Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Κανένα κρούσμα, μέχρι στιγμής, μέσα από τους ελέγχους στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

Κανένα κρούσμα, μέχρι στιγμής, μέσα από τους ελέγχους στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

Χωρίς διακοπή συνεχίζονται οι έλεγχοι σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων όλης της χώρας για την τήρηση των νέων μέτρων. Πιο συγκεκριμένα, κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή πραγματοποιούν καθημερινά ελέγχους σε γηροκομεία και μονάδες με χρονίως πάσχοντες, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Μέχρι τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 56 έλεγχοι, ενώ μόνο σε 7 από τον συνολικό αριθμό των ελεγχθεισών μονάδων έχουν επιβληθεί πρόστιμα, τα οποία φτάνουν τις 36.000 ευρώ. Οι καταγεγραμμένες παραβάσεις αφορούν τη μη τήρηση αρχείου θερμομέτρησης του προσωπικού, τη μη τήρηση αρχείου ερωτηματολογίων των εργαζόμενων, τη μη τήρηση των μέτρων περί συναθροίσεων στο εσωτερικό των μονάδων, καθώς και την έλλειψη αντισηπτικών.

Μέχρι στιγμής, οι έλεγχοι έχουν διενεργηθεί σε Μονάδες των Περιφερειών Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας.

Επιπλέον, συνεχίζονται και οι δειγματοληπτικοί μοριακοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ σε όλες τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων. Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί 69 έλεγχοι στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, προς το παρόν, δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα στις ελεγχθείσες μονάδες, παρά το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε κάποιες από αυτές τις περιοχές.

Όπως δήλωσε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα ελέγχων για την προστασία των ηλικιωμένων συμπολιτών μας σε μονάδες φροντίδας. Σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και τον ΕΟΔΥ, έχουμε ελέγξει δομές σε όλη την Ελλάδα. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, καθώς δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα κορονοϊού, ενώ μόνο σε έναν μικρό αριθμό μονάδων έχει καταγραφεί η μη τήρηση των μέτρων. Για την ακόμα καλύτερη οργάνωση και παρακολούθηση των ελέγχων, με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Χαρδαλιά, προχωρήσαμε στη δημιουργία ειδικής ψηφιακής βάσης δεδομένων, με άμεση καταγραφή των πληροφοριών και αποτύπωσή τους σε δυναμικό επιχειρησιακό χάρτη».

Check Also

339 κρούσματα, 71 διασωληνωμένοι και 3 ακόμη θάνατοι

Ανακοινώθηκαν πριν από λίγο από τον ΕΟΔΥ  339 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, …