Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / ΙΣΑ: Συνιστά εγρήγορση και ψυχραιμία στα μέλη του, λόγω κορονοϊού στην Ιταλία

ΙΣΑ: Συνιστά εγρήγορση και ψυχραιμία στα μέλη του, λόγω κορονοϊού στην Ιταλία

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, μετά τις δυσμενείς εξελίξεις που αφορούν την εξάπλωση του ιού COVID-19 στη γειτονική Ιταλία, εφιστά την προσοχή στις οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης ύποπτου κρούσματος.

Ο ΙΣΑ συνιστά στα μέλη του ψυχραιμία, αλλά και εγρήγορση, καθώς ο έγκαιρος εντοπισμός πιθανού κρούσματος και η σωστή διαχείρισή του παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού στη χώρα μας, σε περίπτωση που εμφανιστεί κρούσμα της ασθένειας.

«Πιστεύουμε ότι το υγειονομικό σύστημα της χώρας έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί αποτελεσματικά περιστατικά της νόσου, εάν χρειαστεί. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό και ο ιατρικός κόσμος να είναι επαρκώς ενημερωμένος», σχολίασε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης.

Η λοίμωξη από τον ιό COVID-19 εκδηλώνεται με πυρετό, βήχα και αναπνευστική δυσχέρεια, ενώ οι ακτινογραφίες θώρακα δείχνουν διηθήσεις και στους δύο πνεύμονες.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος με πνευμονία από το νέο κοροναϊό συστήνονται τα παρακάτω:

– χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον ασθενή

– εξέταση και νοσηλεία του ασθενή σε ξεχωριστό θάλαμο

– εφαρμογή βασικών προφυλάξεων, προφυλάξεων επαφής και προφυλάξεων σταγονιδίων από το προσωπικό που εμπλέκεται στη διαχείριση του ασθενή

– άμεση ενημέρωση της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων

– άμεση δήλωση του περιστατικού στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Check Also

Στοχευμένες παρεμβάσεις του ΕΟΔΥ σε ενεργούς χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών

Η πανδημία COVID-19 αποτελεί σοβαρή πρόκληση για τα συστήματα δημόσιας υγείας τόσο στη χώρα μας, …