Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Η σωστή ενημέρωση κάνει καλό στην υγεία

Η σωστή ενημέρωση κάνει καλό στην υγεία

Ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού άρχισε να αυξάνεται σημαντικά και μαζί του ενισχύονται τόσο τα αισθήματα ανασφάλειας και πανικού, όσο και η ανάγκη για συνεχή ενημέρωση γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, τονίζει ότι η «επιδημία του τρόμου» είναι πολύ χειρότερη από την επιδημία του κορονοϊού, η οποία «χτύπησε» ήδη περισσότερες από 80 χώρες στον κόσμο. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η νόσος είναι ήπια, ότι κινδυνεύουν περισσότερο οι ευπαθείς ομάδες, όπως άλλωστε ισχύει και με την «απλή» γρίπη, και ότι η τήρηση των κανόνων προσωπική υγιεινής είναι, για την ώρα, το πιο δυνατό μας «όπλο» για την πρόληψη της νόσου. Όλοι συμφωνούν, επίσης, ότι έπεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, κάτι που είναι και αναμενόμενο και φυσιολογικό σε τέτοιες καταστάσεις.

Ωστόσο, αυτό το φυσιολογικό για τους ειδικούς και τους γνώστες των θεμάτων υγείας, δεν καθησυχάζει τον κόσμο. Κι όταν ακυρώνονται εκδηλώσεις, συνέδρια, κλείνουν θέατρα, κινηματογράφοι και σχολεία, τότε η πρώτη σκέψη των πολιτών δεν είναι πως τα μέτρα αυτά λαμβάνονται καθ’ υπερβολήν, όπως είπε και ο Καθηγητής, καθαρά για προληπτικούς λόγους και για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου. Το πρώτο που σκέφτονται οι περισσότεροι είναι πως τα πράγματα είναι σοβαρά.

Κι όταν υπάρχει φόβος, υπάρχει και μεγάλη δίψα για ενημέρωση. Κι εδώ πρέπει να γίνουν σωστοί χειρισμοί για να αποφευχθεί η «επιδημία του τρόμου». Ο κ. Τσιόδρας είναι γνώστης των θεμάτων, καθησυχαστικός και πολύ σημαντική πηγή πληροφόρησης για τους συντάκτες υγείας. Αρκεί, όμως, ένα μόνο άτομο για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες πληροφόρησης που υπάρχουν σε περιόδους κρίσης;

Για να κατευναστεί ο φόβος των πολιτών, θα πρέπει οι δημοσιογράφοι υγείας να παρέχουν άμεσα τη σωστή πληροφόρηση. Να μπορούν να δώσουν τη σωστή εκδοχή των πραγμάτων, όταν αρχίζουν να διασπείρονται φήμες. Γιατί η ελλιπής, ή ακόμη και η αργοπορημένη ενημέρωση, δίνουν χώρο για να πάρει διαστάσεις ένα θέμα και η ανάγκη του κοινού για να μάθει τι συμβαίνει, θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε κακές πηγές, fake news και επιδείνωση του πανικού.

Για κάθε σοβαρή φήμη θα πρέπει να υπάρχει άμεσα μία επίσημη απάντηση. Δεν είναι εύκολο, το γνωρίζω. Αλλά καμία κρίση δεν είναι εύκολη στη διαχείρισή της.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος την Κυριακή 8 Μαρτίου

Check Also

Κοντοζαμάνης: «Είμαστε προετοιμασμένοι για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης, υπάρχει σχεδιασμός»

«Είμαστε προετοιμασμένοι, τα εμβόλια για τη γρίπη είναι εδώ, οι οδηγίες για εκείνους που έχουν …