάδα έτσι. Προφανώς, μπορεί να γίνει και κομμάτι της μεταρρύθμισής μας στην Υγεία.

Θα είναι δωρεάν για τον πολίτη, θα είναι καλύτερα ποιοτικά, θα συντομεύσει τους χρόνους αναμονής, θα δώσει την δυνατότητα να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός.

Το Δημόσιο βάζει τους κανόνες, το Δημόσιο θα εγγυάται. Προφανώς υπάρχουν στρεβλώσεις που έχουν παρατηρηθεί σε κάποιες χώρες. Όλα τα πράγματα θέλουν σχέδιο. Είναι προφανές, όμως, ότι αυτό είναι το μέλλον», κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

Check Also

Ενίσχυση του Γ.Ν. Καστοριάς με γιατρούς και μέσα ατομικής προστασίας ανακοίνωσε ο Β. Κικίλιας

Καθώς ο νομός Καστοριάς έχει πληγεί σημαντικά από τον κορονοϊό μετρώντας ήδη 5 θανάτους, ο …