Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Επιστήμη / Η συνεχόμενη χρήση γυαλιών ενδέχεται να προστατεύει από τον COVID-19

Η συνεχόμενη χρήση γυαλιών ενδέχεται να προστατεύει από τον COVID-19

Στο νοσοκομειακό περιβάλλον, τα μέτρα ατομικής προστασίας κατά την εξέταση ασθενούς με υψηλή υποψία COVID-19 ή επιβεβαιωμένου κρούσματος, περιλαμβάνουν μεταξύ των άλλων και τη χρήση προστατευτικών γυαλιών.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνόψισαν τα αποτελέσματα σχετικής πρόσφατης μελέτης (Zeng W et al. Association of Daily Wear of Eyeglasses With Susceptibility to Coronavirus Disease 2019 Infection. JAMA Ophthalmol), στην οποία συμπεριελήφθηκαν 276 ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο Suizhou Zengdu, στην επαρχία Suizhou στην Κίνα, από τις 27 Ιανουαρίου έως τις 13 Μαρτίου. 155 ήταν άνδρες και η διάμεση ηλικία ήταν τα 51 έτη (εύρος 41-58 έτη). 16 από τους 276 ασθενείς (5,8%) φόραγαν γυαλιά για πάνω από 8 ώρες την ημέρα και όλοι είχαν μυωπία. Αντίστοιχα, το ποσοστό των πολιτών με μυωπία στην επαρχία Hubei, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες ήταν 31,5%, το οποίο ήταν αρκετά υψηλότερο από το ποσοστό των ασθενών με COVID-19 και μυωπία στον πληθυσμό της μελέτης.

Συμπερασματικά, η παρούσα μελέτη παρέχει έμμεσες ενδείξεις ότι η χρήση γυαλιών για πάνω από 8 ώρες την ημέρα, στον γενικό πληθυσμό, μπορεί να προστατεύει από τη μετάδοση της λοίμωξης COVID-19.

Check Also

Αρκουμανέας: «Πιθανόν σήμερα να ξεπεράσουμε τα 1.000 κρούσματα»

«Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια έντονη αυξητική τάση, την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε φτάσει πάνω από …