Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Θετικό το κλίμα στη συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και νέου προέδρου του ΕΟΠΥΥ

Θετικό το κλίμα στη συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και νέου προέδρου του ΕΟΠΥΥ

Στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), κ. Χρήστου Δαραμήλα, με τον νέο Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ. Βασίλειο Πλαγιανάκο, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαρτίου στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ, βρέθηκαν τα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών με Σακχαρώδη Διαβήτη.

Στη συνάντηση πήρε μέρος ο Αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και Μέλος του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, κ. Γρηγόριος Λεοντόπουλος, καθώς και η Προϊσταμένη του Τμήματος Σχεδιασμού Παροχών, Κοστολόγησης – Τιμολόγησης Ιατροτεχνολογικών, Υγειονομικού Υλικού και ΣΕΔ, κ. Μαρία Πανουσοπούλου, και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Διαπραγμάτευσης Συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ, κ. Νικόλαος Κικκίλιας.

H ατζέντα της συνάντησης περιείχε τα θέματα:

  • Θέσπιση προδιαγραφών για τη χορήγηση θεραπευτικών διαβητικών υποδημάτων ως Παράρτημα του ισχύοντος Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ.
  • Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε (και συνεχίζει να υφίσταται) με τη λανθασμένη ερμηνεία του ΕΚΠΥ και την επιβολή συμμετοχής 25% σε πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 με δισκία ή άλλη ενέσιμη αγωγή στα αναλώσιμα υλικά του Διαβήτη (ταινίες μέτρησης σακχάρου, σκαριφιστήρες) και η μη εφαρμογή της απόφασης του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ (29/1/2019), που προβλέπει τη μηδενική πλέον συμμετοχή στα αναλώσιμα υλικά για όλους τους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη.
  • Προβλήματα στην αποζημίωση αναλώσιμων υλικών που προβλέπονται στον ΕΚΠΥ και συγκεκριμένα των ταινιών μέτρησης κετονών στο αίμα.
  • Καθυστέρηση αποζημίωσης νέων προϊόντων, όπως τα συστήματα συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης, που ο νέος ΕΚΠΥ προβλέπει.
  • Θέσπιση ποιοτικών χαρακτηριστικών (ISO) των μετρητών γλυκόζης και των ταινιών μέτρησης σακχάρου.
  • Υποστήριξη από πλευράς ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ της διαδικασίας ενημέρωσης των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη για την έγκαιρη εγγραφή τους στο Μητρώο Διαβήτη.

– Ο Πρόεδρος και τα στελέχη του ΕΟΠΥΥ αναγνώρισαν το δίκαιο του αιτήματος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και δεσμεύτηκαν για τη θέσπιση προδιαγραφών στο διαβητικό θεραπευτικό υπόδημα, για το οποίο υπήρξε και δέσμευση του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, κ. Παύλου Πολάκη, κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 19.6.2018. Για τον σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθεί εκ νέου συνάντηση του Προέδρου της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, κ. Χρήστου Δαραμήλα, με την κ. Πανουσοπούλου, στην οποία θα συμμετέχουν και ο Πρόεδρος της ΕΔΕ, κ. Γεώργιος Δημητριάδης και ο Γενικός Γραμματέας της ΕΜΕΔΙΠ, κ. Νικόλαος Τεντολούρης, προκειμένου να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό η θέσπιση των προδιαγραφών για το διαβητικό θεραπευτικό υπόδημα με τη μορφή Παραρτήματος στον ΕΚΠΥ.

– Αναφορικά με το θέμα της άδικης επιβάρυνσης των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 με δισκία ή άλλη ενέσιμη αγωγή, η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ότι αναμένεται η έκδοση της απόφασης του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ σε ΦΕΚ για τη διευκρίνιση και οριστική κατάργηση της επιβάρυνσης των εν λόγω πασχόντων.

– Η αποζημίωση των ταινιών μέτρησης κετονών, διαχρονικό αίτημα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, οδεύει, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, σε λύση, καθώς θα επαναπροσδιοριστεί η τιμή αποζημίωσης που αφορούσε τις ταινίες κετονών στα ούρα και όχι στο αίμα.

– Σε ό,τι αφορά τα συστήματα συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης (CGMS), η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί νέα κατηγορία, ώστε να ενταχθούν μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τα εν λόγω συστήματα, που για πρώτη φορά και με την παρέμβαση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εντάχθηκαν στον ΕΚΠΥ.

Για άλλη μια φορά, η Ομοσπονδία κατέθεσε την πρόταση για θέσπιση των ευρωπαϊκών κανόνων ποιοτικών χαρακτηριστικών για τους μετρητές και τις ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα και στην Ελλάδα από τον ΕΟΠΥΥ. Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ είναι σύμφωνη με την τοποθέτηση αυτή, ωστόσο σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας που έχει κατατεθεί στη Βουλή, αρμόδιος για το θέμα θα είναι πλέον ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Επόμενο βήμα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, λοιπόν, θα είναι, με την ψήφιση του νομοσχεδίου, η επικοινωνία με τον ΕΟΦ και η θέσπιση των εν λόγω ευρωπαϊκών κανόνων.

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ έδωσε τη συγκατάθεσή του στο αίτημα της Ομοσπονδίας να συμβάλει στην ενημέρωση των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη για την έγκαιρη εγγραφή τους στο Μητρώο Διαβήτη του ΕΟΠΥΥ.

Η πρώτη συνάντηση με το νέο Πρόεδρο πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, θέτοντας τις βάσεις για συνέχιση της καλής συνεργασίας, προκειμένου να υπάρξει μία από κοινού προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων στον χώρο του Σακχαρώδη Διαβήτη, τα οποία ταλαιπωρούν τους πάσχοντες.

Check Also

Το ΔΣ του ΠΙΣ δίπλα στους εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς

Την πλήρη στήριξή του στους γιατρούς του ιδιωτικού διαγνωστικού τομέα που έχουν ξεκινήσει τριήμερη κινητοποίηση, …