Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Κάθε φλουρί και δέσμευση…

Κάθε φλουρί και δέσμευση…

Πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες η κοπή της πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος. Το περίεργο δεν είναι, σαφώς, η κοπή της πίτας, ούτε και το φλουρί, αλλά το γεγονός ότι στην εν λόγω εκδήλωση παρέστη ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. Και γιατί είναι περίεργο; Γιατί τα τελευταία χρόνια, σε αντίστοιχες εκδηλώσεις μετά βίας εκπροσωπούσε (και αν) κάποιο στέλεχος, ακόμη και άσχετο με τα της Υγείας, την κυβέρνηση.

Η εμφάνιση του υπουργού στην εκδήλωση για κάποιους σημαίνει ότι κάτι αλλάζει στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους… κακούς φαρμακοβιομήχανους και ότι ήρθε επιτέλους η ώρα της συνεργασίας για την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα του χώρου. Για άλλους πάλι, η παρουσία Ξανθού σημαίνει ότι πλησιάζουν οι εκλογές και θα πρέπει να παρέχουμε επειγόντως μια δέσμευση σε κάθε… φλουρί για να κερδίσουμε ό,τι μπορούμε, από το χαμένο έδαφος.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης, βρήκε την ευκαιρία και έκανε μία περίληψη των προβλημάτων του κλάδου στον υπουργό, τονίζοντας πως, με τις λάθος κινήσεις και τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα, τα πράγματα κάθε άλλο παρά ευοίωνα είναι για το μέλλον. Ο κ. Αποστολίδης μίλησε με αριθμούς και γεγονότα για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το 2018 θα είναι ακόμη πιο δύσκολο, κυρίως για τους ασθενείς που επιθυμούν και πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση στα καινοτόμα φάρμακα.

Η άποψη του υπουργού ήταν εντελώς διαφορετική, καθώς υποστήριξε ότι όλα θα πάνε καλύτερα το 2018 και θα μπορέσουμε να διορθώσουμε τα λάθη και τις παραλείψεις των προηγούμενων ετών. Χωρίς αριθμούς και συγκεκριμένα μέτρα, αρκέστηκε μόνο στην αναφορά του Συστήματος Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας που έχει δρομολογηθεί και θα μπορέσει, σε συνδυασμό με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τα μητρώα ασθενών, να δώσει λύσεις στο θέμα των νέων θεραπειών.

Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι βρισκόμαστε σε έναν «φαύλο κύκλο των μέτρων λιτότητας» και ότι οι μέχρι τώρα κινήσεις που έγιναν στον τομέα της Υγείας, έγιναν με «βάση αυθαίρετους δημοσιονομικούς στόχους» και όχι τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Πρόσθεσε, επιπλέον, ότι έχουν γίνει λάθη, ότι υπήρξαν στρεβλώσεις και αδιέξοδα και πως ήρθε η ώρα για μεταρρυθμίσεις, κρίσιμες παρεμβάσεις και συνεργασία.

Ευχή όλων είναι να επιβεβαιωθούν όσοι ταύτισαν την παρουσία Ξανθού στην κοπή της πίτας του ΣΦΕΕ με αλλαγή στη στάση του υπουργείου και ενίσχυση της προσπάθειας για εποικοδομητική συνεργασία.

Προεκλογικό χρώμα υπήρχε στα λεγόμενα του υπουργού. Αν εξαιρέσουμε το «Η κρίση μάς έχει κάνει ωριμότερους και κανείς δεν μπορεί να αναπολεί την προηγούμενη περίοδο της ασυδοσίας», που μοιράζει την ευθύνη, στα υπόλοιπα σημεία της ομιλίας του είχε πολύ πιο ήπιο και σχεδόν απολογητικό τόνο.

Στην παρούσα φάση, δεν χρειάζονται ούτε δεσμεύσεις για χάριν των δεσμεύσεων, ούτε και απολογίες από τη μία ή την άλλη πλευρά. Και σαφώς δεν χρειάζεται «πόλεμος». Είμαστε όλοι στο ίδιο «στρατόπεδο» και «πολεμάμε» για κάτι καλύτερο. Η καλή στρατηγική και η στενή συνεργασία θα μας οδηγήσουν πιο γρήγορα σε καιρό… ειρήνης.

Γράφει ο Θεόδουλος Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος την Κυριακή 28 Νοεμβρίου

Check Also

Κι ΕΣΥ στο κόκκινο..

«Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα», είπε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, …