Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / «Η ψηφιακή υγεία θα περάσει στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου», λέει ο Μπασκόζος

«Η ψηφιακή υγεία θα περάσει στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου», λέει ο Μπασκόζος

«Δεν νοείται πολιτικό, εφαρμοστικό και διοικητικό πλαίσιο χωρίς την ενσωμάτωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και των ψηφιακών τεχνολογιών», υποστήριξε κατά την ομιλία του στο Health IT Conference 2019, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για στενή συνεργασία όλων των φορέων.

«Εάν θέλουμε να είμαστε ένα σύγχρονο κράτος στον τομέα της υγείας, σαφώς και οφείλουμε να έχουμε ένα λειτουργικό Εθνικό Σύστημα Υγείας όμως σαφώς οφείλουμε να έχουμε σχεδιάσει και επιβάλει τα εργαλεία ψηφιακής διακυβέρνησής του. Και τον κύριο ρόλο παρακολούθησης της ψηφιακής πολιτικής του τομέα της υγείας οφείλει να τον έχει επιτελικά το Υπουργείο. Ένας ρόλος που διαχέεται σε όλα τα επίπεδα διοίκησης και λειτουργίας. Το ίδιο μοντέλο έχουμε σχεδιάσει να εφαρμόσουμε και σε επίπεδο Νοσοκομειακών Μονάδων Υγείας, μετατρέποντας τις Υποδιευθύνσεις Πληροφορικής σε αυτοτελείς, υπαγόμενες άμεσα στη διοίκηση και αυτό θα γίνει με το επικείμενο νομοσχέδιο των Οργανισμών που πρόκειται να ψηφιστεί εντός των επόμενων μηνών», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας και τα Ψηφιακά Μητρώα Υγείας υποστήριξε ότι, τέθηκαν οι απαραίτητες δικλείδες ασφάλειας στη χρήση τους, μην επιτρέποντας την εκμετάλλευσή τους από τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, εργοδότες και όποιον άλλον θα επιθυμούσε να έχει γνώση των προσωπικών μας δεδομένων υγείας, για αλλότριους με τη φροντίδα υγείας σκοπούς. «Θέλω στο σημείο αυτό να ενημερώσω πως εντός των επομένων ημερών θα εκδοθούν οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις για τη διαδικασία ενεργοποίησης του φακέλου (από ποιους και πότε) και για την ταυτοποίηση του πολίτη στην επαφή φροντίδας του, που θα αποτελέσει την καλύτερη εγγύηση προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Έχουμε επεξεργαστεί σειρά τεχνικών λύσεων τις οποίες και θα εξαγγείλουμε», συμπλήρωσε. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Μπασκόζος αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της μελέτης του Ενιαίου Καταλόγου Φαρμακευτικών Ουσιών του μητρώου φαρμάκου με την ονομασία ΕΚΦΟ «και εντός των επομένων ημερών θα προχωρήσουμε και στην έναρξη της υλοποίησής του. Η χώρα μας θα είναι η πρώτη ίσως χώρα που θα αποκτήσει ένα πλήρες μητρώο φαρμακευτικών ουσιών βασισμένων στις αρχές της διαλειτουργικότητας και στα σύγχρονα πρότυπα κωδικοποιήσεων που επιβάλλει η ΕΕ».

Όσον αφορά το Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας είπε πως, «προχωράμε στη διαμόρφωσή του, κοντεύουμε να ολοκληρώσουμε και το περιεχόμενο του έργου στο οποίο θα μας στηρίξει και η SRSS και μάλιστα για πρώτη φορά στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν όλοι. Υπουργείο, HL7 Hellas, ΕΣΠΥ, ΗΔΙΚΑ. Νομίζω πως ποτέ άλλοτε το υπουργείο υγείας δεν είχε ανοίξει τόσο διάπλατα την πόρτα του στον διάλογο».

Κλείνοντας, τόνισε ως απάντηση στις «κατηγορίες» για υποστελέχωση και έλλειψη πόρων, ότι «στο πρώτο προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε με την πρόσληψη 38 στελεχών πληροφορικής (10 ΠΕ και 28 ΤΕ) προκήρυξη ΑΣΕΠ 2Κ/2019. Το ξέρω πως είναι μικρός ο αριθμός και δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες, όμως είναι κάτι και αυτό. Και θα υπάρξουν και άλλες προκηρύξεις. Στο δεύτερο έχω τη δέσμευση του Υπουργού – στην παρουσίαση του απολογισμού της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης 2 εβδομάδες πριν – πως η ψηφιακή υγεία θα περάσει στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου».

Check Also

ΕΛΛΟΚ: Άμεσος επανακαθορισμός των ευπαθών ομάδων – Μειονεκτούν οι ογκολογικοί ασθενείς

Έξι μήνες μετά την κήρυξη της πανδημίας και τη δημοσίευση μέτρων για τον έλεγχό της, …