Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Η σημασία της Φυσικοθεραπείας για την πρόληψη της σήψης στους βαρέως πάσχοντες

Η σημασία της Φυσικοθεραπείας για την πρόληψη της σήψης στους βαρέως πάσχοντες

Η 13η Σεπτεμβρίου έχει θεσπιστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σήψης – ενός παγκόσμιου προβλήματος υγείας, το οποίο συχνά αποδεικνύεται θανατηφόρο. Σε όλο τον κόσμο καταγράφονται 30 εκατομμύρια κρούσματα ετησίως, ενώ οι θάνατοι που προκαλεί ξεπερνούν σε αριθμό τα θύματα του καρκίνου του μαστού και του εντέρου μαζί.

Η σήψη είναι βαριά λοίμωξη, η οποία συνοδεύεται από συστηματική μη ελεγχόμενη φλεγμονώδη απάντηση. Προκύπτει όταν η προσπάθεια του σώματος να καταπολεμήσει μια λοίμωξη κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα να βλάπτει τους ιστούς και τα ίδια του τα όργανα. Μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον οργανισμό και να οδηγήσει σε πολυοργανική ανεπάρκεια και σε θάνατο, εάν δεν αναγνωριστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ), με το Επιστημονικό Τμήμα Καρδιοαγγειακής και Αναπνευστικής Φυσικοθεραπείας – Αποκατάστασης (Ε.Τ.Κ.Α.Φ.Α), αναλαμβάνει να ενημερώσει το ευρύ κοινό για τη σημασία της εφαρμογής του κατάλληλου προγράμματος Φυσικοθεραπείας των βαρέως πασχόντων για την πρόληψη της σήψης:

Η Φυσικοθεραπεία συναντά τη σήψη κυρίως στο περιβάλλον της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), καθώς η σήψη και η πολυοργανική ανεπάρκεια ενοχοποιούνται για μυοπάθεια και πολυνευροπάθεια. Άρα, η Φυσικοθεραπεία έχει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση της μυϊκής αδυναμίας, αποκτηθείσας στη ΜΕΘ («Μυοπάθεια ΜΕΘ»), που αναπτύσσεται νωρίς στους βαρέως πάσχοντες και είναι βαρύτερη στους ασθενείς με σήψη. Πρόκειται για μια κατάσταση που επιφέρει μεγάλη έκπτωση της λειτουργικότητας και μειωμένη ποιότητα ζωής για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συμπεράσματα πρόσφατων ερευνών επισημαίνουν ότι η έγκαιρη έναρξη της Φυσιοθεραπείας μέσω της αναπνευστικής φυσικοθεραπείας, της πρώιμης κινητοποίησης, της κινησιοθεραπείας, του ενεργοπαθητικού ποδηλάτου και του ηλεκτρικού νευρομυϊκού ερεθισμού, μειώνει τον χρόνο παραμονής στον αναπνευστήρα, καθώς και τον χρόνο παραμονής στη ΜΕΘ, αλλά και βελτιώνει τη λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής (Kayambu et al., 2011).

Σε άλλες συστηματικές μελέτες αποδεικνύεται ότι η πρώιμη έναρξη της Φυσικοθεραπείας έχει συστηματική αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλλει στον περιορισμό της έκπτωσης της μυϊκής μάζας (Hickmann et al., 2018).

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σήψης έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι η σήψη αποτελεί μία κατάσταση από την οποία απόλυτα νέοι και υγιείς μπορούν να οδηγηθούν αιφνιδίως στο θάνατο. Παρά την πρόοδο, τόσο στη διαγνωστική προσέγγιση όσο και στη θεραπεία, η θνησιμότητα της σήψης και της σηπτικής καταπληξίας παραμένει υψηλή. Στο πλαίσιο της έγκαιρης, σωστής και ολοκληρωμένης θεραπευτικής αντιμετώπισης του ασθενούς της ΜΕΘ, σημαντική θέση έχει και η πρώιμη έναρξη ενός κατάλληλου φυσικοθεραπευτικού προγράμματος.

Check Also

Ο εμβολιασμός αποτελεί επένδυση για την ανθρώπινη ζωή

Κάθε χρόνο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Ευρωπαϊκή Περιφέρεια) γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού για την …