Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / ΙΣΑ και επαγγελματικές ενώσεις ιατρών συντάσσονται για αναβάθμιση της ΠΦΥ

ΙΣΑ και επαγγελματικές ενώσεις ιατρών συντάσσονται για αναβάθμιση της ΠΦΥ

Την πρώτη σύσκεψη της ομάδας εργασίας των εκπροσώπων των επαγγελματικών ενώσεων των ιατρών συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γεώργιος Πατούλης, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Δ.Σ. του ΙΣΑ, στα γραφεία του Συλλόγου. Στο επίκεντρο, το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, και την υποχρεωτική παραπομπή από τον οικογενειακό στον ειδικό γιατρό (gatekeeping).

Πέρα από τη συζήτηση για την εξασφάλιση ενός υψηλού επιπέδου Σύστηματος Υγείας που θα αξιοποιεί το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, αποφασίστηκε παράλληλα να σταλεί επιστολή στον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, με σκοπό να δρομολογηθεί μια συνάντηση προς ενημέρωσή του.

Οι βασικές αρχές που προέκυψαν από την πρώτη αυτή συνάντηση ήταν οι εξής:

  • Όχι στον αναχρονιστικό θεσμό της παραπομπής μέσω του οικογενειακού ιατρού (gatekeeping).
  • Ελεύθερη επιλογή γιατρού και ελεύθερη πρόσβαση στον ειδικό. Κάθε φραγή του ασθενούς σε ελεύθερη επιλογή ιατρού είναι αρνητική και έχει αντίκτυπο στην υγεία τους.
  • Ναι στον οικογενειακό ιατρό, όμως ως δικαίωμα του ασθενούς και όχι ως υποχρέωση, στον οποίο μπορούν να απευθύνονται ελεύθερα οι ασθενείς για τα θέματα που τους απασχολούν.
  • Τήρηση από τον οικογενειακό ιατρό ηλεκτρονικού φακέλου ασθενή και διαρκής παρακολούθησή του, με στόχο την πρόληψη και τη θεραπεία.
  • Ναι στις συλλογικές συμβάσεις υπό την αιγίδα του ΠΙΣ με τους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους, με όλες τις ειδικότητες των ιατρών.

«Η χώρα μας διαθέτει αξιόλογο δυναμικό ιατρών όλων των ειδικοτήτων, κάτι που στερούνται άλλες χώρες. Για τον λόγο αυτόν, οι Έλληνες ειδικοί ιατροί μεταναστεύουν και πλαισιώνουν με επιτυχία τα συστήματα υγείας αυτών των χωρών. Είναι ορατός ο κίνδυνος οι ασθενείς να εγκλωβίζονται σε ένα δαίδαλο γραφειοκρατίας και, τελικά, να εξαναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους την επίσκεψη στον γιατρό που έχουν ανάγκη», τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Πατούλης.

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν ο Ταμίας του ΙΣΑ και Πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ κ. Φώτιος Πατσουράκος, ο πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος και Γενικός Γραμματέας της ΠΟΣΚΕ, κ. Αναστάσιος Τσάτσος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, κ. Κωνσταντίνος Νταλούκας, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής, κ. Παναγιώτης Μπουρλίδης, ο Αναπληρωτής Γραμματέας της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος, κ. Ανδρέας Πάγκαλης, ο Γραμματέας της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, κ. Δημήτριος Φούσκας, και ο Υπεύθυνος Ενημέρωσης και Κινητοποίησης της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος, κ. Αντώνης Αντωνιάδης.

Check Also

Κικίλιας: «Στόχος μας να γίνονται σιγά-σιγά μικρά και μετρήσιμα βήματα στο ΕΣΥ, για να παίρνει θάρρος και ο πολίτης»

«Τα μεγάλα λόγια πρέπει να λείπουν από αυτό το Υπουργείο», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης …