Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Θα ακολουθήσει δεξίωση…

Θα ακολουθήσει δεξίωση…

Η προεκλογική περίοδος πάντα είναι γεμάτη με μικρές και μεγάλες συγκεντρώσεις, εμφανίσεις πολιτικών σε κοινωνικές εκδηλώσεις και επισκέψεις ανά την Ελλάδα για αναθέρμανση των σχέσεων με τους ψηφοφόρους και ανανέωση των υποσχέσεων για τη νέα… σεζόν.

Πάντα, επίσης, σε προεκλογική περίοδο αυξάνονται και τα εγκαίνια στα οποία παρίστανται οι κυβερνώντες για να δείξουν το σημαντικό έργο που γίνεται και το οποίο θα συνεχιστεί απρόσκοπτα, εφόσον συνεχίσουν να έχουν την εμπιστοσύνη και την ψήφο των πολιτών.

Στον χορό των εγκαινίων «χορεύει» σταθερά και το υπουργείο Υγείας. Εγκαίνια νέων δομών υγείας, νέων τμημάτων σε νοσοκομεία, νέου εξοπλισμού σε νέα τμήματα νοσοκομείων, νέων αναβαθμίσεων νέου εξοπλισμού σε νέα τμήματα νοσοκομείων και πάει λέγοντας.

Τα κυρίαρχα, όμως, εγκαίνια της παρούσας προεκλογικής περιόδου είναι αυτά των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), που λαμβάνουν χώρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε όλη τη χώρα.

Ο υπουργός Υγείας επισκέφτηκε πριν από λίγες ημέρες κάποιες από τις ΤΟΜΥ της Πάτρας και, με την ευκαιρία αυτή, έδωσε και το πλάνο των επόμενων εγκαινίων για το 2018.  Συγκεκριμένα, ο Ανδρέας Ξανθός, ανέφερε πως σε όλη τη χώρα λειτουργούν (;) ήδη 96 ΤΟΜΥ, που έως το τέλος του 2018 θα φτάσουν τις 120. «Γίνονται μικρά, καλά μελετημένα και εδραιωμένα βήματα στην ανάπτυξη του νέου συστήματος της ΠΦΥ», είπε, για να αναιρέσει με τα αμέσως επόμενα λόγια του τις λέξεις «μελετημένα» και «εδραιωμένα». Ο υπουργός αναγνώρισε ότι υπάρχουν προβλήματα που έχουν να κάνουν τόσο με την εύρεση κατάλληλων χώρων στέγασης των νέων δομών, όσο και με τη στελέχωσή τους με οικογενειακούς γιατρούς, η οποία, όπως υποστήριξε, είναι δυσχερής λόγω της μαζικής μετανάστευσης 18.000 γιατρών στο εξωτερικό στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Οι 96 ΤΟΜΥ που ανέφερε ο κ. Ξανθός λειτουργούν μετά βίας λόγω προβλημάτων και ελλείψεων. Οι γιατροί που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τη στελέχωσή τους είναι ελάχιστοι και το νέο σύστημα ΠΦΥ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από τα γεννοφάσκιά του. Ωστόσο, εμείς συνεχίσουμε να εγκαινιάζουμε δομές, να τονίζουμε ότι όλα αλλάζουν και όλα τ’ άλλα θα τα… μελετήσουμε στην πορεία κι αφού… εδραιωθεί το πρόβλημα.

Γράφει ο Θεόδουλος Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, την Κυριακή 7 Οκτωβρίου

Check Also

Το ΔΣ του ΠΙΣ δίπλα στους εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς

Την πλήρη στήριξή του στους γιατρούς του ιδιωτικού διαγνωστικού τομέα που έχουν ξεκινήσει τριήμερη κινητοποίηση, …